Mednarodno letališče Kansai

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Letališče Kansai
Letališče Kansai v spodnjem delu, nedokončano letališče Kobe (prav tako na umetnem otoku) v sredini slike
Terminal

Mednarodno letališče Kansai (japonsko: 関西国際空港 Kansai Kokusai Kūkō) (IATA: KIXICAO: RJBB) je mednarodno letališče na umetnem zgrajenem otoku v zalivu Osaka. Letališče velja za eno izmed čudes modernega sveta in je bil en najdražjih civilnih gradbenih projektov v zgodovini. Novo letališče so zgradili, da bi razbremenili letališče Osaka - Itami, ki se nahaja v gosto poseljenem območju in tako tudi zmanjšali hrup tamkašnjim prebivalcem.

Gradnja se je začela leta 1987. Leta 1989 so dokončali vodno pregrado s 48000 betonskimi tetraedri. Potem so na morsko dno nanosili 30 metrov debelo plast zemlje in skal. Za to so potrebovali 80 milijonov kubičnih metrov materiala, ki so ga pridobili iz hribov ob obali. Pri tem je sodelovalo 80 transportnih ladij. Za gradnjo so potrebovali okrog 10 milijonov delovnih ur.

Na začetku se je umetni otok hitro ugrezal, kar je povzročalo številne nevšečnosti. Na srečo se je pozneje ugrezanje precej upočasnilo. Leta 2003 so se odločili za gradnjo dodatne steze, ki je bila dokončana leta 2007.

Terminal 1 je zasnoval italijanski arhitekt Renzo Piano in je s 1,7 kilometri dolžine eden najdaljših na svetu. Zaradi dobrega načrtovanja je brez poškodb prestal hujši potres z epicentrom 20 km stran in orkan s hitrostjo vetra 200 km/h.

Letališče so odprli 4. septembra 1994. Pristajalne takse ne tem letališču so druge najdražje na svetu, dražje je samo še tokijsko letališče Narita. Pristajalna taksa npr. za Boeinga 747 je okrog 7500 USD, kar je odvrnilo nekaj letalskih družb. Leta 2013 je bilo na letališču 133.296 premikov letal oz. 18,1 milijona potnikov in 670 tisoč ton prevoženega tovora.

Izkušnje pri gradnji letališča so pozneje uporabili na podobnem letališču v Hong Kongu.

Reference[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]