Assassin's Creed

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Assassin's Creed
Assassins creed.jpg
RazvijalciUbisoft Montreal
ZaložnikiUbisoft
DirektorPatrice Désilets Uredi v Wikpodatkih
ProducentJade Raymond Uredi v Wikpodatkih
SkladateljJesper Kyd Uredi v Wikpodatkih
SerijaAssassin's Creed Uredi v Wikpodatkih
PogonAnvil Uredi v Wikpodatkih
OkoljePC
Xbox 360
PS3
Datum izidaPC
8. april 2008 Flag of the United States
Zvrstnelinearna tretjeosebna akcija
Igralski načinienoigralski

Assassin's Creed (Morilčeva vera v dobesednem prevodu) je tretjeosebna akcijska videoigra, ki jo je razvil Ubisoft Montreal, izdal pa Ubisoft. Izšla je 15. novembra 2007 za igralni konzoli PlayStation 3 ter Xbox 360, 10. aprila 2008 pa še različica za operacijski sistem MS Windows. Igro je razvijala več kot 300 članka ekipa pod vodstvom odgovornega producentke Jade Raymond. Kot je poročal The New York Times, je bila to najbolj pričakovana igra leta 2007.[1]

Njeno zgodbo je navdihnil roman Alamut slovenskega pisatelja Vladimirja Bartola.[2][3]

Osrednja fabula igre se odvija na ozemlju svete dežele v času tretje križarske vojne, tj. leta 1191. V središču zgodbe je skrivnostni red asasinov (Secret Order of Assassins), osnovan na sekti hasasinov. Asasini so podveja sekte šiitov. Okvirna zgodba pa se odvija v sodobnem času, kjer igralec prevzame vlogo Desmonda Milesa, ki ima z uporabo naprave »Animus« prevzame oblast nad protagonistom osrednje zgodbe, tj. Altaïrja Ibn-La'Ahada, člana asasinov, ter ima tako tudi vpogled v njegova doživetja oz. spomine.

Proča smo trenju med dvama stranema, med Vitezi templarji in med asasini, ki se bojujejo za artefakt »Košček Edna« (Piece of Eden). Starodavni artefakt omogoča nadzor nad mislimi. Igro je kritična javnost ocenila pozitivno. Prejela je nekaj nagrad na sejmu E3 leta 2006. Leto 2009 je prineslo nadaljevanje igre, Assassin's Creed II. Zaradi uspeha prvega kot drugega dela je igra vsako leto deležna novega nadaljevanja.

Zgodba[uredi | uredi kodo]

Zgodba je postavljena v bližnjo prihodnost, igralec pa nadzoruje Desmonda Milesa. Desmonda ugrabijo templjarji, ki hočejo s pomočjo čitalnika generičnih spominov (spominov, ki naj bi se prenašali z DNKjem), Animusa, najti nahajališča tako imenovanih »Rajskih jabolk,« artefaktov z nadnaravnimi močmi, s katerimi nameravajo ljudem odvzeti svobodno voljo. Za vsa nahajališča Rajskih jabolk je vedel Altaïr, mojster morilskega reda ob koncu 12. stoletja. Ker je Desmond Altaïrjev neposredni potomec, ima v svojem DNKju spomine, ki jih templjarji lahko sinhronizirajo s pomočjo Animusa.

Igranje[uredi | uredi kodo]

Igra se dogaja v odprtem svetu. Igralec se lahko prosto sprehaja po mestih ter podeželju, lahko pa sledi glavni zgodbi. Ta ga pripelje v različna mesta, kjer opravlja podnaloge, ki mu pomagajo dokončati osrednjo zgodbo. Računalniški liki se do njega obnašajo glede na preteklo obnašanje. Med igranjem lahko hodi po cesti ali pa skače po strehah. Skriva se lahko na več načinov, od sovpadanja z množico, do skakanja v kupe sena ter strešne vrtove.

Kritiki[uredi | uredi kodo]

Assassin's Creed je bila sprejeta z mešanimi ocenami, predvsem so razvijalcem očitali nedodelanost in ponavljanje, čeprav so se strinjali, da je bila igra inovativna.

Viri[uredi | uredi kodo]

Opombe in sklici[uredi | uredi kodo]

  1. "Duking It Out for a Houseful of Smiles". 6.12.2006.
  2. "Interview: Assassin's creed". Computer and videogames. Pridobljeno dne 21. maj 2014.
  3. Nick Doerr. "Assassin's Creed producer speaks out, we listen intently [update 1]". Pridobljeno dne 21. maj 2014.