Golosemenke

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Golosemenke
Fichtennadel.jpg
Stožčasta smreka, listi (iglice)
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Plantae (rastline)
Debla

Pinophyta - iglavci
Ginkgophyta - ginkovci
Cycadophyta - sagovci
Gnetophyta - Gnetum, Ephedra, Welwitschia

Golosemenke (znanstveno ime Gymnospermae) so ena izmed skupin semenk. So večinoma lesnate rastline z igličastimi listi.

Golosemenke so kserofiti, kar pomeni, da lahko rastejo tudi v sušnejših predelih. Pri golosemenkah gre predvsem za predele, kjer tla zmrznejo in je zato pomanjkanje vode veliko. Kserofiti so zato, ker ima iglica manjšo površino od lista in je posledično izhlapevanje manjše.

Razmnoževanje[uredi | uredi kodo]

Golosemenke so lahko enodomne (ženski in moški cvetovi na eni rastlini) ali dvodomne (vsak na svoji rastlini). Moški cvetovi imajo prašnike, ki so zgrajeni iz dveh prašničnih vrečk, v katerih nastaja cvetni prah oz. pelodna semenčeca. Ženski cvetovi so združeni v socvetja, storžke s plodnimi luskami, na katerih se nahajata dve semenski zasnovi. So vetrocvetke, imajo torej manj privlačne cvetove.

Klasifikacija[uredi | uredi kodo]

V prvih klasifikacijskih sistemih so bile golosemenke (Gymnosperma) obravnavane kot »naravna« skupina. Nekateri fosili pa kažejo, da so se kritosemenke razvile iz golosemenskega prednika, kar bi pomenilo, da so golosemenke, če vključimo vse taksone, parafiletska skupina. Sodobna kladistika dovoljuje le monofiletske taksone, tj. tiste, ki vključujejo tako skupnega prednika kot tudi vse potomce tega prednika. Zato se golosemenke, četudi se izraz še vedno veliko uporablja za ne-kritosemenske semenke, danes navadno delijo v štiri skupine, ki imajo v kraljestvu Plantae vse enakovreden rang debla.

Molekularna filogenija in morfološki podatki o danes živečih taksonih se pri vprašanju monofiletskosti oz. parafiletskosti ne skladajo. Še vedno je vprašljivo, ali so gnetovci (Gnetophyta) sestrski takson kritosemenk, ali sestrski takson oz. del drugih danes živečih kritosemenk.

Viri[uredi | uredi kodo]

v angleščini
  • Bowe, L. Michelle, Gwénaële Coat, and Claude W. dePamphilis. 2000. Phylogeny of seed plants based on all three genomic compartments: Extant gymnosperms are monophyletic and Gnetales' closest relatives are conifers. Proceedings of the National Academy of Sciences 97: 4092-4097 (povzetek).
  • Soltis, Douglas E., Pamela S. Soltis and Michael J. Zanis. 2002. Phylogeny of seed plants based on evidence from eight genes. American Journal of Botany 89: 1670-1681 (povzetek).
  • Chaw, Shu-Miaw, Christopher L. Parkinson, Yuchang Cheng, Thomas M. Vincent, and Jeffrey D. Palmer. 2000. Seed plant phylogeny inferred from all three plant genomes: Monophyly of extant gymnosperms and origin of Gnetales from conifers. Proceedings of the National Academy of Sciences 97: 4086-4091 (povzetek).