Cerkev sv. Mohorja in Fortunata, Groblje

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Cerkev sv. Mohorja in Fortunata
SvMohorFortunat-Groblje.jpg  *
Cerkev sv. Mohorja in Fortunata is located in Slovenija
Cerkev sv. Mohorja in Fortunata
Cerkev sv. Mohorja in Fortunata
Geografski položaj v Sloveniji
Država Zastava Slovenije Slovenija
Verska skupnost Rimskokatoliška
Patrocinij Mohor in Fortunat
Zgodovina
Status župnijska cerkev
Arhitektura
Funkcionalno stanje aktivna
Slog barok
Konec gradnje ok. 1500
Lastnosti
Št. zvonikov 1
Uprava
Župnija Jarše
Škofija Ljubljana
Metropolija Ljubljana
Cerkev sv. Mohorja in Fortunata
Lega Občina Domžale
RKD št. 171 (opis enote)[1]

Cerkev svetega Mohorja in Fortunata se nahaja v Grobljah. Zgrajena je bila okoli leta 1500 in se uvršča med najimenitnejše spomenike baročne umetnosti na Slovenskem.

Lokacija in datacija[uredi | uredi kodo]

Cerkev svetega Mohorja in Fortunata se nahaja v okolici Domžal in Mengša ter 15 kilometrov izven Ljubljane. Predpostavlja se, da je bila cerkev v Grobljah zgrajena okoli leta 1500 kot podružnična cerkev svetega Mihaela v Mengšu. V tem času je obstajala nevarnost pred vpadi Turkov in obstaja dokument, ki priča, da je cerkev v Grobljah leta 1526 plačala vojni davek.[2]

Sveta Notburga[uredi | uredi kodo]

Za cerkev svetega Mohorja in Fortunata je bilo izjemnega pomena leto 1739, ko je knezoškof Kaspas Ignaz Künigl v Groblje poslal relikvijo svete Notburge. Mnogi romarji so potovali v Groblje, da bi se priporočili tej svetnici in prosili za zdravje njihovih bližnjih ter njihovih živali. Po priporočilu k svetnici so mnogi izpričevali, da se je ljudem in živalim zdravje čudežno povrnilo. To pa je izjemno prispevalo k ugledu te cerkve.[3]

Arhitektura[uredi | uredi kodo]

Prezbiterij s tremi oltarji
Obok nad prezbiterijem

Obnovitvena dela so se na cerkvi pričela izvajati leta 1741 in so se končala leta 1763, 9. avgusta 1763 pa je bila cerkev dokončno posvečena svetima Mohorju in Fortunatu.

Cerkev ima en glavni oltar in štiri stranske. Razmerje med ladjo in prezbiterijem. Ladja je skoraj kvadratna (10,5x9,2m), prezbiterij pa je podolgovat (8x4,5m). Prezbiterij ima pet obokov, ki povezujejo oltar in ladjo.

Največji pečat je cerkvi dal Franc Jelovšek, ki je naredil poslikave iz življenja svetnikov: svete Notburge, svetega Izidorja, svete Marjete, svetega Andreja in drugih svetnikov. Stropne poslikave te cerkve iz leta 1761 so hkrati tudi njegov zadnje pomembnejše delo. Cerkev svetega Mohorja in Fortunata je bila leta 1966 razglašena za muzej Jelovškove umetnosti.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. "Opis enote nepremične kulturne dediščine, evidenčna številka 171". Pregledovalnik Registra kulturne dediščine (Zakon o varstvu kulturne dediščine, Uradni list RS, št. 16/2008). Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije. 
  2. STRAŽAR, S. (1988). Ob bregovih Bistrice. Od Rodice do Duplice in Radomlje z okolico. Radomlje : Krajevna skupnost Radomlje. 
  3. ŠERBELJ, F. (2008). Baročne Groblje. Ljubljana : Družina. 

Bibliografija[uredi | uredi kodo]

  • HŐFLER, J. (1976). O prvih cerkvah in župnijah na Slovenskem. Ljubljana : Viharnik. 
  • ŠERBELJ, F. (2008). Baročne Groblje. Ljubljana : Družina. 
  • STRAŽAR, S. (1988). Ob bregovih Bistrice. Od Rodice do Duplice in Radomlje z okolico. Radomlje : Krajevna skupnost Radomlje. 
  • VALVASOR, J. W. (1977). Slava vojvodine Kranjske. Ljubljana : Mladinska knjiga. str. 365. 

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

  • Župnija jarše [1].
  • Visit Domžale [2].
  • Domžalec.si [3].