Domel

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Domel, d.o.o.
Pravna ureditevDružba z omejeno odgovornostjo
Ustanovljen1946
SedežOtoki 21, 4228 Železniki, Slovenija
DejavnostProizvodno podjetje s področja globalnega razvoja in dobave rešitev na osnovi elektromotorjev in njihovih nadgradenj na področjih čistilne tehnike, prezračevalnih sistemov, industrijskih aplikacij, avtomobilske industrije, medicine in alternativnih energijskih virov.
Število zaposlenihpribližno 1000

Domel spada med večja slovenska industrijska podjetja, ki izdeluje električne motorje in komponente iz laminatov, aluminija, termo plastike in BMC duroplasta. Njihovi izdelki se uporabljajo na področju vakuumskih enot, bele tehnike, prezračevanja, medicine, industrijskih aplikacij, avtomobilske proizvodnje in alternativnih energijskih virov. Podjetje iz Železnikov je bilo ustanovljeno leta 1946. Podjetje je v rekordnem letu 2006 izdelalo skoraj 6,5 milijona različnih elektromotorjev in ustvarilo promet v višini 81,9 milijona evrov. V šestih od desetih v Evropi prodanih sesalnikov je vgrajen motor izdelan v podjetju Domel.

Domel šteje danes v svetovnem merilu med najpomembnejše razvojne partnerje in izdelovalce različnih tipov električnih motorjev. Podjetje je prisotno prek svojih predstavništev v Nemčiji, Švedski, Združenem kraljestvu, Italiji, Rusiji, ZDA, Kanadi, Avstraliji in Iranu.

Domel – izdelki[uredi | uredi kodo]

V Domelu razvijajo in izdelujejo vakuumske električne motorje za suho in mokro sesanje, DC motorje, elektronsko komutirane sisteme in komponente za prezračevalne, črpalne in klimatizacijske sisteme ter specialna orodja. Razvoj izdelkov temelji na računalniških simulacijah in laboratorijskih testih, ki omogočajo magnetni izračun in optimiranje motorja v smislu delovanja, izkoristka, življenjske dobe in okoljskih vplivov.

Med najbolj tehnološko napredne Domelove izdelke štejejo elektronsko komutirani brezkrtačni motorji.

Vsi Domelovi proizvodi so izdelani v skladu z mednarodnimi kakovostnimi standardi, kot so: CCC, CE, UL, KEMA, ROHS in drugi.

Razvojne usmeritve[uredi | uredi kodo]

Osrednje razvojno področje podjetja Domel predstavlja globalni razvoj dovršenih rešitev na osnovi elektromotorjev in njihovih nadgradenj s področji čistilne tehnike, prezračevalnih sistemov, industrijskih aplikacij, avtomobilske industrije, medicine in alternativnih energijskih virov. Domel je hkrati dobavitelj komponent, orodij in različne opreme z zgoraj naštetih področji.

Zgodovinske prelomnice podjetja Domel[uredi | uredi kodo]

Domel je skozi različna zgodovina obdobja izdeloval številne izdelke, med katerimi so prevladovali v preteklosti galanterija, merilni inštrumenti, laboratorijska oprema, elektromotorji, različni gospodinjski aparati in drugih izdelki. Zgodovinska obdobja podjetja Domel, ki je danes poznano v svetu predvsem kot uveljavljen izdelovalec elektromotorjev, lahko razdelimo na štiri dele. V začetnem obdobju od leta 1946 do 1962 je bilo podjetje znano po imenu NIKO, kjer je šlo za proizvodno zadrugo kovinarjev oziroma od leta 1954 za tovarno kovinskih in elektromehanskih izdelkov iz Železnikov. Leta 1962 je bilo podjetje priključeno k Iskri – njeno ime nosi vse do leta 1991. Z razpadom Jugoslavije se podjetje preimenuje za krajši čas v Elektromotorji d.o.o. in leto kasneje postane Domel, ki ga novi lastniki leta 1994 preoblikujejo v delniško družbo.

Leta 2006 postane Domel z odprtjem lastnega podjetja in tovarne za izdelavo robustnih vakuumskih motorjev na Kitajskem globalno podjetje, ki je danes prisotno s svojimi izdelki na vseh omembe vrednih svetovnih tržiščih. Leta 2010 sezaradi večje prožnosti in transparentnosti znotraj skupine povezanih podjetji preoblikuje iz delniške družbe v družbo z omejeno odgovornostjo. Slednja ostaja v lasti zaposlenih, bivših zaposlenih in upokojencev, kar predstavlja v slovenskem gospodarskem prostoru unikum brez primere.

V proizvodnem smislu predstavlja z današnjega zornega kota za podjetje iz Železnikov verjetno najbolj pomembno zgodovinsko razvojno prelomnico osvojitev tehnologije vakuumskih motorjev za sesalnike večjih moči za nemškega kupca AEG. Prvi vzorci teh motorjev so bili izdelani leta 1967 za ameriško podjetje Hoover, vendar do sodelovanja ni prišlo. Leta 1975 so novi tipi vakuumskega motorja z močjo 1000 W uspešno prestali vse preskusne teste. Leto za tem pa stečeta njihova serijska proizvodnja in izvoz na tuje trge, na katerih je bilo podjetje prisotno s svojimi elektromotorji od leta 1958 naprej.

Viri in povezave[uredi | uredi kodo]

  • [1] članek o Domelu (Gorenjski glas)
  • [2] članek o novi generaciji elektromotorjev (Siol)
  • [3] članek o okoljski nagradi (Finance)
  • [4] članek o Domelu (Dnevnik)
  • [5] članek o Domelu (Finance)

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]