Kromosom Y

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Človeški kromosom Y

Kromosom Y je eden od spolnih kromosomov pri sesalcih. Telesne celice samcev imajo tako en kromosom X in en kromosom Y, telesne celice samic ne vsebujejo kromosoma Y. Gamete (spolne celice) samcev vsebujejo X ali Y (in tako odločajo o spolu potomca).

Človeški kromosom Y[uredi | uredi kodo]

Pri ljudeh je kromosom Y sestavljen iz okoli 58 milijonov baznih parov, ki so osnovni gradniki DNK. To pomeni, da predstavlja okoli 2 % celotne DNK v celici moškega osebka.[1] Na njem se nahaja 86 genov,[2] ki pa nosijo zapis le za 23 različnih beljakovin. Lastnosti, ki se dedujejo s kromosomom Y, torej le po moškem predniku, se imenujejo holandrične lastnosti.

Genska rekombinacija med kromosomoma X in Y ni mogoča, razen v majhnih predelih na psevdoavtosomnih regijah na telomerah teh kromosomov, kar pa predstavlja le okoli 5 % dolžine kromosoma. Večinski del kromosoma Y, ki ni zmožen rekombinacije, se imenuje nerekombinirajoča regija kromosoma Y (NRY).[3] Za ugotavljanje očetovska se gledajo polimorfizmi posameznih nukleotidov v regiji NRY.

Geni[uredi | uredi kodo]

Na kromosomu Y se nahajajo naslednji geni (izvzemši psevdoavtosomne gene):

S kromosomom Y povezane bolezni[uredi | uredi kodo]

Kromosom Y se nahaja le pri moških in zapisuje le majhno število genov. Zato je poznanih le malo bolezni, povezanih s kromosomom Y. [4]

Med takimi boleznimi so[5]:

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Viri[uredi | uredi kodo]

  1. "National Library of Medicine's Genetic Home Reference". Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 2012-03-29. Pridobljeno 2011-06-12.
  2. "Ensembl Human MapView release 43". februar 2007. Pridobljeno 14. 4. 2007.
  3. ScienceDaily.com 3. 8. 2008
  4. http://www.wrongdiagnosis.com/y/y_linked_genetic_diseases/intro.htm?ktrack=kcplink; vpogled: 12. 6. 2011.
  5. http://ghr.nlm.nih.gov/chromosome/Y/show/Conditions Arhivirano 2011-08-15 na Wayback Machine., vpogled: 12. 6. 2011.