Malgaši

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Malagaši

Zgoraj: malgaški ulični prodajalec; Spodaj: tradicionalni malgaški orkester Valiha
Skupno število pripadnikov
ok. 26,8 milijonov
Regije z večjim številom pripadnikov
Madagaskar, Komori, Mayotte, Réunion, Mavricij, Francija, Združeno kraljestvo, ZDA, Južna Afrika, Avstralija, Kanada, Nova Zelandija
Jeziki
malagaščina (prvi jezik)
francoščina (drufi jezik)
Religija
Krščanstvo, tradicionalne vere, islam
Sorodne etnične skupine
 • avstronezijski narodi
 • Bantu
 • Ma'anyan
 • Banjar
 • Dusun
 • Paku
 • Lawangan
 • drugi Barito
 • Ambonese
 • Avtohtona ljudstva Oceanije
Razporeditev malgaških etničnih skupin

Malgaši(francosko Malgache) so skupina avstronezijsko govorečih etničnih skupin, avtohtonih na otoški državi Madagaskar. Tradicionalno je bilo prebivalstvo razdeljeno na etnične skupine. Primeri vključujejo skupine »Višavcev« (etnično mešanega porekla, vendar bolj avstronezijsko-indonezijskega in nekoliko manj bantujskega) kot so Merina in Betsileo v Centralnem višavju okoli Antananariva, Alaotra (Ambatondrazaka) in Fianarantsoa, ter »obalni prebivalci« (pretežno Bantu z manj avstronezijskih lastnosti) s plemeni, kot so Sakalava, Bara, Vezo, Betsimisaraka, Mahafaly itd. Merina se prav tako nadalje delijo na dve podskupini. »Merina A« sta Hova in Andriana in imata v povprečju 30–40 % bantujskega porekla. Druga podskupina je »Merina B«, Andevo, ki ima v povprečju 40–50 % bantujskega porekla. Sestavljajo manj kot 1/3 družbe Merina.[1] Malgašev je bilo v prvem popisu leta 1900 2.242.000 prebivalcev. Njihovo prebivalstvo je v naslednjih sto letih doživelo močno rast, zlasti pod francoskim Madagaskarjem.

Genetika in izvor populacij[uredi | uredi kodo]

Merina otroci
Sakalava otroci

Med letoma 2008 in 2018 je bila izvedena obsežna raziskava genske raznolikosti na celotnem otoku. Ta projekt se je imenoval MAGE (Madagaskar Anthropology Genetics Ethno-linguistic[2]). V tej študiji je sodelovalo okoli 3000 prebivalcev Madagaskarja, ki so dali svojo slino za genetsko študijo. Tristo vasi po Madagaskarju so vzorčili glede na genetsko, jezikovno in kulturno raznolikost. To raziskavo so vodili in izvedli malgaški in evropski raziskovalci in akademiki. Ta študija je pokazala, da imajo vsi Malgaši mešano afriško in azijsko poreklo.[3]

Toda delež genov prednikov je različen. Obalno malgaško prebivalstvo, vključno s Temoro, Vezo in Mikea itd., ima približno 70 % afriškega porekla in 30 % azijskega porekla,[4] medtem ko imajo višavska plemena običajno nižje afriško poreklo, približno 45 %. V nedavni raziskavi na celotnem otoku so samo moški kromosomi Y afriškega izvora pogostejši od kromosomov vzhodnoazijskega izvora, vendar se razlikujejo glede na študijo (70,7 proti 20,7 ali 51 % proti 34 %).[5] Vendar so linije mtDNA, ki se prenašajo z matere na otroka, nasprotne (42,4 % afriškega izvora v primerjavi s 50,1 % vzhodnoazijskega izvora).[6][7]

Zaradi bližine Afrike je bila najbolj zanimiva povezava z azijskimi populacijami. Okoli leta 1996 se je začela študija, s katero so poskušali ugotoviti prisotnost polinezijskega motiva v madagaskarski populaciji (mtDNA haplotip B4a1a1a). Novejša študija za identifikacijo dveh dodatnih mutacij (1473 in 3423A), najdenih pri vseh nosilcih polinezijskih motivov na Madagaskarju, zato poimenovana malgaški motiv.[8] Pogostost se je razlikovala med tremi etničnimi skupinami: 50 % v Merina, 22 % v Vezu in 13 % v Mikei. Na podlagi tega rezultata je študija pokazala, da je Madagaskar pred približno 2200 leti naselila zelo majhna skupina, ki jo je sestavljalo približno 30 žensk, od katerih jih je 28 (93 %) morskega porekla iz jugovzhodne Azije, 2 (7 %) pa imajo afriško poreklo. Malgaško prebivalstvo je obstajalo z mešanjem prve majhne ustanovne populacije. Najbližjo azijsko starševsko populacijo Malgašev najdemo v današnji Indoneziji, med Banjarjem in drugimi južnokalimantanskimi dajaki na jugovzhodnem Borneu.[9][10] Jezikovne odtise njihovih prednikov iz jugovzhodne Azije so trenutno razvidni iz številnih skupnih osnovnih besedišč z Ma'anyan, jezikom iz regije reke Barito v južnem Borneu.

Zgodovinske pododdelki[uredi | uredi kodo]

Razlika v poreklu ostaja nekoliko očitna med višavskimi in obalnimi regijami. Poleg razlike v deležu prednikov med višavskimi in obmorskimi Malgaši lahko govorimo tudi o politični razliki. Merinski monarhi v poznem 18. in zgodnjem 19. stoletju so združili kneževine Merina in pod svojo upravo najprej pripeljali sosednje ljudstvo Betsileo. Kasneje so nadzor Merini razširili na večino obalnih območij. Na sosednjem otoku Moheli je prav tako vladala muslimanska dinastija Merina, ki jo je ustanovil Abderremane, sultan Mohélija, ki je bil svak kralja Radame I. Vojaški odpor in končni poraz večine obalnih skupnosti sta zagotovila njihov podrejeni položaj vis-à-vis zavezništva Merina-Betsileo. V 19. in 20. stoletju je francoska kolonialna uprava izkoristila in še zaostrila te politične neenakosti, tako da si je prilastila obstoječo vladno infrastrukturo Merinov za vodenje svoje kolonije. Ta zapuščina politične neenakosti je preganjala ljudi na Madagaskarju po osamosvojitvi leta 1960; etnična in regionalna identiteta kandidatov je pogosto pomagala ali ovirala njihov uspeh na demokratičnih volitvah.

Znotraj teh dveh širokih etničnih in političnih skupin so bili Malgaši zgodovinsko razdeljeni na posebej poimenovane etnične skupine, ki so se med seboj razlikovale predvsem na podlagi kulturnih praks. To so bile namreč kmetijske, lovske ali ribiške prakse; slog gradnje stanovanj; glasba; slogi pričeske in oblačil; in lokalnih običajev ali tabujev, slednji je v malgaškem jeziku poznan kot fady. O številu takšnih etničnih skupin na Madagaskarju so razpravljali. Prakse, ki so razlikovale mnoge od teh skupin, so v 21. stoletju manj razširjene kot v preteklosti. Toda mnogi Malgaši so ponosni, da svojo povezanost z eno ali več od teh skupin razglasijo za del svoje lastne kulturne identitete.

 • Etnične skupine "Višavcev"
 • Obalne etnične skupine
  • Antaifasy ali Antefasy
  • Antaimoro ali Temoro or Antemoro
  • Antaisaka ali Antesaka
  • Antambahoaka
  • Antandroy ali Tandroy
  • Antankarana
  • Antanosy ali Tanosy
  • Bara
  • Betsimisaraka
  • Bezanozano
  • Mahafaly
  • Makoa
  • Mikea
  • Sakalava
  • Tanala
  • Tsimihety
  • Vezo

Malgaška diaspora[uredi | uredi kodo]

Države s precejšnjo malgaško diasporo vključujejo Francijo (zlasti čezmorska departmaja Mayotte in Réunion), Komore (zlasti otok Moheli), Južno Afriko, Latinsko Ameriko in Karibe ter Združene države.

Malgaška diaspora v Združenih državah vključuje potomce ljudi, ki so, sužnji ali svobodni, prišli v 18. in 19. stoletju.[11] Drugi Američani malgaškega porekla so nedavni priseljenci z Madagaskarja. Nekateri pomembni Američani, ki imajo malgaško poreklo, so Andy Razaf (pesnik, skladatelj in pisec besedil), Katherine Dunham (plesalka, koreografinja, antropologinja in družbena aktivistka), Regina M. Anderson, William H. Hastie (pravnik, sodnik, pedagog), George Schuyler (pravnik, sodnik, pedagog) in Philippa Schuyler (koncertni pianist, skladatelj, avtor), Muhammad Ali,[12] Robert Reed Church in Mary Church Terrell (borka za državljanske pravice, novinarka, učiteljica), Frederick D. Gregory,[13] Thomas P. Mahammitt,[14] Paschal Beverly Randolph, Maya Rudolph, Claude McKay (pisatelj in pesnik), Jess Tom, Ben Jealous in Keenan Ivory Wayans.

Prvi zabeleženi afriški suženj v Kanadi, Olivier Le Jeune, je bil leta 1628 odpeljan z Madagaskarja v Novo Francijo.

Sklici[uredi | uredi kodo]

 1. »Genomic investigation of the ancestry proportion of six Malagasy ethnic groups«. Researchgate.
 2. »Madagascar, illustration inédite de la mondialisation génétique | INEE«. inee.cnrs.fr (v francoščini). Pridobljeno 25. februarja 2021.
 3. Pierron, Denis; Heiske, Margit; Razafindrazaka, Harilanto; Rakoto, Ignace; Rabetokotany, Nelly; Ravololomanga, Bodo; Rakotozafy, Lucien M.-A.; Rakotomalala, Mireille Mialy; Razafiarivony, Michel; Rasoarifetra, Bako; Raharijesy, Miakabola Andriamampianina (8. avgust 2017). »Genomic landscape of human diversity across Madagascar«. Proceedings of the National Academy of Sciences (v angleščini). 114 (32): E6498–E6506. Bibcode:2017PNAS..114E6498P. doi:10.1073/pnas.1704906114. ISSN 0027-8424. PMC 5559028. PMID 28716916.
 4. Pierron, Denis; Razafindrazaka, Harilanto; Pagani, Luca; Ricaut, François-Xavier; Antao, Tiago; Capredon, Mélanie; Sambo, Clément; Radimilahy, Chantal; Rakotoarisoa, Jean-Aimé; Blench, Roger M.; Letellier, Thierry (21. januar 2014). »Genome-wide evidence of Austronesian–Bantu admixture and cultural reversion in a hunter-gatherer group of Madagascar«. Proceedings of the National Academy of Sciences (v angleščini). 111 (3): 936–941. Bibcode:2014PNAS..111..936P. doi:10.1073/pnas.1321860111. ISSN 0027-8424. PMC 3903192. PMID 24395773.
 5. Tofanelli, S.; Bertoncini, S.; Castri, L.; Luiselli, D.; Calafell, F.; Donati, G.; Paoli, G. (2009). »On the Origins and Admixture of Malagasy: New Evidence from High-Resolution Analyses of Paternal and Maternal Lineages« (PDF). Molecular Biology and Evolution. 26 (9): 2109–2124. doi:10.1093/molbev/msp120. PMID 19535740. S2CID 22042499. Arhivirano iz prvotnega spletišča (PDF) dne 21. januarja 2018.
 6. Pierron, Denis; Heiske, Margit; Razafindrazaka, Harilanto; Rakoto, Ignace; Rabetokotany, Nelly; Ravololomanga, Bodo; Rakotozafy, Lucien M.-A.; Rakotomalala, Mireille Mialy; Razafiarivony, Michel; Rasoarifetra, Bako; Raharijesy, Miakabola Andriamampianina; Razafindralambo, Lolona; Ramilisonina; Fanony, Fulgence; Lejamble, Sendra; Thomas, Olivier; Mohamed Abdallah, Ahmed; Rocher, Christophe; Arachiche, Amal; Tonaso, Laure; Pereda-loth, Veronica; Schiavinato, Stéphanie; Brucato, Nicolas; Ricaut, Francois-Xavier; Kusuma, Pradiptajati; Sudoyo, Herawati; Ni, Shengyu; Boland, Anne; Deleuze, Jean-Francois; Beaujard, Philippe; Grange, Philippe; Adelaar, Sander; Stoneking, Mark; Rakotoarisoa, Jean-Aimé; Radimilahy, Chantal; Letellier, Thierry (2017). »Genomic landscape of human diversity across Madagascar«. Proceedings of the National Academy of Sciences. 114 (32): E6498–E6506. Bibcode:2017PNAS..114E6498P. doi:10.1073/pnas.1704906114. PMC 5559028. PMID 28716916.
 7. Heiske, Margit; Alva, Omar; Pereda-Loth, Veronica; Van Schalkwyk, Matthew; Radimilahy, Chantal; Letellier, Thierry; Rakotarisoa, Jean-Aimé; Pierron, Denis (22. januar 2021). »Genetic evidence and historical theories of the Asian and African origins of the present Malagasy population«. Human Molecular Genetics. 30 (R1): R72–R78. doi:10.1093/hmg/ddab018. ISSN 0964-6906. PMID 33481023.
 8. Cox, Murray P.; Nelson, Michael G.; Tumonggor, Meryanne K.; Ricaut, François-X.; Sudoyo, Herawati (2012). »A small cohort of Island Southeast Asian women founded Madagascar«. Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences. 279 (1739): 2761–2768. doi:10.1098/rspb.2012.0012. PMC 3367776. PMID 22438500.
 9. Kusuma, Pradiptajati; Brucato, Nicolas; Cox, Murray P.; Pierron, Denis; Razafindrazaka, Harilanto; Adelaar, Alexander; Sudoyo, Herawati; Letellier, Thierry; Ricaut, François-Xavier (2016). »Contrasting Linguistic and Genetic Origins of the Asian Source Populations of Malagasy«. Scientific Reports. 6 (1): 26066. Bibcode:2016NatSR...626066K. doi:10.1038/srep26066. PMC 4870696. PMID 27188237.
 10. Brucato, Nicolas; Kusuma, Pradiptajati; Cox, Murray P.; Pierron, Denis; Purnomo, Gludhug A.; Adelaar, Alexander; Kivisild, Toomas; Letellier, Thierry; Sudoyo, Herawati; Ricaut, François-Xavier (2016). »Malagasy Genetic Ancestry Comes from an Historical Malay Trading Post in Southeast Borneo«. Molecular Biology and Evolution. 33 (9): 2396–2400. doi:10.1093/molbev/msw117. ISSN 0737-4038. PMC 4989113. PMID 27381999.
 11. Wendy Wilson-Fall on Malagasy Americans, Afropop.org, Accessed January 18, 2020
 12. John, Egerton (1. september 1991). Shades of Gray: Dispatches from the Modern South. str. 134.
 13. NASA Johnson Space Center Oral History Project, April 29, 2004. Accessed May 15, 2020.
 14. An American Family: The Mahammett Family of Maryland Arhivirano 2023-04-15 na Wayback Machine., Muslimsinamerica.org, Accessed January 18, 2020

Druga literatura[uredi | uredi kodo]