Kurgan (gomila)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Sarmatski kurgan, 4. stoletje pr. n. št., Fillipovka, Južni Ural, Rusija
Tračanski kurgan v Pomorju, Bolgarija
Notranjost tračanske Sveštarske grobnice, severovzhodna Bolgarija, 3. stoletja pr. n. št.

Kurgan je vrsta grobne gomile, nasute nad grobom običajno ene same osebe, pokopane skupaj z nagrobnimi posodami, orožjem in konji. Kurgani so se začeli graditi najprej v pontsko-kaspijski stepi in se v 3. tisočletju pr. n. št. razširili v večji del Srednje Azije ter vzhodne, jugovzhodne, zahodne in severne Evrope.[1]

Najzgodnejši so kurgani iz 4. tisočletje pr. n. št., odkriti na Kavkazu.[2] Nekateri raziskovalci jih povezujejo z Indoevropejci.[3] Kurgani so se gradili v neolitiku, bronasti in železni dobi, antiki in celo v srednjem veku. V skladu s starimi običaji se še vedno gradijo v južni Sibiriji in Srednji Aziji.

Etimologija[uredi | uredi kodo]

Po Etimološkem slovarju ukrajinskega jezika je beseda kurgan izposojena neposredno iz kipčaškega jezika, ki spada med turške jezike in pomeni trdnjava, nasip ali visok grob.[4]

Izvor in širjenje[uredi | uredi kodo]

Prvi kurgani naj bi se pojavili v vzhodni Evropi v 5. tisočletju pr. n. št., vendar ta hipoteza nima soglasne podpore.[5] Kurgane so začeli graditi v ukrajinskih in ruskih stepah, od koder so se v 3. tisočletju pr. n. št. s preseljevanjem razširili v južno, srednjo in severno Evropo.[6][7] Kasneje so kurgani postali značilni za ljudstva bronaste dobe v Ukrajini, Belorusiji, Bolgariji (Tračani, Geti in drugi) in Romuniji (Geti, Dačani), na Kavkazu in na vzhodu do Kazahstana, Mongolije in gorovja Altaj.

Kurganska hipoteza[uredi | uredi kodo]

Kurganska hipoteza pravi, da so bili Protoindoevropejci nosilci kurganske kulture Črnega morja in Kavkaza ter zahodno od Urala. Hipotezo je postavila litovska arheologinja in antropologinja Marija Gimbutas. Hipoteza združuje kurgansko arheologijo z jezikoslovjem, da bi ugotovila izvor ljudstev, ki so govorila protoindoevropski jezik. Kulturo je po njenih značilnih grobiščih pogojno poimenovala "kurganska" in sledila njenemu širjenju v Evropo. Hipoteza je imela velik vpliv na indoevropske študije.

Učenjaki, ki sledijo Gimbutasovi, opredeljujejo "kurgansko kulturo" kot odraz zgodnje protoindoevropske etnične pripadnosti, ki je obstajala v stepah in v jugovzhodni Evropi od 5. tisočletja do 3. tisočletja pr. n. št. V kurganskih kulturah je bila večina pokopov, bodisi klanskih bodisi individualnih, prev v kurganih. Najvidnejši voditelji so bili pokopani v posameznih kurganih, danes imenovanih "kraljevi kurgani". Slednji so bolj dovršeni od klanskih in vsebujejo grobne pridatke.

Skito-sibirski spomeniki[uredi | uredi kodo]

Spomeniki kurganskih kultur sovpadajo s spomeniki skito-sibirskega sveta (Saki). Skito-sibirski spomeniki imajo podobne značilnosti in včasih skupen izvor.[8] S temi spektakularnimi grobišči so povezani tudi Paziriki, starodavno ljudstvo, ki je živelo v gorovju Altaj blizu tromeje Kitajske, Kazahstana in Mongolije.[9] Arheološko najdišče na planoti Ukok, povezano s paziriško kulturo, je vključeno na Unescov seznam svetovne dediščine kot Zlate gore Altaja.[10]

Med skito-sibirske spomenike spadajo tisti iz 8. do 3. stoletja pr. n. št. To obdobje se imenuje tudi zgodnje ali starodavno obdobje nomadov. Hunski spomeniki so iz 3. stoletja pr. n. št. do 6. stoletja n. št., turški pa od 6. do 13. stoletja n. št., se pravi do začetka mongolskega obdobja.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Random House Unabridged Dictionary (2019). »Kurgan«. Dictionary.com. Random House.
  2. Kipfer 2000, str. 291.
  3. Mallory & Adams 1997, str. 339.
  4. Етимологічний словник української мови: В 7 т. / АН УРСР. Ін-т мовознавства ім. О. О. Потебні; Редкол. О. С. Мельничук (головний ред.) та ін. — К.: Наук. думка, 1983. Т. 3: Кора — М / Укл.: Р. В. Болдирєв та ін. — 1989.  стр. 152
  5. Govedarica 2016, str. 85.
  6. »Kazakhstan will provide tourists with an access to Saka kurgans«. www.advantour.com. Pridobljeno 13. septembra 2019.
  7. Turbat, Tsagaan. »First Excavation of Pazyryk Kurgans in Mongolian Altai« (v angleščini). {{navedi časopis}}: Sklic journal potrebuje|journal= (pomoč)
  8. Akishev K.A., Kushaev G.A., Ancient culture of Sakas and Usuns in the valley of river Ili, Alma-Ata, Kazakh SSR Academy of Sciences publication, 1963, str. 121–136.
  9. »Ice Mummies: Siberian Ice Maiden«. PBS – NOVA. Pridobljeno 31. julija 2007.
  10. »Golden Mountains of Altai«. UNESCO. Pridobljeno 31. julija 2007.

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Hugh Honour, John Fleming. A World History of Art, 1st edn. 1982, Macmillan, London, page refs to 1984 Macmillan 1st edn. paperback. ISBN 0333371852
  • Govedarica, Blagoje (2016), Conflict or Coexistence: Steppe and Agricultural Societies in the Early Copper Age of the Northwest Black Sea Area
  • Kipfer, Barbara Ann (2000), Encyclopedic Dictionary of Archaeology, Springer
  • Mallory, J.P.; Adams, Douglas Q. (1997), Encyclopedia of Indo-European Culture, Taylor & Francis
  • Boris Piotrovsky et al. "Excavations and Discoveries in Scythian Lands", in From the Lands of the Scythians: Ancient Treasures from the Museums of the U.S.S.R., 3000 B.C.–100 B.C. The Metropolitan Museum of Art Bulletin, v. 32, no. 5 (1974).