Cviček

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Čaša cvička z dolenjsko pokrajino v ozadju
Dolenjska - dežela Cvička

Cvíček je rdeče suho vino, pridelano iz rdečih in belih sort grozdja. Vsebuje:

Cviček je poleg toskanskega chiantija edino vino na svetu, sestavljeno iz rdečih in belih sort grozdja. Od leta 2001 je cviček tudi zakonsko zaščiten z oznako priznanega tradicionalnega poimenovanja. Pridelujejo ga v vinorodni deželi Posavje, natančneje v dolenjskem vinorodnem okolišu. Vina, ki so lahko podobne sestave, pa je grozdje zraslo izven tega okoliša, se ne smejo imenovati cviček.

Cviček ima nizko stopnjo alkohola (8,5 do 10 %) ter prijetno kislino, je zelo pitno vino in se odlično prilega k vsem jedem.

Cvičku med vini pripisujejo še posebej veliko zdravilnih učinkov. Več kisline in nižja alkoholna stopnja, ki sta ga nekoč odrivala na obrobje slovenskih vin, sta se izkazala za njegovo prednost. Zaradi prve je priporočljiv za sladkorne bolnike, druga ga uvršča med dietetična vina. Obenem vsebuje flavonoidne snovi, ki pozitivno vplivajo na zdravje, saj zmanjšajo kardiovaskularna tveganja. Cviček ugodno vpliva na prebavo, pospešuje tek, preprečuje nespečnost in krepi krvni obtok.[2]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. "Pravilnik o vinu z oznako priznanega tradicionalnega poimenovanja (PTP) – cviček". Uradni list RS, št. 3/2000. 14. 1. 2000.
  2. "Kraljevi cviček, posebnež med vini Evrope". Slovenia.info/TZS. Pridobljeno dne 15.3.2021.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]