Kariatide

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Kariatide na Akropoli v Atenah

Kariatide (grško Καρυάτις, množina: Καρυάτιδες) so ženski kipi, ki prevzemajo vlogo podpornih stebrov v arhitekturi.

Grški izraz karyatides dobesedno pomeni device Karyaia, antičnega mesta na Peloponezu. V tem mestu se je nahajal znani tempelj, posvečen boginji Artemidi v vlogi Karyatiške Artemide. Vsako leto so tam device plesale s polnimi košarami drevesnih plodov na glavi, z njimi pa naj bi plesala tudi Artemida. Te plesalke naj bi nato simbolizirali okrasni stebri v obliki žensk, ki jih imenujemo canephora.

Najstarejše ohranjene kariatide so bile najdene v Delfih, izvirajo pa iz 6. stoletja pr. n. št. Uporaba kariatid v gradbeništvu naj bi sicer segala še dlje v zgodovino, o čemer pričajo miniaturne arheološke najdbe v obliki ročajev različnih predmetov.

Prva njihova zgodovinska omemba je v delu De Architectura rimskega arhitekta Vitruviusa iz 1. stol. pr. n. št., ki navaja, da so bile ženske iz grške vasi Karyæ, ene izmed šestih vasi, ki so se kasneje združile v Sparto, s takšno upodobitvijo v templju Erechtheion simbolično kaznovane z večnim suženjstvom za izdajo, ko so se Karyæ v grško-perzijskih vojnah postavile na stran Perzijcev.

Stari Grki so imeli dekleta iz vasi Karyæ sicer za lepa, visoka in močna, in kot take za potencialne matere močnih otrok. Karyæ naj bi bile tudi rojstna vas trojanske Helene.

Danes so najbolj znane kopije šestih kariatid, ki podpirajo Erechtheion na atenski Akropoli.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]