Andreja Kalc

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Andreja Kalc
Portret
Rojstvo1979
Koper[1]
DržavljanstvoFlag of Slovenia.svg Slovenija
Flag of Yugoslavia (1946-1992).svg SFRJ
Poklicprevajalka

Andreja Kalc, slovenska prevajalka iz ruščine in ukrajinščine ter lektorica, * 1979, Koper.

Življenjepis[uredi | uredi kodo]

Maturirala je na koprski gimnaziji, na Filozofski fakulteti v Ljubljani je diplomirala iz ruskega jezika in književnosti 2006 ter iz slovenskega jezika n književnosti 2007 na temo Marine Cvetajeve oz. Aleša Debeljaka. Za rusistično diplomsko delo je prejela študentsko Prešernovo nagrado. Študijsko se je izpopolnjevala na univerzi v Moskvi in Konstanci.

Več njenih prevodov sodobne ruske, beloruske in ukrajinske poezije je bilo 2006 objavljenih v oddaji Tu pa tam na Radiu Študent ter v več antologijah in revijah, v sezoni 2014/2015 pa je za mariborsko Opero prevedla libreto pravljične opere Obuti maček ruskega skladatelja Cezarja Kjuja.[2]

Za svoj prevajalski prvenec, prevod pesnitev Marine Cvetajeve Poskus sobe: pesnitve in proza, izdan 2014 pri založbi KUD AAC Zrakogled je prejela nagrado Radojke Vrančič, ki ji je bila podeljena 26. novembra 2015 v okviru knjižnega sejma v preddverju Cankarjevega doma.[3]

Poučuje tudi ruščino. Nekaj let je bila lektorica za slovenski jezik v Kijevu. Je članica Lektorskega društva Slovenije (več let tajnica, nato podpredsednica). Od leta 2019 je članica Delovne skupine za slovenski jezik, ki deluje pod okriljem Slovenskega raziskovalnega inštituta (SLORI) v Trstu.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. http://zrakogled.org/andreja-kalc/
  2. "Andreja Kalc" (html). KUD AAC Zrakogled. 2015. Pridobljeno dne 6. decembra 2015.
  3. "Slovenski knjižni sejem odpira vrata knjigam in debatam : Čas je za knjižne radosti" (html). MMC RTV Slovenija. 24. novembra 2015. Pridobljeno dne 6. decembra 2015.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]