Karate bojevnik 1: Beli galeb

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Karate bojevnik 1 : Beli galeb  
Karate bojevnik 1.jpg
Naslovnica romana
AvtorSilvester Vogrinec
DržavaSlovenija
Jezikslovenščina
ZaložnikABŠ
Datum izida1995
Subjektslovenska književnost
Žanrroman o borilnih veščinah
Vrsta medijatisk (trda vezava)
Št. strani155
Klasifikacija
OCLC št.441825330
COBISS ID38146049
UDK821.163.6-311.2
Predmetne oznakekarate v leposlovju, borilne veščine, šport, ljubezen, medosebni odnosi

Karate bojevnik: Beli galeb je roman o borilnih veščinah slovenskega pisatelja Silvestra Vogrinca. Izšel je leta 1995 (COBISS)

Snov in motiv[uredi | uredi kodo]

Knjiga razkriva svet borilnih veščin, predvsem karateja in deloma samurajskega mečevanja. Je roman o športu, zorenju, prijateljstvu in ljubezni. Nadaljevanje romana je Karate bojevnik 2: Dvoboj (2013). (COBISS)

Vsebina[uredi | uredi kodo]

Mladi študent, Ptujčan, Robert Resnik pred Filozofsko fakulteto v Ljubljani reši lepo Natašo in njeno prijateljico pred nasilnimi rokerji. Pri tem mu pomaga temnopolti študent Lino. Robert in Lino odkrijeta, da sta karateista in postaneta prijatelja. Slednji ga povabi v njihov klub, ki velja za najboljšega v Sloveniji, saj ga vodi legendarni trener Viktor Kostolomec. Robert je navdušen nad novimi prijatelji, trenerjem in okoljem. Karateisti so med seboj zelo povezani. V prestižni diskoteki Babilon skrbijo za red, kar jim prinaša poseben status. Robert in Nataša se zaljubita in postaneta par. Mlademu študentu se začnejo odpirati oči na prvih tekmovanjih v karateju, kjer privre na dan nasilna narava Viktorja, ki želi zmago za vsako ceno, celo v nasprotju s športnimi pravili. Ko Robert izrazi svoje nestrinjanje, je izobčen in klubski kolegi mu obrnejo hrbet. Celo Lino, zaradi zahrbtne spletke maščevalnega rokerja Jova, postane Robertov sovražnik. Glavni junak dobi novega učitelja, japonskega mojstra Šiodo. Prične tekmovati za drugi klub. Na tatamiju, borilnem prostoru, mora razrešiti svoje spore z bivšimi klubskimi kolegi, Linom in Viktorjem ter dokazati pravilnost svojega stališča.

Ocene[uredi | uredi kodo]

S tem romanom se je v slovenski literaturi začela zvrst slovenskega romana o borilnih veščinah. Ima tudi značilnosti športnega romana in mladinskega romana.

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Slovenski roman o borilnih veščinah
  • Vlado Novak (2013). Spremna beseda k romanu o borilnih veščinah. Ptuj: ABV.(COBISS)
  • Mojca Vučajnk (1998). Slovenski športni roman. Ljubljana.
  • Silvester Vogrinec (1995). Karate bojevnik 1: Beli galeb. Ptuj: Akademija borilnih športov. (COBISS)

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]