Orfejeva lira

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Orfejeva lira
Naslovnica romana
AvtorAksinja Kermauner in Silvester Vogrinec
DržavaSlovenija
Jezikslovenščina
Subjektslovenska književnost
Žanrmladinski roman
ZaložnikZaložba Miš
Datum izida
2023
Vrsta medijatisk (trda vezava)
Št. strani244
ISBN9789612726126
Predmetne oznakeljubezen, šport, medvrstniško nasilje, prijateljstvo

Orfejeva lira je mladinski roman slovenske pisateljice Aksinje Kermauner in pisatelja Silvestra Vogrinca. Izšel je leta 2023 (COBISS).

Snov in motiv[uredi | uredi kodo]

Orfejeva lira je večplasten mladinski roman s prvinami pustolovskega in zgodovinskega romana ter primesi fantastičnega in magičnega. Loteva se problemskih tem, kot so odraščanje, prva ljubezen, prijateljstvo, medvrstniško nasilje, družbena razslojenost, borilne veščine.

Vsebina[uredi | uredi kodo]

Gimnazijka Evi se namesto baleta odloči za vadbo karateja, ki ji pomaga, da se iz poslušnega, pokornega dekleta prelevi v odločno, samozavestno osebo, ki se zna zoperstaviti medvrstniškemu nasilju. Z najboljšo prijateljico, karateistko Lucijo in druščino se poda v »lov za zakladom,« v iskanje Orfejeve lire, ki jo vodi po ptujskih znamenitostih v ozke ulice, temačna dvorišča, grajske rove in skrivnostne mitreje, kjer spoznava vznemirljivo zgodovino mesta. Ker je Orfejeva lira magični predmet, ki lahko po mitu o Orfeju in Evridiki obuja mrtve v življenje, se ga želi polastiti zlonamerna tajna združba. Evi in druščina se tako znajde v večnem boju med silami teme in silami Luči.

Ocene[uredi | uredi kodo]

Roman je leta 2023 dobil mednarodno priznanje Bela vrana in bil uvrščen v priporočeni izbor dvestotih otroških in mladinskih knjig iz celega sveta, ki ga vsako leto objavi fondacija Mednarodna mladinska knjižnica (International Youth Library) ter je predstavljen na Bolonjskem in Frankfurtskem knjižnem sejmu. Roman se nahaja na seznamu priporočenega branja Društva Bralne značke Slovenije - ZPMS. Orfejeva lira je prvi roman iz trilogije Srebrna sekira, kar je anagram avtorjevih imen (Silver Axe – Silvester, Aksinja).

Viri[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]