Wikipedija:Predlogi za izbrani članek

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Kandidate za izbrane članke simbolizira zvezdica z odlomljeno konico
Na tej strani se odločamo, katere članke bomo označili kot izbrane. Izbrani članek naj bi z izpolnjevanjem meril za izbrani članek predstavljal najboljše, kar smo doslej ustvarili v Wikipediji. Sprejeti predlogi za izbrani članek so na razpolago v arhivu.

Od predlagalcev se pričakuje, da poskušajo odgovoriti na pomisleke. Če ste k članku prispevali tudi sami, to navedite. Da bi članek postal izbrani članek, mora predlog prejeti najmanj 4 glasove (brez glasova predlagatelja) ter mora imeti večinsko podporo. Postopek naj traja najmanj 3 (tri) tedne.

Če po 22 dneh razprave soglasje še vedno ni doseženo, lahko dežurni urednik predlog odstrani s seznama. Na pogovorno stran zavrnjenega članka naj doda oznako {{zavrnjeni PIČ}}.

Ker ste morda na članku delali več tednov ali celo mesecev, ste se morda čustveno navezali nanj. Čeprav morda o predmetu članka veste več kot ocenjevalci, upoštevajte, da sprejemajo kritike urednikov tudi poklicni pisci, in da bi si morali pri predlogih prizadevati za doseganje kar se da visoke kakovosti. Zato kritike ne vzemite za slabo.

Osvežitev predpomnjenja

Bližnjice:
WP:PIČ

Izbrane vsebine:

Orodja za izbrane članke:

Vote3 final.png
Mnenje uporabnikov

Glasovanja
Izbrani članek
Izbrane slike
Brisanja
Administratorstvo
Symbol support vote.svg za Symbol oppose vote.svg proti
Symbol neutral vote.svg vzdržan Symbol delete vote.svg neveljaven
Symbol neutral vote.svg vzdržana Symbol comment vote.svg komentar
Information icon.svg info
Vprašalniki
Symbol support vote.svg da Symbol oppose vote.svg ne
Srečanja
Symbol support vote.svg pridem Symbol oppose vote.svg ne pridem
Symbol delete vote.svg ne vem še Pictogram voting question-blue.svg vprašanje

Postopek za predlaganje

 1. Preverite merila za izbrani članek in poskrbite, da jim bo članek ustrezal, preden ga predlagate.
 2. Na vrh pogovorne strani članka dodajte oznako {{pič}} (pomeni predlog za izbrani članek).
 3. Shranite stran.
 4. Kliknite povezavo »komentiraj«.
 5. Na vrh strani, ki se odpre, dodajte ===[[naslov izbranega članka]]===.
 6. Spodaj dodajte predlogo {{PIČ2}}:
{{PIČ2
|naslov=
|predlagal=
|utemeljitev=
|avtor=
|leto=
|mesec=
|dan=
|leto2= 
|mesec2=
|dan2=
|rezultat=
|}}
 1. Odprite stran, na kateri ste zdaj, za urejanje in na vrh seznama kandidatov dodajte besedilo: {{/ime izbranega članka}}. »Ime ...« zamenjajte z imenom predloga.

Podpora in ugovarjanje

Preden se odločite za podporo ali nasprotovanje predlogu, si članek v celoti preberite.

 • Na predlog odgovorite tako, da kliknete »uredi« desno od naslova predloga.
 • Če ste mnenja, da članek ustreza vsem merilom, napišite *'''Za''' in svoj glas po potrebi pojasnite. Če ste k članku pomembno prispevali, to napišite.
 • Če predlogu nasprotujete, napišite *'''Proti''' ali *'''Nasprotujem''' in dodajte pojasnilo. Vsak ugovor mora vsebovati jasno opredeljen razlog, ki ga je mogoče odpraviti. Če razloga načeloma ni mogoče odpraviti, je neveljaven.
 • Zelo zaželjeno je, da se pregledovalci, ki nasprotujejo, po nekaj dneh vrnejo in preverijo, ali so bili njihovi pomisleki upoštevani. Nasprotovanja ne umaknite tako, da ga odstranite, temveč ga prečrtajte (z gumbom Btn toolbar rayer.png ali kodo <s>...</s>). Pisci bi morali pregledovalcem dati priložnost, da to storijo sami. Če menite, da je bila težava rešena, pregledovalčevega besedila ne prečrtajte, temveč ga komentirajte.
 • Če želite podati mnenje o predlogu, ne da bi ga podprli ali mu nasprotovali, napišite svoje mnenje za besedilom *'''Komentar'''.

Predlogi[uredi | uredi kodo]

Shizofrenija[uredi | uredi kodo]

Shizofrenija
Predlagatelj članka: Uporabnik:SmozBleda
Utemeljitev: tema je na vrhu popularnih strani WikiProject Medicine
Avtor članka: ekipa angl. Wikipedije oz. projekta WikiProject Medicine - prevod SmozBleda
Trajanje glasovanja (v dneh): &0000000000000019.00000019 dni (v teku)
Rezultat glasovanja:

Symbol comment vote.svg Komentar:S predlogom za glasovanje bi počakala, saj članek potrebuje temeljit jezikovni pregled in urejanje notranjih povezav.--Irena 15:29, 2. april 2014 (CEST)
Symbol comment vote.svg Komentar: Se strinjam, konkretno gre za slovenjenje strokovnih izrazov (poznam sicer predobro bolezen samo, vendar nisem iz foha) in za razširitev z domačimi povezavami - kaj več kot Shizofrenijo za telebane bi se verjetno že našlo. SmozBleda (pogovor) 09:57, 4. april 2014 (CEST)

Ravno lazim po knjižnicah zaradi seminarja na faksu in bom še članek malo dopolnila. --Irena 12:26, 4. april 2014 (CEST)

Symbol comment vote.svg Komentar: Članek je postal obsežen in gostobeseden z raznimi medicinskimi izrazi. Sodeloval sem na samem začetku tega članka, potem se nisem več ukvarjal z vsebino, katere strokovno ne obvladam. Poglavje (Siptomi) katero sem vnesl vanj je imelo vir v "Medicinska enciklopedija/3 str. 116 (Državna založba Slovenija 1983). Simptomi so bili tam razdeljeni v Motnje mišljenja , Motnje zaznavanja , Motnje čustvovanja , Motnje hotenja , sedaj pa so to postali pozitivni in negativni simptomi in nastop bolezni. Očitno slovenski strokovnjaki s tega področja, katere osebno spoštujem, še niso vedeli za te nove simptome. Je nova amerikanizacija članka kaj izboljšala članek, naj sodi Kopitar.

Symbol comment vote.svg Komentar: Članek je postal obsežen in gostobeseden z raznimi medicinskimi izrazi - če že, potem v originalu. Jaz sem se pri prevajanju kot nestrokovnjak izvirnega besedila držal kolikor mogoče natančno. Kako slovenska psihiatrija gleda na to temo, je seveda odprto vprašanje. DSM 5, ki je gotovo eden od vzrokov za razširitve in spremembe, je za RS zaenkrat še nezanimiv (privatna komunikacija). Skratka, gre za maso, 100% po angleškem muštru, ki jo sl.strokovna srenja lahko samo še izboljša in po možnosti lokalizira (sl. viri, incidenca etc). Če je tudi brez tega dovolj mesa za izbrani članek, pa je stvar odločitve sl.wiki srenje.
Symbol comment vote.svg Komentar: Struc, leta 2013 je izšel nov, slovenski učbenik psihiatrije.--Irena 23:29, 19. april 2014 (CEST)

Klavdij Galen[uredi | uredi kodo]

Klavdij Galen
Predlagatelj članka: Irena
Utemeljitev: PMM zadostuje kriterijem, podprt z viri, tudi slovenskimi.
Avtor članka: Iz en prevedel SmozBleda; uredila, s slovenskimi viri dopolnila in slikovno opremila predlagateljica.
Trajanje glasovanja (v dneh): &0000000000000025.00000025 dni (v teku)
Rezultat glasovanja:

Symbol support vote.svg Za Članek je dovolj obsežen , informativen in zanimiv za zgodovino zdravilstva. L.p. Struc/ struc (pogovor) 20:46, 17. april 2014 (CEST)