Lokrum

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Koordinati: Lokrum 42°38′03″N, 18°07′01″E

Lega otoka
Lokrum

Lokrum je otoček v Jadranskem morju (Hrvaška).

Lokrum leži okoli 0,6 km jugovzhodno od Dubrovnika in ga od celine loči Lokrumski prolaz (Konelić). Otoček ima površino 0,694 km². Dolžina obalnega pasu je 5,06 km. Najvišji vrh je visok 96 mnm.

Na južnem delu Lokruma je 10 m globoko slano jezero imenovano Mrtvo morje. Severovzhodna obala je nizka in ob njej lahko pristajajo samo čolni in manjše jadrnice, jugozahodna obala pa je strma in nepristopna. Na vzhodni obalo Lokruma je manjše pristanišče Portoć, iz katerega pelje cesta do ostankov nekdanje trdnjave in pristanišča na severni strani otoka Bočine. Na južnem delu otoka stoji dvorec in ruševine zapuščenega benedektinskega samostana, botanični vrt, prirodoslovni muzej in memorijalni muzej Ruđera Boškovića.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Fort Royal

Ime otočka verjetno izhaja iz latinščine acrumen (kislo sadje) . Dubrovčani so na otočku 1023 postavili cerkev in benediktinski samostan.

Bazilika zgrajena kot tridelna ladja je bila sprva postavljena v romanskem slogu, kasneje je bila dvakrat povečana in je njen zvonik, ki je obenem služil tudi kot obrambni stolp po zadnji povečavi ostal znotraj cerkve. Cerkev, stari samostan, del novega samostana, dokončanega v začetku 14. stoletja so bili porušeni v velikem potresu leta 1667, ki je prizadel Dubrovnik in okolico. Samostan je bil dokončno razpuščem leta 1798. Po legendi naj bi se na Lokrumu 1991 izkrcal angleški kralj Rihard Levjesrčni, ko se je vračal s križarskega pohoda in je pred Lokrumom zaradi nevihte doživel brodolom.

Napoleonovi vojaki so na najvišji točki otočka zgradili Fort Royal, trdnjavo v obliki zvezde. Avstrijci so v tridesetih letih 19. stoletja trdnjavo povečali z izgradnjo t. i. Maksimiljanovega stolpa.

Leta 1859 je Lokrum kupil avstrijski nadvojvoda Ferdinand Maksimilian I. Habsburško-Lotarinški in dal na porušenem delu samostana zgraditi dvorec v obliki stolpa. Okoli celotnega samostana je dal uredil park, v katerem je bilo veliko rastlin iz tujih dežel.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]