Robert Goter

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Robert Goter
Rojstvo1. april 1976({{padleft:1976|4|0}}-{{padleft:4|2|0}}-{{padleft:1|2|0}}) (45 let)
Slovenj Gradec
DržavljanstvoFlag of Slovenia.svg Slovenija
Flag of Yugoslavia (1946-1992).svg SFRJ
Poklicharmonikar, glasbenik

Robert Goter, slovenski harmonikar, * 1. april 1976, Slovenj Gradec

Rojstvo[uredi | uredi kodo]

Goter se je rodil 1. aprila leta 1976 v Slovenj Gradcu, očetu Viliju, navdušenemu šahistu in materi Mariji. Prvih 6 let življenja je preživel v Velenju, kjer je že kot otrok rad poslušal domačo glasbo. Prvo pesem, ki se jo je Goter naučil je bila ljudska pesem; Jaz pa pojdem na Gorenjsko. Pokazal mu jo je stric Ladi na njegovi harmoniki.

Ko se je z mamo Marijo preselil v Šentilj je v 2. razredu osnovne šole od očima Martina v dar dobil svojo prvo harmoniko, ki je bila stara okoli 70 let in je zelo spuščala zrak.

Že v prvih letih svojega učenja je začel nastopati v domačem in tudi v okoliških krajih, na raznih prireditvah, srečanjih, itd. Kot vsak mladi godec, si je tudi Goter našel svoje vzornike v narodnozabavni glasbi. Na začetku je bil to Franc Mihelič, potem Slavko Avsenik, ter Brane Klavžar in profesor Zoran Lupinc.

Glasbena kariera[uredi | uredi kodo]

Na začetku svoje glasbene kariere se je začel učiti pri gospodu Zdravku Dolinšku in Slavku Kovšetu, kasneje pri Francu Zemetu in nazadnje pri Branetu Klavžarju.

Pozneje so se začela prva tekmovanja, na katerih pa mu ni šlo preveč dobro. L. 1988 se v predizboru, ki je potekalo v Laškem, ni uvrstil v polfinale Zlate harmonike Ljubečna. Od takrat pa se je začel bolj konkretno učiti.

Ko je prišel pod roke Braneta Klavžarja je začel igrati bolj intenzivno in zares. Poleg študiranja na velenjski gimnaziji mu je uspevalo redno obiskovati vaje za diatonično harmoniko, kjer je osvojeno snov ali skladbe vadil po več ur na dan. L. 1993 pa mu je uspelo osvojiti prvo in zadnjo srebrno plaketo Ljubečne, saj je pozneje v naslednjih 2 letih osvojil še 2 zlati. L. 1994 je postal tudi zmagovalec Ljubečne, po mnenju občinstva.

L. 1997 je zmagal v oddaji Po domače RTV SLO z voditeljem Jožetom Galičem, kjer so številni harmonikarji poskusili svoj talent in srečo. Goter je takrat za prvo nagrado dobil novo harmoniko znamke RUTAR. V istem letu pa je osvojil še 1. mesto na evropskem prvenstvu, ki se je odvijalo v Attimisu. Pozneje je študij nadaljeval na Ekonomsko-poslovni fakulteti v Mariboru.

Goter se je pozneje odločil za svetovno prvenstvo, a mu je Zoran Lupinc, ki je naslov svetovnega prvaka osvojil leta 1987 postavil pravi izziv. Izziv, da se vpiše v elitni klub harmonikarjev, ki so osvojili tudi to najvišjo lovoriko. L. 1999 se je naposled prijavil na svetovno prvenstvo, ki se je odvijalo v mestu Monsano pri Anconi v Italiji. Takrat je osvojil naslov absolutnega svetovnega prvaka v igranju na diatonično harmoniko.

Zanimivosti[uredi | uredi kodo]

Robert Goter je odprl tudi svojo glasbeno šolo, Glasbena šola Goter, kjer poučuje mlade talentirane harmonikarje, da postanejo vrhunski igralci. Poleg tega pa je Goter ustvaril prvi računalniški program za učenje diatonične harmonike, t. i. VSLN (Vsak Se Lahko Nauči), ki ponuja pot do začetniškega znanja igranja na ta inštrument.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]