Pogovor:Rimsko cesarstvo

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

To je stran za pogovor o izboljšanju članka Rimsko cesarstvo.
Stran ni namenjena splošnim pogovorom o temi članka.

Pravila za članke
Bivši PIČ Članek je bivši predlog za izbrani članek. Zakaj predlog ni uspel, si lahko pogledate na njegovi podstrani.

Slika[uredi kodo]

Zanimiva slika slovenskih dežel, ki je nisem srečal še nikjer, zato tudi do zdaj nisem vedel, da je bilo ozemlje današnje Slovenije razdeljeno med štiri province. Mimogrede, Neviodunum je Drnovo pri Krškem in ne Novo mesto; za približno lego lahko vzameš kar lego Krškega, sicer pa leži na desnem bregu Save kake tri kilometre nizvodno od Krškega. --Peterlin 10:37, 23 jul 2004 (CEST)

Če dobro pogledava, je bila razdeljena pravzaprav na tri. Dalmacija pade čisto ven, če mejo potegnemo (kjer je tudi seveda bila) vzdolž Kolpe. --XJam 16:55, 23 jul 2004 (CEST)

Hvala, Primož za pojasnitev glede mesta Neviodunum. Moram pogledati na seznam latinskih imen evropskih mest na angl. stran, če ni slučajno tam narobe. Sam sem jih bolj naključno, kot sistematično, tja nekaj dodal. - Ja, pa je prav zapisano, le včeraj, ko sem risal zemljevid, nisem pomislil na drug kraj/mesto, kot na Novo mesto.

Kot sem zapisal pri sliki, je potrebno še nakaj dela na njej. Naredil sem jo predvsem zaradi nedavne debate s Boraczekom o časovnem pregledu slovenske zgodovine, kjer me je 'seciral' s svojim filološkim in slavističnim znanjem. Nisem mogel verjeti, da je bila Dalmacija (Dalmatia) kot rimska provinca tako severno in celo ob vzhodnem istrskem robu. Pa še enega kozla sem ustrelil z dvomom o legi Istre (Histria - seveda sem mislil na dananšnji slovenski del) v Noriku. Zemljevid sem naredil edinole, da sem sam sebi dokazal kako se motim - na koncu pa se je ikazalo, da ga lahko vključim v članek - čeprav je že Boraczek naredil enega (v bistvu identičnega) za zgoraj omenjeni članek o časovnem pregledu. Dodal sem ga tudi v članek o Noriku na angl. stran - vendar bi naredil še enega, da pade notri cel Norik - tudi na severu, katerega severni meji se sploh nisem posvetil.

Ja, tudi grobe meje bom popravil - sedaj so le linije (sicer res ne kar po meridianih ali paralelah) in na nekaterih predelih ob rekah. To je tudi čisto samostojno delo, zrisano z roko in potem skenirano, da ne bi kdo mislil, da je copy/paste - le predloga je seveda obstoječi atlas - podobno kot pri slovenskih občinah. In kakor sem že nekje omenil, mislim, da Romanu, da bom naredil solidno karto našega narodnega ozemlja v Kozlerjevem slogu - saj mi avstrijska vojaška cenzura danes ne more nič. In s tem je slika zaenkrat škrbinska - saj ni nič narobe s tem, ne? Če jo bomo sčasoma dopolnili, bo vsekakor boljša! Pa predloga bo lahko služila tudi za karte narečij, narodnega ozemlja, ipd. Upam tudi, da mi ne bo treba narisati cele Evrope, da 'strace-amo' Slovence v prazgodovino do nule. Kakšen rečni krak, pa obris višavij, ipd. bi še dodal, če bo kaj časa kdaj.

Aja, da ne pozabim. Ker je slika delana za angl., so na njej trenutno (angleško)-latinska imena. Načeloma bi jih lahko pustili, lahko pa se jih posloveni: Celeia -> Celeja, Noricum -> Norik, Italia -> Italija,... To zadnje bo verjetno najbolj prav, čeprav v tem času še ni bilo duha ne sluha o Slovencih v teh krajih - kakor nam že ves čas vcepljajo v glavo. --XJam 15:42, 23 jul 2004 (CEST)

Po radiu so danes objavili, da so v bližini Brežic odkrili rimsko naselbino z imenom Romula (Siscia) (če sem prav slišal), katere obstoj so sumili že prej. Evo, pa naj še kdo reče, da je vse jasno tudi z Rimskim imperijem. Ko, bo jasno več stvari, jo lahko dodam na zemljevid. In nedavno so pri obnovi Mariborske ulice v Celju odkrili starodavni tok reke Savinje (precej različen od sedanjega ~500 - 1000 m) in ostanke lesenega mostu. --XJam 16:23, 23 jul 2004 (CEST)

Imperij/cesarstvo[uredi kodo]

Je kakšen poseben razlog, da je ta članek pod naslovom 'Rimski imperij', obenem pa imamo npr. Bizantinsko cesarstvo, Osmansko cesarstvo in Frankovsko cesarstvo? --Eleassar pogovor 20:30, 7 maj 2007 (CEST)

Menim, da je res primernejši izraz Rimsko cesarstvo, ki ima osnovo v izročilu. Imperij bi bilo verjetno prilagajanje angleščini. --Stebunik 19:34, 1. maj 2012 (CEST)[odgovori]
Po moje je "imperij" oznaka za moč države in torej v rimski zgodovini velja že za srednjo republiko (velja pa tudi za ZDA, ki so republika), "cesarstvo" pa je oznaka za državno ureditev, ki res začne veljati z Avgustom. Če nima nihče kakšnih zadržkov, bom članek preimenoval. --Wikipedius Rex 19:38, 28. april 2019 (CEST)[odgovori]
@Wikipedius Rex: nisem proti spremembi kot bi lahko pomislil včeraj, a članek moraš preimenovati z uporabo ukaza "Preimenuj" na vrhu strani, ne s copy-paste vsebine - s preprostim kopiranjem se izgubijo vsi podatki o avtorstvu trenutne redakcije v zgodovini strani in potem izgleda, da si vse napisal sam. — Yerpo Ha? 06:38, 30. april 2019 (CEST)[odgovori]

Konec cesarstva - kdaj?[uredi kodo]

Že pri komentiranju predloga za izbrani članek se je pokazalo to, ker je očitno tudi pri strokovnem občestvu - ni enotnega mnenja, kdaj/kaj označuje konec Rimskega cesarstva. Osebno mi je kljub vsemu bližje stališče, da je to pač odstavitev Romula Avgusta; bizantinski del se od osnov nastanka cesarstva geografsko in sicer tako razlikuje, da bi ga težko šteli kot popolnoma isto državo. Tako kot, npr. Jugoslavija po odhodu Slovenije in Hrvaške.--ModriDirkac (pogovor) 11:33, 25. junij 2021 (CEST)[odgovori]