Geografija Bosne in Hercegovine

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Družbeni zemljevid Bosne in Hercegovine

Bosna in Hercegovina se nahaja v jugovzhodni Evropi, na zahodnem Balkanu. Ima 932 km dolgo mejo s Hrvaško na severu in jugozahodu, 357 km dolgo mejo s Srbijo na vzhodu in 249 km dolgo mejo s Črno goro na jugovzhodu.[1] Na jugo-zahodu meji na Jadransko morje in ima 20 km dolgo obalo.

Najbolj presenetljive značilnosti lokalnega terena so doline in gore, ki merijo do 2.386 m v višino. Država je večinoma gorata in obsega osrednje Dinarsko gorovje. Severovzhodni države sega v Panonsko kotlino, na jugu pa meji na Jadransko morje.

Reliefni zemljevid Bosne in Hercegovine

Naravni viri države vključujejo premog, železovo rudo, boksit, mangan, nikelj, glino, sadro, sol, pesek, les in vodno energijo.[2]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »Archived copy«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 6. marca 2016. Pridobljeno 7. aprila 2016.{{navedi splet}}: Vzdrževanje CS1: arhivirana kopija kot naslov (povezava)
  2. »References :: Definitions and Notes — The World Factbook - Central Intelligence Agency«. www.cia.gov. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 8. januarja 2019. Pridobljeno 2. novembra 2019.