EADS CASA

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
EADS CASA
Construcciones Aeronáuticas S.A.svg
Tip podružnica
Panoga Letalska indstrija
Predhodnik Construcciones Aeronáuticas SA (CASA)
Naslednik Airbus Military
Ustanovitev 1999
Sedež Španija
Ključni ljudje Domingo Ureña-Raso
Produkti letala, komponente
Krovno podjetje EADS

EADS CASA je španski proizvajalec letal. V preteklosti je bil znan kot Construcciones Aeronáuticas SA (CASA). Leta 1999 je postal španski del EADSa, leta 2009 je podjetje postalo del Airbus Military.

Prvi A400M, v kraju Seville 26. junija 2008

CASA je bila postala del evropskega EADS-a, ko so se leta 199 podjetja Aérospatiale-Matra iz Francije, Dornier GmbH in DaimlerChrysler Aerospace iz Nemčije združili v EADS. Od takrat se španski del EADS imenuje EADS-CASA. Glavni direktor podjetja je Domingo Ureña-Raso.[1]. Podjetje zaposluje okrog 7500 delavcev. EADS je tretje največje letalsko/vesoljsko podjetje na svetu s približno 100 000 zaposlenimi.

Julija 2001 so začeli s sestavljanjem letal Eurofighter Typhoon v kraju Getafe. [2] Evropskega lovca sicer sestavljajo na štirih linija v štirih evropskih državah Združeno kraljestvo (Warton) , Nemčija (Manching) in Italija (Torino). EADS CASA izdeluje desno krilo lovca in sestavlja 87 letal za španske letalske sile.

Divzija za vojaška transportna leta (Military Transport Aircraft Division - MTAD) je bila bazirana v Madridu. Eno izmed letal je bil leteči tanker Airbus A330-200. MTADov glavni fokus je lahki/srednji segment vojaških transportih letal s 3-9 tonami tovora.

Letala[uredi | uredi kodo]

Sklici in reference[uredi | uredi kodo]

  • Taylor, Michael J. H. (1993). Studio Editions, ur. London: Studio Editions. ISBN 1-85170-324-1.  Manjkajoč ali prazen |title= (pomoč) Jane's Encyclopedia of Aviation

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]