EADS CASA

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
EADS CASA
Construcciones Aeronáuticas S.A.svg
Tippodružnica
PanogaLetalska indstrija
PredhodnikConstrucciones Aeronáuticas SA (CASA)
NaslednikAirbus Military
Ustanovitev1999
SedežŠpanija
Ključni ljudjeDomingo Ureña-Raso
Produktiletala, komponente
Krovno podjetjeEADS

EADS CASA je španski proizvajalec letal. V preteklosti je bil znan kot Construcciones Aeronáuticas SA (CASA). Leta 1999 je postal španski del EADSa, leta 2009 je podjetje postalo del Airbus Military.

Prvi A400M, v kraju Seville 26. junija 2008

CASA je bila postala del evropskega EADS-a, ko so se leta 199 podjetja Aérospatiale-Matra iz Francije, Dornier GmbH in DaimlerChrysler Aerospace iz Nemčije združili v EADS. Od takrat se španski del EADS imenuje EADS-CASA. Glavni direktor podjetja je Domingo Ureña-Raso.[1]. Podjetje zaposluje okrog 7500 delavcev. EADS je tretje največje letalsko/vesoljsko podjetje na svetu s približno 100 000 zaposlenimi.

Julija 2001 so začeli s sestavljanjem letal Eurofighter Typhoon v kraju Getafe. [2] Evropskega lovca sicer sestavljajo na štirih linija v štirih evropskih državah Združeno kraljestvo (Warton) , Nemčija (Manching) in Italija (Torino). EADS CASA izdeluje desno krilo lovca in sestavlja 87 letal za španske letalske sile.

Divzija za vojaška transportna leta (Military Transport Aircraft Division - MTAD) je bila bazirana v Madridu. Eno izmed letal je bil leteči tanker Airbus A330-200. MTADov glavni fokus je lahki/srednji segment vojaških transportih letal s 3-9 tonami tovora.

Letala[uredi | uredi kodo]

Sklici in reference[uredi | uredi kodo]

  • Taylor, Michael J. H. (1993). Studio Editions, ur. London: Studio Editions. ISBN 1-85170-324-1.  Manjkajoč ali prazen |title= (pomoč) Jane's Encyclopedia of Aviation

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]