Diatonična harmonika

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Diatonična harmonika

Diatonična harmonika (DHA), pogovorno frajtonar'ca, sicer pa tudi gumbna harmonika ali prostotonska harmonika, je vrsta harmonike, za katero je značilno, da pri stiskanju meha na neki tipki proizvaja en ton, pri vlečenju pa drugega, zato diaton. Pri DHA starejše izdelave zanihata dva jezička za vsak ton, pri novejših pa trije, kar vpliva na barvo in ojačenje zvoka. DHA ima prednost pred klavirsko in kromatično harmoniko na basnem delu, kjer ima vgrajene helikonske glasilke, ki pri igranju oddajajo dovolj močan zvok, da morebitni plesalci dobro slišijo ritem. Enovrstne in dvovrstne DHA so starejše izdelave, najnovejše pa premorejo na melodični strani štiri (predvsem v Avstriji) ali celo pet (Zupan-Zorko, Rudi Poljanšek) vrst gumbov. DHA razlikujemo tudi po razvrstitvi tonov vrst A, B in C na melodični strani, kar določa način igranja. Godci so razlikovali slovensko, nemško in štajersko uglasbitev. DHA najpogosteje uporabljajo ansambli, kot so Ansambel Lojzeta Slaka, Ansambel Franca Miheliča, Ansambel Tonija Verderberja in drugi. Veliko pa jo poučujejo tudi v javnih in zasebnih glasbenih šolah.

DHA je ljudsko glasbilo, ki pa so ga proizvajalci v zadnjih letih toliko izpopolnili, da lahko z njo igramo precej več kot samo ljudske, narodne »viže«. V Sloveniji so k temu pripomogli tudi najboljši narodno-zabavni harmonikarji, kot so Lojze Slak, Franc Mihelič, Zoran Lupinc, Brane Klavžar, Miro Klinc, Robert Stopar, Zoran Zorko, Robert Goter, Mirko Šlibar, Rok Frelih, Klemen Rošer, Vili Marinšek, .. Nekateri med njimi so kot učitelji to glasbilo popopeljali ob bok klasičnih instrumentov (klavir, violina, flavta ...), kjer so glasbene prvine, kot so melodija, ritem, harmonija, tempo, dinamika,... že popolnoma jasne. Zmotno je mišljenje, da se DHA reče prostotonska harmonika ali »frajtonar'ca«, ki je sicer nemška popačenka, zato, ker se glasba na njo izvaja prosto, kot pač tisti moment godcu pade na pamet. Diatonični harmoniki se, in to samo v Sloveniji, popačeno reče tudi frajtonar'ca zato, ker deluje na principu prosto prenihajočih jezičkov v glasilkah. Pravzaprav bi prostotonske, ali kot že prej rečeno frajtonar'ce, rekli lahko vsem harmonikam, a je to ime dobila predvsem diatonična, ki je  nastala v 19. stoletju, klavirska in kromatična pa med 1. in 2. svetovno vojno.

Je pa še veliko ljudskih godcev, ki glasbo na DHA izvajajo »prostotonsko«, tako da je večkrat iz njihovega igranja težko razpoznati, katero skladbo sploh igrajo.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]