Adiža

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Adiža
Reschensee.jpg
AdigeLocationMap360.png
Lokacija
DržaveItalija
Fizične lastnosti
IzvirRezijsko jezero, Trentinsko - Zgornje Poadižje
 ⁃ nadm. višina1550 m
IzlivJadransko morje
Dolžina410 km
Površina porečja12.100 km²

Adíža (italijansko Adige, furlansko Adis, beneško Àdexe, ladinsko Adesc ali Adiç, nemško Etsch) je za Padom druga najdaljša reka v Italiji. Izvira na Južnem Tirolskem, sprva teče proti jugu, nato pa se pri prehodu iz alpskih dolin v Padsko nižino preusmeri na vzhod v Veneto in se po 410 km južno od Chioggie izliva v Jadransko morje.

Njen izvir se nahaja v umetnem alpskem jezeru Lago di Resia v Retijskih Alpah, v bližini meje z Avstrijo in Švico, od koder teče proti vzhodu po gorski dolini Vinschgau. Pri Meranu se preusmeri na jug, teče mimo Bolzana in Trenta. V dolini Val Lagarina zapusti gorato območje in se usmeri na vzhod v pokrajino Veneto, kjer teče skozi Verono mimo Roviga in se v obliki delte izliva v Jadransko morje.

Kot gorska reka je zaradi preprečitve nenadnih poplav s podzemnimi kanali povezana z Gardskim jezerom. V nižini jo izkoriščajo za namakalne sisteme.

Njeni glavni pritoki so:

Omenjena je v pesmi »Das Lied der Deutschen« kot južna meja nemškega jezikovnega območja, kar je njen zgornji tok še danes.