Ferrari 212 F1

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Ferrari 212
Serija Formula 1
Konstruktor Scuderia Ferrari
Dizajnerji Gioacchino Colombo
Tehnični podatki
Šasija Aluminijasta enosedežna cevna karoserija s prečnimi ojačitvami
Sprednje vzmetenje Dvojna trikotna vodila, spodaj prečna listnata vzmet, hidravlični blažilniki
Zadnje vzmetenje Toga prema, vzdolžne listnate vzmeti
Medosna razdalja 2320 mm
Sklopka Suha, enoploščna
Zavore Bobni na vseh kolesih, hidravlične
Širina S: 1200 mm
Z: 1255 mm
Motor Ferrari 212 2563 cm3, V12, superkompresorski, nameščen zadaj
Menjalnik Ferrari 5-stopenjski in vzvratna, ročni, klasični diferencial
Masa 700 kg
Gorivo mešanica benzena in alkohola
Pnevmatike Pirelli
Dirkaška zgodovina
Pom. moštva Scuderia Ferrari
Ecurie Espadon
Pom. dirkači Švica Rudi Fischer
Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske Peter Hirt
Švica Rudolf Schoeller
Nemčija Hans Stuck
Debi Velika nagrada Švice 1951
Dirke 6
Zmage 0
Stopničke 0
Dirk. prvenstvo 0
Pole 0
Najh. kr. 0
Prv. točke 0

Ferrari 212 F1 je Ferrarijev dirkalnik Formule 1 in Formule 2, ki je bil v uporabi na prvenstvenih dirkah Formule 1 v sezonah 1951 in 1952, ko je z njim večinoma nastopalo moštvo Ecurie Espadon. Skupno je bil dirkalnik uporabljen na petindvajsetih dirkah, na katerih so dirkači dosegli dve zmagi in še šest uvrstitev na stopničke.

Dirkalnik je debitiral na neprvenstveni dirki Formule 1 za Veliko nagrado Sirakuz v sezoni 1951, ko so na dirki nastopili Dorino Serafini iz tovarniškega moštva Scuderia Ferrari ter Rudolf Fischer in Pierre Staechelin iz moštva Ecurie Espadon. To je bil tudi edini nastop z dirkalnikom 212 za Ferrari, od tedaj naprej ga je uporabljalo le moštvo Ecurie Espadon. Debi je bil uspešen, saj je Serafini zasedel drugo, Fischer pa tretje mesto. Fischer je nato dosegel še tretje mesto na dirki za Veliko nagrado Sanrema in drugo mesto na dirki za Veliko nagrado Bordeauxa, obe sta bili neprvenstveni dirki Formule 1. Po zmagah na dirkah Formule 2 za Veliko nagrado Laca in Veliko nagrado Rempartsa in tretjem mesti na dirki Avusrennen, je Fischer nastopil tudi na dveh prvenstvenih dirkah Formule 1, dirki za Veliko nagrado Nemčije, kjer je bil šesti, in dirki za Veliko nagrado Italije, kjer zaradi trčenja na prostem treningu ni štartal.

V sezoni 1952 je Peter Hirt na prvenstveni dirki za Veliko nagrado Švice dosegel sedmo mesto, na dirki za Veliko nagrado Francije pa sta bila Hirt in Fischer skupaj na enajstem mestu. Nato je Hirt odstopil na dirki za Veliko nagrado Velike Britanije, Rudolf Schoeller na dirki za Veliko nagrado Nemčije, Hans Stuck pa se ni kvalificiral na dirko za Veliko nagrado Italije. Stuck je nastopil še na dveh dirkah Formule 2, Veliki nagradi Modene, kjer je bil deveti, in Avusrennen, kjer je zasedel peto mesto, kar je bila zadnja dirka za Ferrari 212.

Ferrari 212 F1 na revialni vožnji v Goodwoodu


Viri[uredi | uredi kodo]