Pojdi na vsebino

Kretsko morje

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Kretsko morje
Zemljevid Kretskega morja
LegaSredozemsko morje, Evropa
Koordinate
Vrstarobno morje
Države porečjaGrčija
Površina45.000 km²
Maks. globina3293 m

Kretsko morje (grško Κρητικό Πέλαγος, latinizirano: Kritiko Pelagos) je morje, ki del Egejskega morja, in je na njegovem južnem koncu, s skupno površino 45.000 km². Morje se razteza severno od otoka Kreta, vzhodno od otokov Kitera in Antikitera, južno od Kikladov in zahodno od Dodekaneških otokov Rodos, Karpatos in Kasos. Omejujoče morje na zahodu je Jonsko morje. Na severozahodu je Mirtojsko morje, del Sredozemskega morja, ki leži med Kikladi in Peloponezom. Na vzhodu-jugovzhodu je preostali del Sredozemskega morja, včasih imenovanega Levantsko morje. Preko otoka Kreta se na nasprotni obali začne Libijsko morje. Na tem območju potekajo trajektne linije do in iz Pireja in Irakliona ter južnih otokov Egejskega morja in Dodekaneza.

Tik ob obali severovzhodne Krete doseže morje največjo globino blizu 3293 m.[1] Nekateri viri (zemljevidi) kažejo največjo globino 2591 m.

Geologija[uredi | uredi kodo]

Prehod iz Kretskega morja v Libijsko morje poteka skozi ožino Kitira (Steno Kythiron) na zahodu in ožino Kasos (Steno Kasou) na vzhodu. morsko dno je del Egejske plošče. Južno od Krete se pod njo podriva Afriška plošča, tako da še vedno spada v cono subdukcije in jo razmeroma pogosto stresajo potresi. Minojski izbruh je nazadnje povzročil silovite cunamije pred približno 3600 leti, kar je morda prispevalo k propadu minojske kulture.

Pristaniška mesta[uredi | uredi kodo]

V Grčiji je na obali Kretskega morja nekaj pomembnih pristaniških mest: na Kreti (od zahoda proti vzhodu):

na drugih otokih:

Zalivi[uredi | uredi kodo]

Reference[uredi | uredi kodo]

  1. »Sea of Crete« (v engleski). Encyclopædia Britannica. Pridobljeno 5. septembra 2013.{{navedi splet}}: Vzdrževanje CS1: neprepoznan jezik (povezava)
  • Saundry, Peter; Hogan, C. Michael; Baum, Steve (2011). »Sea of Crete«. V Pidwirny, M.; Cleveland, C. J. (ur.). Encyclopedia of Earth. Washington DC: National Council for Science and Environment.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]