Olje na balkonu

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Olje na balkonu
Knjige-avgust display.jpg
Naslovnica prve slovenske izdaje iz l. 2007
AvtorAvgust Demšar
DržavaSlovenija
JezikSlovenščina
Subjektslovenska književnost
Žanrdetektivski roman
ZaložnikZaložba Sanje
Datum izida
2007
Vrsta medijatisk (trda vezava)
Št. strani206
ISBN978-961-6653-07-7
OCLC448847324
COBISS228691712
UDK821.163.6-312.4
Predmetne oznakeumor, samomor, detektiv, preiskava, Maribor
NaslednikRetrospektiva 

Olje na balkonu je izvirni slovenski detektivski roman in hkrati prvenec avtorja Avgusta Demšarja. Izšel je leta 2007 pri založbi Sanje. Gre za prvi roman iz serije primerov inšpektorja Vrenka. Do sedaj je napisal še pet nadaljevanj. To so Retrospektiva (2008), Tanek led (2009), Evropa (2010), Hotel Abazzia (2011) in Obsedenosti v času krize (2012). Tako v romanu Olje na balkonu kot v vseh ostalih delih je dogajanje postavljeno v Maribor. Glavne osebe v romanih so večinoma iste in se skozi nadaljevanja razvijajo, medtem ko vsaka knjiga predstavlja samostojen primer.

Vsebina[uredi | uredi kodo]

Glavni lik v seriji je višji kriminalistični inšpektor Martin Vrenko. Zaradi svojih nenavadnih metod med sodelavci uživa status umetnika in čudaka. Odlikujeta ga pretanjen občutek za podrobnosti in močna sposobnost intuicije. Poleg tega je zelo strpen do različnih skupin ljudi in ne tolerira nestrpnosti. Zanj so značilna nihanja razpoloženja in posebna tehnika reševanja problemov - t. i. sprostitvena terapija. Njegova posebnost je tudi, da ne uporablja mobitela. Pri reševanju primerov mu pomagata Marko Breznik in Ivana Premk, ki je v času dogajanja na porodniškem dopustu in nastopi prvič v tretji knjigi Tanek led. Marko Breznik je star 23 let in opravlja pripravništvo pri detektivu Vrenku. Zelo ga spoštuje in se trudi, da bi nanj naredil dober vtis. Je zelo veren.
V bloku ob Dravi, kjer živijo bogataši, najde čistilka v enem od stanovanj moško truplo. Gre za zdravnika Klavdija Potokarja. Na prvi pogled zgleda, da je napravil samomor, nato pa dokazi pokažejo, da temu morda ni tako. Vratne kljuke brez prstnih odtisov in komaj opazna sled v luži krvi nakazujejo, da je bil po zdravnikovi smrti v stanovanju še nekdo drug. V pokojnikovem stanovanju naletita na zaklenjeno omaro. Ko jo odpreta, ugotovita, da je imel zdravnik veliko skrivnost. Vrenko in Breznik se lotita zasliševanja stanovalcev bloka, ki so hkrati tudi osumljenci. To so žena in hči pokojnika, baletnik, fotograf, poročeni par, upokojeni vojaški oficir in mlada ženska.

Zbirka[uredi | uredi kodo]

Roman je izšel v zbirki Sanje roman (Slovenija). Sama zbirka detektivk pa ni imenovana, vendar avtor v podnaslovu omeni, da gre za serijo detektivk z inšpektorjem Vrenkom v glavni vlogi.

Ocene in nagrade[uredi | uredi kodo]

Avgust Demšar je leta 2008 za roman Olje na balkonu prejel nominacijo za nagrado kresnik.

Izdaje in prevodi[uredi | uredi kodo]

Prva izdaja romana 2007 (COBISS)

Viri[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]