Pojdi na vsebino

Dikasterij za evangelizacijo

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Dikasterij za evangelizacijo
Dicasterium pro evangelizatione

Palača propaganda Fide, sedež dikasterija
Pregled
Ustanovitev5. junij 2022
Predhodne agencije
Tipdikasterij Rimske kurije
Statusaktiven
SedežPalača propaganda Fide, Via di propaganda 1
00187 Rim, Italija
Pristojni prefekt
Spletno mestoUradna spletna stran

Dikasterij za evangelizacijo (latinsko Dicasterium pro evangelizatione) je dikasterij Rimske kurije, ustanovljen z apostolsko konstitucijo papeža Frančiška Praedicate Evangelium, objavljeno 19. marca 2022. Ta je stopila v veljavo 5. junija 2022, na binkošti.[1] V dikasterij sta bila združena Pontifikalni svet za novo evangelizacijo in Kongregacija za evangelizacijo narodov.

V konstituciji Praedicate Evangelium papeža Frančiška je zapisano, da so naloge dikasterija predvsem v smislu evangelizacije, da bi se Kristus, ki je luč ljudem, lahko spoznal in pričeval v besedi in delu, ter da bi se lahko zgradilo njegovo mistično telo, ki je Cerkev. Dikasterij je zadolžen za določitev in razlago temeljnih vprašanj evangelizacije v svetu in za vzpostavitev, spremljavo in podporo novih posebnih Cerkva, ter je odgovoren za temeljna vprašanja evangelizacije.

Organiziranost

[uredi | uredi kodo]

Del novoustanovljenega dikasterija se ukvarja s »temeljnimi vprašanji evangelizacije v svetu«, drugi del pa s »prvo evangelizacijo in novimi določenimi Cerkvami na ozemljih v njeni pristojnosti«. Dikasterij vodi neposredno rimski škof (papež), ki je njegov prefekt.

Pomen

[uredi | uredi kodo]

Po konstituciji Praedicate Evangelium[2] je dikasterij za evangelizacijo prvi na seznamu dikasterijev rimske kurije. To se razlaga s tem, da je evangelizacija najpomembnejša naloga Cerkve. Tudi v zadnjih 500 letih so bili Kongregacija za verski nauk in njeni organi najpomembnejši deli kurije.[3] Tajnik sveta kardinalov, mons. Marco Mellino je na predstavitvi konstitucije Praedicate Evangelium povedal, da vrstni red dikasterijev v konstituciji sicer nima pravnega učinka, vendar da so med prvimi tremi dikasteriji »morda« evangelizacija (Dikasterij za evangelizacijo), pred doktrino (Dikasterij za verski nauk), ter da jima tesno sledi Dikasterij za karitativno služenje.[4]

Zgodovina

[uredi | uredi kodo]

Predhodno Kongregacijo za evangelizacijo narodov je leta 1967 ustanovil papež Pavel VI, in sicer kot reformirano Kongregacijo za širjenje vere.[5]


Prefekti

[uredi | uredi kodo]

Sklici

[uredi | uredi kodo]
  1. »Reforma Rimske kurije gre v smer misijonarskosti«. Pridobljeno 6. avgusta 2022.
  2. »Konstitucija Praedicate Evangelium«. Kanonist. Pridobljeno 27. februarja 2023.
  3. O'Connell, Gerard (19. marec 2022). »With Pope Francis' reform of the Roman Curia, nine years of work is coming to fruition«. America Magazine (v angleščini). Pridobljeno 20. marca 2022.
  4. San Martín, Inés. »Vatican explains new reform of Roman Curia, with evangelization at its core«. Crux (v angleščini). Pridobljeno 22. marca 2022.
  5. Rebić Adalbert, Bajt Drago (2007). Splošni religijski leksikon: A-Ž. Modrijan. str. 594. COBISS 235261696.
  • Rebić, Adalbert, Bajt, Drago: Splošni religijski leksikon: A-Ž Ljubljana, Modrijan, 2007 (COBISS)

Glej tudi

[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave

[uredi | uredi kodo]