Cviček

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Čaša cvička z dolenjsko pokrajino v ozadju
Dolenjska - dežela Cvička

Cvíček je rdeče suho vino, pridelano iz rdečih in belih sort grozdja. Vsebuje:

Cviček je poleg toskanskega chiantija edino vino na svetu, sestavljeno iz rdečih in belih sort grozdja. Od leta 2001 je cviček tudi zakonsko zaščiten z oznako priznanega tradicionalnega poimenovanja. Pridelujejo ga v vinorodni deželi Posavje, natančneje v dolenjskem vinorodnem okolišu. Vina, ki so lahko podobne sestave, pa je grozdje zraslo izven tega okoliša, se ne smejo imenovati cviček.

Cviček ima nizko stopnjo alkohola (8,5 do 10 %) ter prijetno kislino, je zelo pitno vino in se odlično prilega k vsem jedem.

Cvičku med vini pripisujejo zdravilne učinke. [2] Kljub nizki vsebnosti alkohola je cviček alkoholna pijača, za katero ni znanstvenih dokazov o njegovi zdravilnosti. Prav tako ni dokazov o učinku na zniževanje krvnega sladkorja in zdravljenju sladkorne bolezni, kot mu jo ljudska modrost pripisuje. [3]

  1. »Pravilnik o vinu z oznako priznanega tradicionalnega poimenovanja (PTP) – cviček«. Uradni list RS, št. 3/2000. 14. januar 2000.
  2. »Kraljevi cviček, posebnež med vini Evrope«. Slovenia.info/TZS. Pridobljeno 15. marca 2021.
  3. »Nova nacionalna priporočila o prehrani in telesni dejavnosti ob sladkorni bolezni tipa 2« (PDF). Nacionalni inštitut za javno zdravje. Arhivirano iz prvotnega spletišča (PDF) dne 24. januarja 2022. Pridobljeno 22. aprila 2022.


Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]