Assassin's Creed

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Assassin's Creed
Assassin's Creed Logo.svg
Zvrst
Razvijalci
ZaložnikiUbisoft
Kreatorji
Prva izdajaAssassin's Creed
13. november 2007
Zadnja izdajaAssassin's Creed Valhalla
10. november 2020

Assassin's Creed je franšiza akcijsko-pustolovskih stealth videoiger z odprtim svetom, ki jo je izdal Ubisoft, razvil pa predvsem njegov studio Ubisoft Montreal z uporabo igralnega pogona Anvil in njegovih naprednejših različic. Serija Assassin's Creed, ki so jo ustvarili Patrice Désilets, Jade Raymond in Corey May, prikazuje izmišljen tisočletni boj med asasini, ki se borijo za mir in svobodno voljo, ter templjarji, ki želijo mir pridobiti z redom in nadzorom. Serija vključuje zgodovinsko fikcijo, znanstveno fantastiko in izmišljene osebe prepletene z resničnimi zgodovinskimi dogodki in osebnostmi. V večini iger igralci nadzorujejo asasina, hkrati pa igrajo tudi kot asasinski novinec ali oseba, ki je vpletena v spopad med asasini in templarji v sedanjosti. Navdih za serijo je bil roman Alamut slovenskega pisatelja Vladimirja Bartola, ki temelji na zgodovinski sekti Hašašinov na srednjeveškem Bližnjem vzhodu.[1] Serija hkrati temelji na konceptih iz serije videoiger Prince of Persia.[2]

Prva igra serije je izšla leta 2007. Serija do danes vključuje skupno dvanajst glavnih iger, od katerih je bila zadnja Valhalla leta 2020. Glavne igre Assassin's Creed so postavljene v odprt svet in predstavljene iz tretjeosebne perspektive, kjer protagonisti z izkoriščanjem okolja odstranjujejo tarče z uporabo svojih bojnih in stealth veščin. Igralci lahko med opravljanjem glavnih in stranskih nalog svobodno raziskujejo zgodovinsko okolje. Nekatere igre poleg misij za enega igralca omogočajo tudi tekmovalno in sodelovalno igranje za več igralcev. V vsaki igri je predstavljena nova zgodba in občasno novo časovno obdobje, elementi igranja pa se postopoma razvijajo.

V seriji so trije krovni zgodbeni sklopi. Prvih pet glavnih iger spremlja Desmonda Milesa, potomca več pomembnih asasinov, ki s pomočjo naprave, imenovane Animus, podoživlja spomine svojih prednikov in išče mogočne artefakte, imenovane »koščki raja« (Pieces of Eden), hkrati pa poskuša preprečiti katastrofalni dogodek, ki naj bi do konca leta 2012 izbrisal človeštvo. Od igre Assassin's Creed IV: Black Flag do Assassin's Creed Syndicate asasinski novinci in zaposleni v podjetju Abstergo (podjetje, ki ga kot krinko uporabljajo sodobni templjarji) s pomočjo programske opreme Helix zapisujejo genetske spomine in tako pomagajo templjarjem in asasinom najti nove »koščke raja« v sodobnem svetu. Zadnje tri igre, Assassin's Creed Origins, Assassin's Creed Odyssey in Assassin's Creed Valhalla, spremljajo nekdanjo uslužbenko podjetja Abstergo Laylo Hassan in njeno prizadevanje, da bi človeštvo rešila pred novo katastrofo.

Glavne igre serije videoiger Assassin's Creed so bile na splošno pozitivno ocenjene zaradi ambiciozne vizualne podobe, zasnove igre in pripovedi, kritizirane pa so bile zaradi letnega cikla izdajanja, pogostih hroščev in premika k dajanju prednosti mehaniki igranja vlog. Izpeljanke iger so bile deležne mešanih ocen. Serija videoiger je prejela številne nagrade in nominacije, vključno z nagradami za igro leta. Igra je komercialno uspešna, saj je Ubisoft do oktobra 2020 prodal več kot 155 milijonov izvodov igre, s čimer je postala najbolje prodajana Ubisoftova franšiza in ena najbolje prodajanih franšiz videoiger vseh časov. Medtem ko glavne igre nastajajo za glavne konzole in namizne platforme, so številne izpeljanke igre izdane za konzole, mobilne telefone in ročne računalnike. Assassin's Creed je bil predelan v film, ki je bil deležen negativnih kritik. Objavljena je bila tudi vrsta knjig, enciklopedij, stripov, novel in romanov.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. "Interview: Assassin's Creed". CVG. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne October 25, 2012. Pridobljeno dne September 2, 2012.
  2. "The Making Of: Assassin's Creed". EDGE. August 27, 2012. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne December 28, 2013. Pridobljeno dne March 3, 2013.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]