Arhitektura Brazilije

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Arhitektura Brazilije se je začela pojavljati šele s konkvisto. Pred tem na področju današnje Brazilije ni bilo zaznati kakršnih koli arhitektonskih ostankov. Ob rekah so se sicer pojavljala preprosta bivališča domorodcev, vendar tega ne moremo imenovati arhitektura.

Prva mesta so se pričela razvijati šele v času kolonizacije. Mesta so se razvijala po vzoru kolonizatorjev Portugalcev. Prve bolj bogato oblikovane zgradbe so nastale v 16. stoletju v področju Pernambuca. Nadaljevala se je z gradnjo v 17. stoletju, ko so gradili zgradbe v retardiranem stilu desornamentado (renesančne oblike brez okrasja), v mestih Recife, Santos in Rio de Janeiro. V začetku 18. stoletja je prodrl barok, kateri je s primesmi rokokoja dajal glavno obliko predvsem cerkveni arhitekturi, kjer so nastopile bujne razigrane oblike in dekorativna slikovita pročelja. Glavni predstavnik umetnosti tega obdobja je bil graditelj in kipar Antonio Francisco Lisboa (1730-1814). Po pridobitvi samostojnosti v 19. stoletju je prišel do izraza takratni evropski arhitekturni trend (neo)klasicizem, tako kot so ga razumeli evropski akademski krogi. To se je dogajalo tudi s poslikavami zgradb. V začetku 20. stoletja je bil v vzponu postimpresionizem, ki se je sledeč sodobnim tokovom razvil do nefiguracije. Pomembne osebnosti tega časa so Lasar Segall, Emiliano di Convalcanti in Candido Portinari.

Brazilski kongres v Brasilii

V gradbeništvu in arhitekturi je nastal v tridesetih letih 20. stoletja odločen prelom, Brazilija je postala dežela moderne arhitekture. Najvišji vzpon je dosegla ta arhitektura z nastopom arhitekta in inovatorja Lúcio Costa, ki je projektiral javne ustanove v Rio de Janeiru, od 1956 pa je izvajal urbanistični plan najsodobnejših koncepcij za novo glavno mesto Brazilije – Brasilio. Posamezne komplekse za Brasilio je projektiral sodelavec Le Corbusiera, arhitekt Oscar Niemeyer. Pomembno zanj je, da se je ločil od strogega funkcionalizma in se usmeril v bolj svobodne in osebne ekspresije arhitekture. Njegov naslednik Affonso Eduardo Reidy je projektiral zgradbo muzeja v Rio de Janeiru ter gledališče in šolske ustanove. Današnja arhitektura Brazilije išče izzive v sami zgodovini Južne Amerike.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]