Hotel Abbazia

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Hotel Abbazia
Naslovnica prve slovenske izdaje iz l. 2011
AvtorAvgust Demšar
DržavaSlovenija
JezikSlovenščina
Subjektslovenska književnost
Žanrdetektivski roman
ZaložnikZaložba Sanje
Datum izida
2011
Vrsta medijatisk (trda vezava)
Št. strani207
ISBN978-961-274-037-5
OCLC780841357
COBISS255041536
UDK821.163.6-312.4
Predmetne oznakeumor, detektiv, preiskava, Opatija

Hotel Abbazia je peti detektivski roman slovenskega pisatelja Avgusta Demšarja. Izšel je marca 2011 pri založbi Sanje. Žirija za Delovno literaturo je roman uvrstila med deseterico nominirancev za prestižno kresnikovo nagrado. Govori o petem primeru inšpektorja Martina Vrenka, ki ne more iz svoje kože niti na dopustu v Opatiji.

Vsebina[uredi | uredi kodo]

Višnji kriminalistični inšpektor Martin Vrenko je imel še nekaj dni lanskega dopusta, zato sta se z ženo Mojco odpravila na počitnice na Hrvaško, natančneje v Opatijo. Žena je na plaži prebirala knjige, ki so se ji nabrale čez celo leto. Tudi detektiv Vrenko je užival na plaži, prebiral časopise in opazoval dogajanje na morju, vendar mu je kmalu postalo dolgčas. Ob prebiranju lokalnega časopisa ga je pritegnil članek o zločinu, ki se je zgodil v Opatiji: Umoril ženo, nato si sodil sam. Njegova predanost poklicu in tudi dolgčas sta pripomogla k vse večjem zanimanju za ta primer. Njegovo nestrpnost je opazila tudi njegova žena Mojca in mu svetovala naj obišče kriminalista, ki je zadolžen za ta primer. Martin Vrenko je obiskal prijatelja in kriminalista, Ante Houro. Našel ga je v prijetni konobi, ob morju. Poleg njega je bilo še nekaj kriminalistov. Vrenko je načel pogovor o primeru in tako so se začeli pogovarjati in reševati primer.

Zbirka[uredi | uredi kodo]

Knjiga je peti zaporedni detektivski roman, kateri govori o primerih inšpektorja Vrenka, ki se iz Maribora zdaj seli vse do Opatije. Zbirka detektivskih romanov ni določena. Do zdaj jih je izšlo že šest: Olje na balkonu 2007 (Prvi primer inšpektorja Vrenka), Retrospektiva 2008 (Drugi primer inšpektorja Vrenka), Tanek Led 2009 (Tretji primer inšpektorja Vrenka), Evropa 2010 (Četrti primer inšpektorja Vrenka), Hotel Abbazia 2011 (Peti primer inšpektorja Vrenka), Obsedenosti v času krize 2012 (Šesti primer inšpektorja Vrenka).

Ocene in nagrade[uredi | uredi kodo]

Avgust Demšar je bil za ta roman nominiran za kresnikovo nagrado.

Izdaje in prevodi[uredi | uredi kodo]

Prva izdaja romana je izšla marca 2011, pri založbi Sanje. (COBISS)

Viri[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]