Evropa (roman)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Evropa  
Evropa naslovnica.jpg
Platnica prve slovenske izdaje iz l. 2010
AvtorAvgust Demšar
Prevajalciprevajalec
DržavaSlovenija
Jezikslovenščina
ZaložnikZaložba Sanje
Datum izida2010
Subjektslovenska književnost
Žanrdetektivski roman
Vrsta medijatisk (trda vezava)
Št. strani249
Knjiga je del zbirke/serije
PredhodnikTanek led
NaslednikHotel Abbazia
Klasifikacija
ISBN978-961-6767-02-6 (trda vezava) 978-961-6767-03-3 (broširana vezava)
OCLC št.883833577
COBISS ID250910464
UDK821.163.6-312.4
Predmetne oznakeUmori, Detektivi, Evropa, Slovenija, Maribor

Evropa je četrti detektivski roman slovenskega pisatelja Avgusta Demšarja. Izšel je leta 2010 pri Založbi Sanje. V letih 2007-2012 je ustvaril enega prvih slovenskih cikličnih romanov s skupnim imenom Primeri inšpektorja Vrenka. Leta 2011 se je roman Evropa uvrstil med deset nominirancev za Kresnikovo nagrado.

Vsebina[uredi | uredi kodo]

Jesen leta 2006. Močno dežuje in zunaj je temno. Črni mercedes drvi po cesti. Ob šoferju sedijo še trije potniki, ki so prvič pripotovali v Maribor, dva izmed njiju sta celo prvič v Evropi. Kmalu prispejo na cilj in od celodnevnega potovanja utrujeni gostje se dogovorijo, kdaj naj šofer zjutraj pride ponje. Vsi so udeleženci mednarodne konference o Evropi danes, ki jo organizira Mariborski inštitut za evropske študije. Med njimi je tudi eden najbolj opaznih povabljenih, tako rekoč zvezda mednarodnega srečanja, Kevin Douglas. Naslednje jutro ribič v Dravi najde truplo. Tako se začne preiskava o umoru, ki jo vodi višji inšpektor Martin Vrenko s svojima sodelavcema, komaj poročenim kriminalistom Markom Breznikom in višjo kriminalistko Ivano Premk. Kmalu ugotovijo identiteto trupla, ki pripada Kevinu Douglasu. Dokaj natančno lahko določijo čas smrti in domnevajo, da ga je zbil avto. Uradno je šlo za prometno nesrečo s pobegom in je smrt uglednega profesorja obveljala za zelo tragičen, a popolnoma nenameren naključen dogodek. Kriminalistična preiskava pa je že prvi teden po dogodku zašla v slepo ulico, kajti ničesar na čemer bi zasnovali preiskavo jim ni uspelo izbrskat. Raziskovanje motiva otežuje tudi dejstvo, da možak Evropo pozna le iz literature in spleta in o njej modruje ne da bi jo dejansko kdaj videl. Zgodba je napeta prav do konca, ko nam pisatelj razkrije presenetljivega morilca.

Zbirka[uredi | uredi kodo]

Evropa je četrti roman iz serije primerov detektiva Vrenka, ki jih je v letih 2007-2012 ustvaril mariborski pisatelj Avgust Demšar. Prvi roman je izšel pod naslovom Olje na platnu, sledijo mu Retrospektiva (Drugi primer inšpektorja Vrenka, 2008), Tanek led (Tretji primer inšpektorja Vrenka, 2009), Hotel Abbazia (Peti primer inšpektorja Vrenka, 2011), Obsedenosti v času krize (Šesti primer inšpektorja Vrenka, 2012). S sedmim romanom z naslovom Miloš (2013) je nadaljeval serijo, hkrati pa je namesto uveljavljenih uvedel nove literarne junake, inšpektorja Miloša, kriminalistko Niko Lavrič in kriminalista Draga Jazbeca.

Izdaje[uredi | uredi kodo]

Druga dela iz serije[uredi | uredi kodo]

Nagrade[uredi | uredi kodo]

Avgust Demšar je leta 2011 za roman Evropa prejel nominacijo za Kresnikovo nagrado.

Viri[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]