Wikipedija:Predlogi za izbrani članek

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Kandidate za izbrane članke simbolizira zvezdica z odlomljeno konico
Na tej strani se odločamo, katere članke bomo označili kot izbrane. Izbrani članek naj bi z izpolnjevanjem meril za izbrani članek predstavljal najboljše, kar smo doslej ustvarili v Wikipediji. Sprejeti predlogi za izbrani članek so na razpolago v arhivu.

Od predlagalcev se pričakuje, da poskušajo odgovoriti na pomisleke. Če ste k članku prispevali tudi sami, to navedite. Da bi članek postal izbrani članek, mora predlog prejeti najmanj 4 glasove (brez glasova predlagatelja) ter mora imeti večinsko podporo. Postopek naj traja najmanj 3 (tri) tedne.

Če po 22 dneh razprave soglasje še vedno ni doseženo, lahko dežurni urednik predlog odstrani s seznama. Na pogovorno stran zavrnjenega članka naj doda oznako {{zavrnjeni PIČ}}.

Ker ste morda na članku delali več tednov ali celo mesecev, ste se morda čustveno navezali nanj. Čeprav morda o predmetu članka veste več kot ocenjevalci, upoštevajte, da sprejemajo kritike urednikov tudi poklicni pisci, in da bi si morali pri predlogih prizadevati za doseganje kar se da visoke kakovosti. Zato kritike ne vzemite za slabo.

Osvežitev predpomnjenja

Bližnjice:
WP:PIČ

Izbrane vsebine:

Orodja za izbrane članke:

Vote3 final.png
Mnenje uporabnikov

Glasovanja
Izbrani članek
Izbrane slike
Brisanja
Administratorstvo
Symbol support vote.svg za Symbol oppose vote.svg proti
Symbol neutral vote.svg vzdržan Symbol delete vote.svg neveljaven
Symbol neutral vote.svg vzdržana Symbol comment vote.svg komentar
Information icon.svg info
Vprašalniki
Symbol support vote.svg da Symbol oppose vote.svg ne
Srečanja
Symbol support vote.svg pridem Symbol oppose vote.svg ne pridem
Symbol delete vote.svg ne vem še Pictogram voting question-blue.svg vprašanje

Postopek za predlaganje

 1. Preverite merila za izbrani članek in poskrbite, da jim bo članek ustrezal, preden ga predlagate.
 2. Na vrh pogovorne strani članka dodajte oznako {{pič}} (pomeni predlog za izbrani članek).
 3. Shranite stran.
 4. Kliknite povezavo »komentiraj«.
 5. Na vrh strani, ki se odpre, dodajte ===[[naslov izbranega članka]]===.
 6. Spodaj dodajte predlogo {{PIČ2}}:
{{PIČ2
|naslov=
|predlagal=
|utemeljitev=
|avtor=
|leto=
|mesec=
|dan=
|leto2=
|mesec2=
|dan2=
|rezultat=
|}}
 1. Odprite stran, na kateri ste zdaj, za urejanje in na vrh seznama kandidatov dodajte besedilo: {{/ime izbranega članka}}. »Ime ...« zamenjajte z imenom predloga.

Podpora in ugovarjanje

Preden se odločite za podporo ali nasprotovanje predlogu, si članek v celoti preberite.

 • Na predlog odgovorite tako, da kliknete »uredi« desno od naslova predloga.
 • Če ste mnenja, da članek ustreza vsem merilom, napišite *'''Za''' in svoj glas po potrebi pojasnite. Če ste k članku pomembno prispevali, to napišite.
 • Če predlogu nasprotujete, napišite *'''Proti''' ali *'''Nasprotujem''' in dodajte pojasnilo. Vsak ugovor mora vsebovati jasno opredeljen razlog, ki ga je mogoče odpraviti. Če razloga načeloma ni mogoče odpraviti, je neveljaven.
 • Zelo zaželjeno je, da se pregledovalci, ki nasprotujejo, po nekaj dneh vrnejo in preverijo, ali so bili njihovi pomisleki upoštevani. Nasprotovanja ne umaknite tako, da ga odstranite, temveč ga prečrtajte (z gumbom Btn toolbar rayer.png ali kodo <s>...</s>). Pisci bi morali pregledovalcem dati priložnost, da to storijo sami. Če menite, da je bila težava rešena, pregledovalčevega besedila ne prečrtajte, temveč ga komentirajte.
 • Če želite podati mnenje o predlogu, ne da bi ga podprli ali mu nasprotovali, napišite svoje mnenje za besedilom *'''Komentar'''.

Predlogi[uredi | uredi kodo]

Budizem[uredi | uredi kodo]

Budizem
Predlagatelj članka: Archangel
Utemeljitev: Jeseni 2012 je članek popolnoma predelal Skydancer, tako da PMM zadostuje vsem kriterijem. Je eden od 1000 nujnih.
Avtor članka: Skydancer
Trajanje glasovanja (v dneh): 700114000000000000014 dni (v teku)
Rezultat glasovanja:
 • Symbol support vote.svg Za. Čeprav je članek zelo zahteven za nekoga, ki bi se želel na hitro seznanit z budizmom. Hudimano zahteven je, ker vsaka opredelitev veže na nov pojem, ki ima svoj specifičen kulturen kontekst. Morda pa je prav tako, da ne bodo učenci, dijaki in študenti kopirali copy-paste za svoje seminarske naloge. Hinko Gnito (pogovor) 13:21, 22. februar 2015 (CET)
 • Symbol comment vote.svg Komentar: se strinjam, vendar je PMM ravno zaradi zahtevnosti članka preveč rdečih povezav - in si potem s pojasnjevanjem pojmov ne moremo dosti pomagati. Tudi sicer navijam za izbrane članke z več ali skoraj vsemi modrimi povezavami. Žiga 21:33, 26. februar 2015 (CET)
  • Symbol comment vote.svg Komentar: @Žiga: tele rdeče povezave so resda nekoliko moteče. Verjetno se ne bo našel entuziast, ki bi opredelil vse manjkajoče opredelitve. Mene osebno nekoliko manj motijo in me stalno opominjajo na strogost branja, da vsaka slovenska beseda, ki nadomešča budistični pojem, npr. praznina za šunjata, ne ustreza nujno kulturnem kontekstu. Rdeče povezave bi se brisale (1)na neključnih mestih, kjer se ponavljajo (npr. mahajana), (2)kadar gre za slovensko besedo brez specifičnega budističnega pomena (npr. jasno védenje); (3)kadar zaradi očitnosti ne utrpi škode pomen besedila (npr. kitajščina); (4) če je slovensko besedilo pomensko dovolj dobro zadane bistvo, prenesti v opombe (samsara - cikel trpljenja in ponovnih rojstev) . Resda bo potem rdečih povezav nekoliko manj, ampak še vedno bodo za koga moteče. Hinko Gnito (pogovor) 16:48, 27. februar 2015 (CET)

Steklo[uredi | uredi kodo]

Steklo
Predlagatelj članka: Yerpo
Utemeljitev: Prevod angleškega članka z dodanim lokalnim poglavjem, PMM ustreza merilom.
Avtor članka: Octopus
Trajanje glasovanja (v dneh): 700117000000000000017 dni (v teku)
Rezultat glasovanja: