Karate bojevnik 2: Dvoboj

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Karate bojevnik 2 : Dvoboj
Naslovnica romana
AvtorSilvester Vogrinec
DržavaSlovenija
Jezikslovenščina
Subjektslovenska književnost
Žanrroman o borilnih veščinah
ZaložnikABV
Datum izida
2013
Vrsta medijatisk (mehka vezava)
Št. strani247
ISBN978-961-92706-2-2
OCLC852430051
COBISS264971008
UDK821.163.6-311.2
Predmetne oznakekarate v leposlovju, borilne veščine, šport

Karate bojevnik 2: Dvoboj je roman o borilnih veščinah slovenskega pisatelja Silvestra Vogrinca. Izšel je leta 2013 (COBISS)

Snov in motiv[uredi | uredi kodo]

Delo prikazuje svet japonskih borilnih veščin, predvsem karateja in samurajskega mečevanja. Gre za roman o športu, tekmovanjih, urjenju v borilnih veščinah, prijateljstvu in maščevanju. Knjiga je nadaljevanje romana Karate bojevnik 1: Beli galeb (1995) (COBISS), prvega slovenskega romana o borilnih veščinah.

Vsebina[uredi | uredi kodo]

Glavni junak Robert Resnik zmaga na evropski univerzijadi v karateju, ko v finalu premaga italijanskega tekmovalca Marka Sordija. Japonski sodnik in mojster Koidži Sakuro je tako navdušen nad njim, da mu ponudi šolanje na mednarodni akademiji karateja v ZDA. Robert ga zavrne, saj ostaja zvest svojemu senseju, učitelju Takajuki Šiodi. Kot uči deši, predani iskalec bojevniške poti, se poleti uri v samurajskem mečevanju in kjušo-džicu pri Šiodi pod vznožjem slapa Savice v idiličnem okolju Bohinjskega jezera. Marko Sordi, ki si obupno želi priznanje oblastnega očeta, zaradi neuspeha na univerzijadi stori samomor. Njegov brat Franko, legendarni mečevalec, pravkar znova osvoji naslov svetovnega prvaka v kendu, ko izve za Markovo tragično usodo. Za bratovo smrt okrivi Roberta in se mu sklene maščevati. Odpotuje v Slovenijo. Najprej napade njegovega najboljšega prijatelja Linota, nato pa še Robertovo punco Natašo. Ko se Robert vrne na Ptuj, se v ljudskem vrtu pomerita v mečevanju, v šinken šobu, dvoboju v duhu japonskih bojevnikov, samurajev.

Ocene[uredi | uredi kodo]

Knjiga je eno prvih in temeljnih del romana o borilnih veščinah. Ima tudi značilnosti športnega romana.

Viri[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]