Ana: Prepovedana ljubezen

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Ana: Prepovedana ljubezen
Naslovnica romana
AvtorSilvester Vogrinec
DržavaSlovenija
Jezikslovenščina
Subjektslovenska književnost
Žanrmladinski roman
ZaložnikABV
Datum izida
2019
Vrsta medijatisk (mehka vezava)
Št. strani208
ISBN978-961-92706-9-1
COBISS298546432
UDK821.163.6-311.2
Predmetne oznakeljubezen, prijateljstvo, medosebni odnosi, mediji

Ana: Prepovedana ljubezen je mladinski roman slovenskega pisatelja Silvestra Vogrinca. Knjiga je izšla leta 2019 (COBISS). Vsebuje roman, scenarij za film in spremno besedo dr. Aksinje Kermauner, predsednice Društva slovenskih pisateljev (2018 - 2019).

Snov in motiv[uredi | uredi kodo]

V romanu so izpostavljeni trije motivi. Prvi je tematika romantične ljubezni, ko v adolescenci mladostnik vse doživlja bolj intenzivno, saj si oblikuje predstave o življenju, najstniška ljubezen pa je pomembno gibalo in osrednji del miselnega sveta v tem obdobju odraščanja. Drugi motiv je sodobna vloga učitelja, ki se je korenito spremenila od Kersnikovih časov Jare gospode, Ciklamna, Agitatorja, ko je bil učitelj nosilec liberalnih in narodno prebujenih idej, preko Cankarjevega idealista Martina Kačurja do danes, ko se pedagoški delavci soočajo s sodobnimi izzivi izobraževanja, novimi metodami poučevanja in nizkimi plačami. Tretji motiv je t.i. "medijski linč," ko se mediji podijo za senzacionalističnimi novicami, ali jih sami ustvarijo, redko kdo pa se vpraša, koliko nedolžnih življenj je pri tem uničenih.

Vsebina[uredi | uredi kodo]

Na gimnazijo pride novi učitelj, Brane Tratnik, ki med dijakinjami povzroči val zaljubljenosti. Najbolj se nad njim navdušita Ana Krajnc in Sara Mlakar. Tratnik, profesor slovenščine, z dijaki pripravlja dramsko izvedbo Ane Karenine. Glavno vlogo prevzame Ana Krajnc. Meja med igro in resničnostjo, v katero sta vpeta tudi Anin fant Matej in njena najboljša prijateljica Sara, so kmalu zabrisane. Vrhunec zapleta se zgodi na šolskem izletu v Benetkah, nakar gredo stvari samo še navzdol. Učitelj je v suspenzu ter postane tarča "lova na čarovnice," Ana izgine neznano kam. "Prepovedana ljubezen" med dijakinjo in učiteljem postane medijska senzacija. Toda kaj se je v resnici zgodilo med njima? Razkritje Aninega dnevnika vrže novo luč na dogodek. Kljub temu sta za dognanje resnice odločilna dva iztrgana lista. Ali se bosta našla? In kje se nahaja Ana Krajnc, slovenska Ana Karenina, kot so jo poimenovali mediji?

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Silvester Vogrinec (2019). Ana: Prepovedana ljubezen. Ptuj: ABV (COBISS)
  • dr. Aksinja Kermauner: Pedagoško delo med naklonjenostjo in medijskim linčem (2019). Spremna beseda k romanu Ana: Prepovedana ljubezen. Ptuj: ABV (COBISS)

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]