Vladimir Nabokov

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Vladimir Nabokov
Monument Nabokov Montreux 23.12.2006.jpg  *
Spomenik Nabokovu v Montreuxu
Rojstvo 10. (22.) april 1899
Sankt Peterburg[1]
Smrt 2. julij 1977({{padleft:1977|4|0}}-{{padleft:7|2|0}}-{{padleft:2|2|0}})[1] (78 let)
Montreux
Državljanstvo Flag of the United States.svg ZDA
Flag of Russia.svg Ruski imperij
Poklic romanopisec, jezikoslovec, pesnik, pisatelj, zoolog, avtor, prevajalec in dramatik
Podpis Vladimir Nabokov signature.svg


Vladimir Vladimirovič Nabokov (rusko Влади́мир Влади́мирович Набо́ков), rusko-ameriški pisatelj, pesnik in entomolog, * 22. april (10. april, ruski koledar) 1899, Sankt Peterburg, Ruski imperij (danes Rusija), † 2. julij 1977, Montreux, Švica.

Svojih prvih devet romanov je napisal v ruščini, potem pa se uveljavil kot mojster angleške proze. Njegovo najbolj znano delo je roman Lolita iz leta 1955, v katerem izkazuje svojo ljubezen do detajlov in besednih iger, ki zaznamuje vsa njegova dela. Poleg pisateljevanja se je ukvarjal tudi z lepidopterologijo in s problemskim šahom.

Življenje[uredi | uredi kodo]

Rojstna hiša Nabokova v Sankt Peterburgu; prvo nadstropje je urejeno kot muzej

Rodil se je v premožni aristokratski družini v Sankt Peterburgu kot najstarejši od petih otrok. Doma so govorili rusko, angleško in francosko in Vladimir je že zgodaj obvladal vse tri jezike. Po februarski revoluciji leta (1917) je njegov oče postal sekretar v začasni vladi, zato je morala družina po vstaji boljševikov (oktobrski revoluciji) še istega leta pobegniti na Krim. Po porazu Bele garde leta 1919 so odšli v izgnanstvo v Evropo.

Naselili so se v Angliji, kjer je Vladimir obiskoval Kolidž Trinity v Cambridgeu in študiral slavistiko ter romanistiko, kmalu po tistem pa v Berlinu, kamor je po končanem študiju odšel tudi on. Leta 1922 so očeta po pomoti ubili monarhisti, kar je močno vplivalo na njegovo ustvarjanje. Kljub temu dogodku je ostal v Berlinu ter postal znan pesnik in pisatelj v tamkajšnji skupnosti izgnancev. Leta 1925 se je poročil z Véro Evsejevno Slonim, Rusinjo judovskega rodu. Njun edini otrok se je rodil leta 1934. Dve leti kasneje je družina zašla v težave zaradi Verinega judovskega porekla. V iskanju mirnega okolja so se veliko selili, nazadnje pa emigrirali v Združene države Amerike.

Tam se je Nabokov zaposlil v Ameriškem prirodoslovnem muzeju (American Museum of Natural History) na Manhattnu, kjer se je posvečal sistematiki metuljev. S pomočjo prijatelja je kmalu postal prepoznan tudi kot avtor in pričel poučevati primerjalno književnost ter ruski jezik in književnost na različnih univerzah. Ameriško državljanstvo je pridobil leta 1945.

Finančni uspeh Lolite mu je omogočil, da se je z družino vrnil v Evropo, kjer se je naselili v hotelu v švicarskem Montreuxu in se povsem posvetil pisanju ter raziskavam metuljev. V Montreuxu je živel vse do svoje smrti leta 1977.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]  1. ^ 1,0 1,1 Zapis #118586114 // Gemeinsame NormdateiLeipzig: Deutschen Nationalbibliothek, 2012—2014. Pridobljeno dne 10. december 2014.