Al-Fargani

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Al-Fargani
Portret
Rojstvo790
Ferganska dolina
Smrt860 ali 861[1]
DržavljanstvoBlack flag.svg Abasidi
Poklicastronom, matematik, astrolog

Abu al-'Abbas Ahmad (Ahmed) ibn Mohamed ben Ketir al-Fargani (Afergani, el-Fergani, arabsko أبو العبّاس أحمد بن محمد بن كثير الفرغاني, latinsko Alfraganus (Alfragani, Alfergani)), arabski astronom, * okoli 805, Fargana, pokrajina Transoksanija, † okoli 880.

Žvljenje in delo[uredi | uredi kodo]

Al-Fargani je v Bagdadu sodeloval v skupini znanstvenikov pod pokroviteljstvom abasidskega kalifa al-Mamuna pri merjenju Zemljinega obsega.

Njegovo glavno delo Elementi astronomije o nebesnih gibanjih (al-Mudkhil ila'Ilm Ha'jat al-Aflak), ki ga je napisal okoli leta 833, sta prevedla v latinščino leta 1135 Ivan Seviljski (Johannes Hispanus) (okoli 1090-okoli 1150) in da Cremona (1114-1187). Prevedli so ga tudi v hebrejščino. V arabščini je ohranjeno pod različnimi imeni. V delu je primerno povzel Ptolemejev Almagest. Bilo je priljubljeno vse do Regiomontanovega časa. V 17. stoletju je nizozemski orientalist Golius izdal arabsko besedilo na podlagi rokopisa, ki ga je dobil na Bližnjem vzhodu, skupaj z novim latinskim prevodom in mnogo opombami.

Al-Fargani je leta 848 izmeril nivo Nila.

Kasneje se je preselil v Kairo, kjer je okoli leta 856 sestavil pomembno razpravo o astrolabu.

V letu 861 je v imenu abasidskega kalifa al-Mutavakila nadziral dvig nilskega vodostaja v Fustatu in na otoku al-Rauda (v starem Kairu) gradnjo nilometra.

Priznanja[uredi | uredi kodo]

Poimenovanja

Po njem se imenuje majhen udarni krater na Luni Alfraganus. Njegovi Lunini kordinati sta 5,4° južno; 19,0° vzhodno, premer 20 km in globina 2,8 km.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

  1. data.bnf.fr: platforma za odprte podatke — 2011.