Ansambel Sredenšek

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Ansambel Sredenšek
Osnovni podatki
Znan tudi kotSredenšek sekstet
Slogi
Leta delovanja1984 (1984)–danes
ČlaniSebastjan Boljte
Klaudija Felicijan
Silvo Režek
Jože Sredenšek
Luka Vačkovnik
Janko Zacirkovnik
Marko Zaveršnik
Nekdanji članiGabi Benova, Boštjan Cerar, Tomaž Cilenšek, Mojca Dolenc, Sabina Gal, Robert Goter, Andrej Gračnar, Janette Höfer, Mateja Hribar, Andrej Hudobreznik, Regina Jerman, Klemen Kladnik, Matej Kovačič, Eva Krajnčan, Sonja Lukman, Jasmina Mandl, Jože Mandl, Andreja Maurer, Boris Rošker, David Sredenšek, Vlado Sredenšek, Vera Šolinc, Dušan Štriker, Helena Viktorinova, Franci Vovk, Irena Vrčkovnik, Andrej Zeme, Bojan Zeme, Robert Zupan, Franc Žugl

Ansambel Sredenšek je narodno-zabavni ansambel iz Slovenije.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Začetki ansambla Sredenšek segajo v leto 1984, ko sta ga brata Vlado in Jože Sredenšek ustanovila. Prvih dvanajst let dela je bilo izključno v tujini in sicer v Nemčiji, kjer je bil tudi uradni sedež ansambla.

Po prihodu v Slovenijo je ansambel ob 15. letnici izdal kaseto in zgoščenko z naslovom Muziko igramo, na kateri se nahajajo uspešnice kot so »Tista bela roža«, »Štajerc naš je Very Good«, »Srčece«, »Gremo na Triglav«, »Naj ta noč bo najina«...

Repertoar[uredi | uredi kodo]

Repertoar ansambla je zelo raznolik, saj izvajajo od narodnozabavne glasbe, evergreenov pa do moderne zabavne glasbe. Posebnost repertoarja predstavljajo znane Avsenikove melodije, ki jih ansambel izvaja s posebnim veseljem. Omeniti velja še avtorske skladbe, pri katerih sodelujejo priznani avtorji kot so Vlado Sredenšek, Marjan Stare, Ivan Sivec, Igor Podpečan, Matej Kovačič, Franc Žerdoner, Vera Šolinc, Jože Burnik, Anja Burnik, Branko Zupanc, in drugi.

Pri večini zabavnih avtorskih skladb in priredb pa kot avtor aranžmajev sodeluje tudi David Sredenšek, ki je obenem tudi tonski tehnik ter glasbeni producent v snemalnem studiu.

V zadnjih letih je ansambel aktiven tudi na festivalskem področju, saj so se že petič uvrstili v finale najbolj odmevnega narodnozabavnega festivala Slovenska polka in valček. Skladba avtorja Igorja Podpečana z naslovom »Gremo na Triglav« v izvedbi ansambla Sredenšek je na jubilejnem desetem festivalu bila nagrajena z nagrado za najboljšo priredbo.

Glasbeni festivali[uredi | uredi kodo]

Slovenska polka in valček[uredi | uredi kodo]

Graška Gora poje in igra[uredi | uredi kodo]

  • 2010: »Srečno pot šofer moj dragi« (J. Burnik / V. Šolinc / J. Burnik)zlati pastirček, nagrada za najboljšo priredbo[3]

Večer slovenskih viž v narečju[uredi | uredi kodo]

Diskografija[uredi | uredi kodo]

Ansambel je v tujini izdal enajst kaset, štiri velike plošče in šest zgoščenk, v Sloveniji pa kasete:

Ansambel je v Sloveniji posnel samostojno TV oddajo, štirikrat so nastopili na Alpskem večeru, bili so gostje narodnozabavne prireditve Marjanca ter petkrat nastopili v finalu festivala Slovenska polka in valček. Za oddajo Po domače so posneli več videospotov, nekajkrat so nastopili na oddajah Videomeh, Orfejeva parada, Šumijo gozdovi domači, Vsakdanjik in praznik, ...

Poleg omenjenih nastopov velja omeniti tudi televizijske nastope v tujini in sicer: trikrat na ZDF, dvakrat na ORF, za Tele UNO pa so posneli samostojno TV oddajo. Skladbe iz zadnjih dveh kaset so izšle tudi na jubilejni zgoščenki z naslovom Muziko igramo. Najbolj poznana melodija iz omenjenega CD-ja je prav gotovo »Bela roža«.

Sestav[uredi | uredi kodo]

Ansambel sestavlja 7 glasbenikov:

V dvajsetih letih se je v ansamblu zvrstilo kar nekaj odličnih glasbenikov. Pravo posebnost v »oberkrain« muziki so predstavljale ravno pripadnice ženskega spola, ki so poleg Slovenije prihajale tudi iz tujine (Avstrija, Nemčija in Češka). Glasbeniki, ki so s svojim delovanjem v ansamblu dali dobro popotnico sedanjemu sestavu so bili sledeči:

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. "Slovenska polka in valček 2004". www.rtvslo.si. MMC, Glasba. RTV Slovenija. 1. marec 2004. Pridobljeno dne 27.5.2021.
  2. "Najlepša polka Miši se bojim". www.dnevnik.si. Dnevnik. 1. marec 2004. Pridobljeno dne 27.5.2021.
  3. "Zmagovalci festivalov". www.festival-gg.si (spletna stran). Kulturno društvo Graška Gora. 2020. Pridobljeno dne 27.5.2021.
  4. "Festival Večer slovenskih viž v narečju". www.radio-sora.si (spletna stran). Povzetek vseh festivalov med letoma 2001 in 2005. Radio Sora. 2016. Pridobljeno dne 27.5.2021.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]