Antananarivo

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jezero Anosy v Antananarivu, v ospredju mestni stadion
Hiše na pobočju grebena

Antananarivo, nekoč Tananarive oz. okrajšano Tana, je mesto na Madagaskarju in glavno mesto te otoške države v Vzhodni Afriki. S približno 900.000 prebivalci samega mesta in 1,4 milijona prebivalci širšega urbanega območja je največje naselje v državi. Zgrajeno je bilo približno v sredini otoka, 145 km od vzhodne obale, na dolgem in ozkem grebenu, ki se dviga do 200 m nad okoliškimi ravnicami.

Za razliko od številnih ostalih prestolnic afriških držav je bil Antananarivo veliko in pomembno naselje že pred kolonialnim časom, ustanovil ga je lokalni vladar Andrianjaka že v 17. stoletju in določil za prestolnico. Ime Antananarivo pomeni dobesedno Mesto tisočih, kar se nanaša na število vojakov, ki so bili določeni za njegovo obrambo. Ko so ga leta 1895 zavzeli Francozi in vključili v svoj protektorat, je štelo že 100.000 prebivalcev in po tistem začelo še hitreje rasti. Do leta 1950 je v njem živelo že 175.000 ljudi.

Na vrhu grebena stoji kompleks kraljevske palače (Rova), ki ga obkrožajo upravne in finančne zgradbe, pod njimi pa je poslovno središče. Od industrije sta v mestu pomembnejši predelava tobaka in hrane. Oskrbujeta ga mednarodno letališče Ivato, ki leži 11 km severneje, in železniška povezava z glavnim pristaniškim mestom Toamasina. Hitro povečevanje števila prebivalstva se med drugim odraža v problemih z onesnaženjem; po oceni organizacije Mercer Human Resource Consulting iz leta 2007 je bil Antananarivo tretje najbolj umazano mesto na svetu.[1]

Sklici in opombe[uredi | uredi kodo]

  1. Luck, Tiffany M. (26. februar 2008). »The World's Dirtiest Cities«. Forbes. Pridobljeno 20. marca 2012.

Viri[uredi | uredi kodo]

  • »Antananarivo«. Britannica Online. Pridobljeno 20. marca 2012.
  • Chisholm, Hugh, ur. (1911). »Antananarivo«. Encyclopædia Britannica (11 izd.). Cambridge University Press.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]