Džu Šidžje

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Džu Šidžje
Portret
Rojstvo 1249
Kitajska
Smrt 1314
neznano
Državljanstvo Kitajska
Poklic matematik

Džu Šidžje (kitajsko 朱世杰), (Chu Shih-chieh, Zhu Shijie, Ču Ših Čih, Ču Šidžije), kitajski matematik, * 1270, † 1330.

Življenje in delo[uredi | uredi kodo]

Iz njegovega življenja je znano le to, da je vsaj 20 let preživel kot potujoči učitelj matematike.

Ohranili sta se dve njegovi deli. Uvod v študij matematike (matematični študij) (算學啟, Suanšue čimeng) iz leta 1299 je elementarno delo o matematiki. Džu je v njo vključil okoli 260 problemov, ki se nanašajo na operacije v aritmetiki in algebri. Knjiga je pokazala tudi kako merimo dve različni dvorazsežni krivulji in trirazsežna telesa. Uvod je zelo vplival na razvoj matematike na Japonskem. Knjiga se je na Kitajskem izgubila, leta 1839 pa so naredili kopijo iz korejske knjige.

Njegova druga knjiga iz leta 1303 Dragoceno (popolno, natančno) ogledalo štirih elementov (neznank), (Podrobni zgledi) (四元玉鑒,Sijvan judžajn) je njegovo najpomembnejše delo. S knjigo je Džu pripeljal kitajsko algebro do njenega najvišjega nivoja. Knjiga vsebuje razlago njegove metode štirih elementov, s katerimi izrazimo štiri neznanke v algebrski enačbi. Pojasnil je tudi kako računamo kvadratne korene in je veliko prispeval k teoriji vrst in zaporedij. V uvodu je opisal svoje 20 letno potovanje po Kitajski.

Z njegovim delom je dosegel vrh svojega razvoja tisti del kitajske algebre, ki temelji na posebnem polaganju računskih paličic na polja računskih tabel (matrični račun). V zvezi s tem je treba omeniti predvsem njegovo spretnost pri reševanju algebrskih enačb višjih stopenj. Sicer pa je znano, da je dobro poznal že tudi aritmetični trikotnik (danes Pascalov trikotnik) do 9. vrstice in lastnosti binomskih koeficientov, ki sta jih poznala že tudi Jang Hui malo pred njim in Čia Sien (Chia Hsien) v 11. stoletju.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]