Osaški zaliv

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Satelitski posnetek severnega dela Osaškega zaliva
Panoramski noč pogled na urbano območje, ki obkroža Osaka Bay

Osaški zaliv (大阪湾 Osaka-van) je zaliv na zahodu Japonske. Je na vzhodnem delu notranjega morja Seto. Od Tihega oceana ga loči preliv Kii, od zahodnega dela notranjega morja pa preliv Akaši. Most Akaši-Kaikjo, skoraj štiri kilometre dolg viseči most, prečka preliv. Povezuje mesto Kobe (glavno mesto prefekture Hjogo) na otoku Honšu z Ivajo na otoku Avadži (tudi znotraj prefekture Hjogo). Njegov najdaljši razpon meri skoraj dva kilometra. Po 10 letih gradnje je bil odprt za promet 5. aprila 1998. V času odprtja je bil to najdaljši viseči most na svetu.

Zahodni del zaliva omejuje otok Avadži, severne in vzhodne obale pa so del metropole Keihanšin.

Večja pristanišča ob Osaškem zalivu so Osaka, Kobe, Nišinomija, Sakaj, Amagasaki in Hannan. V zadnjih desetletjih so v zalivu zgradili več novih umetnih otokov, ki gostijo med drugim tudi Mednarodno letališče Kansaj, drugi pa so še Pristaniški otok in otok Rokko.

Več otokov na južnem delu Osaškega zaliva je del narodnega parka Setonaikai.

Okoli zaliva je veliko industrije, saj je tu veliko usposobljene delovne sile, veliko pristanišč in letališč ter pomembnih povezav z manjšimi, srednjimi in večjimi podjetji. Veliko je dobrih transportnih povezav (Mednarodno letališče Kansaj, Letališče v Kobeju, hitra železnica šinkansen), prostora za širitev (umetni otoki) in tudi trg je velik (9 milijonov ljudi). V zadnjem času je zatonila težka industrija, kot je jeklarska. Pojavila so se nova tehnološka podjetja in kvartarna industrija - raziskovanje, razvoj in informacijske tehnologije. Zaradi gradnje tehnoloških parkov in novih prometnic je podeželje ob zalivu skoraj izginilo.