Beneščina

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Beneščina
Vèneto
Materni jezikItalija, Hrvaška, Slovenija
PodročjeBenečija[1][2]
Furlanija - Julijska krajina[1][2]
Trento[1][2]
Istra[3][4]
Št. maternih
govorcev
3,9 milijonov (2002)[5]
Jezikovne kode
ISO 639-3vec
Glottologvene1258
Linguasphere51-AAA-n
Ta članek vsebuje zapis glasov v črkovni obliki po IPA. Brez ustrezne podpore za interpretacijo, lahko vidite vprašaje, okvirje ali druge simbole namesto Unicode znakov.

Beneščina je romanski jezik, katerega kot materni jezik uporablja več kot dva milijona ljudi, večinoma v italijanski deželi Benečija (it. Veneto), kjer jo lahko skoraj vseh pet milijonov prebivalcev razume. Občasno se jo uporablja in je dobro razumljiva tudi izven Benečije, v Trentinu, Furlaniji - Julijski krajini, Istri in nekaterih mestih Dalmacije, skupaj na območju na katerem živi od šest do sedem milijonov ljudi.

V Benečiji jeziku pravijo vènet, v Italiji pa vèneto; njegovo narečje, ki se uporablja predvsem v Benetkah, se imenuje venexiàn [venezjàn] oziroma veneziano [venecjàno].

Beneščina ni samo narečje italijanskega jezika, temveč posebni jezik, ki ne izvira iz italijanščine, temveč je bližje zahodni veji romanskih jezikov, kamor spadata npr. španščina in francoščina. Beneščino zato nekateri strokovnjaki skupaj z lombardščino in pietmontščino uvrščajo med galo-romanske jezike,[6] vendar ta teza ni širše priznana.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. 1,0 1,1 1,2 United Nations (1991). Fifth United Nations Conference on the Standardization of Geographical Names: Vol.2. Montreal.
  2. 2,0 2,1 2,2 Holmes, Douglas R. (1989). Cultural disenchantments: worker peasantries in northeast Italy. Princeton University Press.
  3. Minahan, James (1998). Miniature empires: a historical dictionary of the newly independent states. Westport.
  4. Kalsbeek, Janneke (1998). The Čakavian dialect of Orbanići near Žminj in Istria: Vol.25. Atlanta.
  5. Beneščina reference at Ethnologue (17. izd., 2013)
  6. Haller, Hermann W. (1999). International The other Italy: the literary canon in dialect. Toronto.