Župnija Jarše

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Župnija Jarše
Država Slovenija
SedežJarška cesta 65
Srednje Jarše
1230 Domžale
Župnijska cerkevCerkev sv. Mohorja in Fortunata, Groblje
PosvetitevMohor in Fortunat
Ustanovitev1. december 1975
(iz Župnije Mengeš)
Veroizpovedrimskokatoliška
Uprava
DekanijaDomžale
NaddekanatIII.
NadškofijaLjubljana
MetropolijaLjubljana
Vodstvo
NadškofStanislav Zore
ŽupnikMatjaž Križnar
Drugo
Znani župljaniFranc Rode
Splet
Uradna stranzupnija-jarse.net

Župnija Jarše je rimskokatoliška teritorialna župnija, ena izmed 18 župnij Dekanije Domžale Nadškofije Ljubljana. Župnijska cerkev je cerkev sv. Mohorja in Fortunata. Župnija je bila ustanovljena 1. decembra 1975.

Od leta 1991 v župniji izhaja župnijski list Grobeljski zvon.

Obseg[uredi | uredi kodo]

Župnija Jarše obsega naselja:

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Pomembno vlogo pri ustanovitvi župnije ima nekdanji mengeški župnik g. Štefan Babič. Do izločitve iz pražupnije Mengeš in ustanovitve samostojne župnije je prišlo 1. decembra 1975 z ustanovno listino, ki jo je podpisal ljubljanski nadškof in metropolit Jožef Pogačnik.

Veliko truda je bilo prva leta vloženega v reševanje problema župnijske cerkve, saj je ta bila po drugi svetovni vojni nacionalizirana in je služila drugim namenom. Nadaljnja zgodovina pa je zaznamovana z gradnjo župnijskega doma in začetki utečenega delovanja župnijskega življenja.[1]

Znane osebnosti[uredi | uredi kodo]

V župniji (v Rodici) je bil rojen kardinal dr. Franc Rode, upokojeni ljubljanski nadškof in upokojeni prefekt Kongregacije za ustanove posvečenega življenja in družbe apostolskega življenja.[1]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. 1,0 1,1 Benedik, Metod; Trunkelj, Franc (2012). Mati mnogih cerkva : župnije ljubljanske nadškofije v sliki in besedi. Družina. str. 315/783. COBISS 261200640. ISBN 978-961-222-899-6.

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Gale, Jakob (1996). Cerkve na Slovenskem, Knj. 1 Farne cerkve ljubljanske nadškofije. Krašovec publikacije. COBISS 59107584.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]