Wikipedija:Predlogi za izbrani članek

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Kandidate za izbrane članke simbolizira zvezdica z odlomljeno konico
Na tej strani se odločamo, katere članke bomo označili kot izbrane. Izbrani članek naj bi z izpolnjevanjem meril za izbrani članek predstavljal najboljše, kar smo doslej ustvarili v Wikipediji. Sprejeti predlogi za izbrani članek so na razpolago v arhivu.

Od predlagalcev se pričakuje, da poskušajo odgovoriti na pomisleke. Če ste k članku prispevali tudi sami, to navedite. Da bi članek postal izbrani članek, mora predlog prejeti najmanj 4 glasove (brez glasova predlagatelja) ter mora imeti večinsko podporo. Postopek naj traja najmanj 3 (tri) tedne.

Če po 22 dneh razprave soglasje še vedno ni doseženo, lahko dežurni urednik predlog odstrani s seznama. Na pogovorno stran zavrnjenega članka naj doda oznako {{zavrnjeni PIČ}}.

Ker ste morda na članku delali več tednov ali celo mesecev, ste se morda čustveno navezali nanj. Čeprav morda o predmetu članka veste več kot ocenjevalci, upoštevajte, da sprejemajo kritike urednikov tudi poklicni pisci, in da bi si morali pri predlogih prizadevati za doseganje kar se da visoke kakovosti. Zato kritike ne vzemite za slabo.

Osvežitev predpomnjenja

Bližnjice:
WP:PIČ

Izbrane vsebine:

Orodja za izbrane članke:

Vote3 final.png
Mnenje uporabnikov

Glasovanja
Izbrani članek
Izbrane slike
Brisanja
Administratorstvo
Symbol support vote.svg za Symbol oppose vote.svg proti
Symbol neutral vote.svg vzdržan Symbol delete vote.svg neveljaven
Symbol neutral vote.svg vzdržana Symbol comment vote.svg komentar
Information icon.svg info
Vprašalniki
Symbol support vote.svg da Symbol oppose vote.svg ne
Srečanja
Symbol support vote.svg pridem Symbol oppose vote.svg ne pridem
Symbol delete vote.svg ne vem še Pictogram voting question-blue.svg vprašanje

Postopek za predlaganje

 1. Preverite merila za izbrani članek in poskrbite, da jim bo članek ustrezal, preden ga predlagate.
 2. Na vrh pogovorne strani članka dodajte oznako {{pič}} (pomeni predlog za izbrani članek).
 3. Shranite stran.
 4. Kliknite povezavo »komentiraj«.
 5. Na vrh strani, ki se odpre, dodajte ===[[naslov izbranega članka]]===.
 6. Spodaj dodajte predlogo {{PIČ2}}:
{{PIČ2
|naslov=
|predlagal=
|utemeljitev=
|avtor=
|leto=
|mesec=
|dan=
|leto2=
|mesec2=
|dan2=
|rezultat=
|}}
 1. Odprite stran, na kateri ste zdaj, za urejanje in na vrh seznama kandidatov dodajte besedilo: {{/ime izbranega članka}}. »Ime ...« zamenjajte z imenom predloga.

Podpora in ugovarjanje

Preden se odločite za podporo ali nasprotovanje predlogu, si članek v celoti preberite.

 • Na predlog odgovorite tako, da kliknete »uredi« desno od naslova predloga.
 • Če ste mnenja, da članek ustreza vsem merilom, napišite *'''Za''' in svoj glas po potrebi pojasnite. Če ste k članku pomembno prispevali, to napišite.
 • Če predlogu nasprotujete, napišite *'''Proti''' ali *'''Nasprotujem''' in dodajte pojasnilo. Vsak ugovor mora vsebovati jasno opredeljen razlog, ki ga je mogoče odpraviti. Če razloga načeloma ni mogoče odpraviti, je neveljaven.
 • Zelo zaželjeno je, da se pregledovalci, ki nasprotujejo, po nekaj dneh vrnejo in preverijo, ali so bili njihovi pomisleki upoštevani. Nasprotovanja ne umaknite tako, da ga odstranite, temveč ga prečrtajte (z gumbom Btn toolbar rayer.png ali kodo <s>...</s>). Pisci bi morali pregledovalcem dati priložnost, da to storijo sami. Če menite, da je bila težava rešena, pregledovalčevega besedila ne prečrtajte, temveč ga komentirajte.
 • Če želite podati mnenje o predlogu, ne da bi ga podprli ali mu nasprotovali, napišite svoje mnenje za besedilom *'''Komentar'''.

Predlogi[uredi | uredi kodo]

Vodik[uredi | uredi kodo]

Vodik
Predlagatelj članka: Octopus
Utemeljitev: Članek je eden od 1.000 nujnih in izpolnjuje pogoje za izbrani članek
Avtor članka: večinoma Octopus
Trajanje glasovanja (v dneh): 70006000000000000006 dni (v teku)
Rezultat glasovanja:

Symbol comment vote.svg Komentar: Meni mogoče manjka nekaj poljudnoznanstvenih vsebin: kakšna slika gorečega Hindenburga, vsaj nekaj o gorivnih celicah in vodiku kot potencialnemu novemu bencinu (saj z njim lahko premagujemo slabosti izkoriščanja sončeve energije). Če se strinjaš....--ModriDirkac (pogovor) 19:52, 17. oktober 2014 (CEST)

 • V članku so poleg polnjenja balonov in zračnih ladij z vodikom omenjeni tudi Ferdinand von Zeppelin in nesreča LZ 129 Hindenburg. Slika gorečega LZ 129 po mojem mnenju ne sodi v članek o vodiku, ki se navezuje predvsem nanj. V odstavku Energent so omenjene možnosti izkoriščanja vodika kot takšnega ali drugačnega goriva, tudi gorivne celice in atomske centrale, pred tem pa so omenjene tudi težave, ki jih metalurgom in projektantom povzroča vodikova krhkost kovin. Dokler bo vložena energija za proizvodnjo vodika precej večja od energije, ki jo bomo iz njega dobili, in njegova cena mnogo višja od cene trenutno razpoložljivih energentov, ne bomo mogli govoriti o vodiku kot zamenjavi za bencin.--Octopus (pogovor) 00:52, 18. oktober 2014 (CEST)

Mohamed[uredi | uredi kodo]

Mohamed
Predlagatelj članka: SmozBleda
Utemeljitev: dolg članek, eden od 1.000 nujnih, na mestu (dulce et decorum est;), ko je pravkar izšel prevod Korana
Avtor članka: angl. predloga, sl. različica SmozBleda
Trajanje glasovanja (v dneh): 700120000000000000020 dni (v teku)
Rezultat glasovanja:

Symbol comment vote.svg Komentar: Isto kot s Shizofrenijo - nujna sta lektura in urejanje notranjih povezav, PMM je treba iz članka izločiti zunanje povezave na Koran.--Irena 18:29, 2. oktober 2014 (CEST)

Glede "zunanje povezave na Koran" - povezave so generične (sura:aja). Na žalost za enkrat še ni slovenske inačice angleške back-office verzije korana. Ne vidim problema, te povezave odstraniti; moje upanje je, da je ta tema pomembna še za koga poleg mene. En Jscript data base postavit tudi ni ne vem kakšna ogromna naloga v letu gospodovem 2014. Mogoče se jo lotim sam, če ima slovenska islamska skupnost nujnejše teme. Mislim iskreno, da bi si odstranjevanjem referenc na koran ustrelili v koleno. Mnenja kolegic in kolegov dobrodošla.

Sedaj sem podrobneje pogledala te povezave in ugotavljam, da je treba le pooenotiti način citiranja, saj sta uporabljeni različni predlogi. Ali je morda tako namenoma?--Irena
Če mi je/jim je uspelo eno in isto citirati na dva različna načina, bom to seveda poenotil. Kar te dni poskušam, je od avtorjev predloge za citate dobiti izvirno kodo, da po kliku pride slovenski in ne angleški citat. Slovenske citate imam tako ali tako, treba bi bilo samo "preusmeriti". Ali pa predlogo ab initio napisati po svoje, v smislu <slkoran|sura:aja> ali kaj podobnega. Kje si lahko ogledam osnove pisanja predlog?. Hvala vnaprej SmozBleda (pogovor) 10:06, 8. oktober 2014 (CEST)
Če poveš, na katerem spletnem naslovu se nahajajo slovenski citati, lahko pomagam(o). — Yerpo Ha? 10:15, 8. oktober 2014 (CEST)
Halo Yerpo, hvala lepa! gpa. Almady mi je poslala datoteko, kjer so njeni/njuni prevodi za navedbe v članku. Datoteko sem obesil v svoj dropbox tule [1]. Če kaj manjka, lahko potem vedno dodaš, oziroma dodam sam, če bom vedel, kam si vse skril;) SmozBleda (pogovor) 12:15, 11. oktober 2014 (CEST)
Pri navajanju svetopisemskih vrstic iz angleških prevodov se dogaja, da se ne ujemajo s slovenskimi. Upam, da ima Koran identične vrstice.--Irena 18:15, 8. oktober 2014 (CEST)
Halo Irena: identifikacija sur in aj je enotna, tudi arabska vsebina je kodificirana, kolikor vem. Če pa ne ... tistih nekaj citatov, ki jih je srečati v članku, bomo imeli avtonomno - s pomočjo Yerpa. LP (namig, a lahko vržeš svoje oko na KOPB članek, hvala vnaprej) SmozBleda (pogovor) 12:15, 11. oktober 2014 (CEST)
SmozBleda, na dokument v dropboxu na žalost ni mogoče povezovat, tako da bi predlagal, da zaenkrat ostanejo kar povezave na angleško verzijo. Mogoče vsaj spodbudi slovensko islamsko skupnost, da naredi avtoritativno spletno verzijo. — Yerpo Ha? 12:18, 11. oktober 2014 (CEST)
Yerpo, nesporazum - mislil sem, da boš scimpral skupaj predlogo, za katero bo vsebina te DOC datoteke osnova. Ko bi vedel, kako se Wiki strani parametrizira, bi to poskušal že sam - z vmesnikom npr slkoran(sura,aja). Če imaš kak predlog, kje se lahko začnem v tem smislu učiti, bom vesel. Na islamsko skupnost računati zaenkrat nima smisla, na mojo pošto pred pol leta ali več ni bilo nobene reakcije. Drugače pa ... sem zato, da se citate pusti (v angleščini), če se bo kdo zaradi tega razburjal, lahko rečem(o) "Hic Rhodus, hic salta" t.j. priskoči na pomoč. Kaj meniš? LP SmozBleda (pogovor) 12:29, 11. oktober 2014 (CEST)
Prevodi bi spadali kvečjemu v Wikivir, predloga bi se potem povezovala tja. A bi morala ta gospa dati dovoljenje za uporabo pod prosto licenco (če je ona prevajala) oz. priskrbeti tako dovoljenje od prevajalca (če ni bila ona). — Yerpo Ha? 12:36, 11. oktober 2014 (CEST)
Za prenos na Wikivir lahko pomagam. To bi bilo res dobro, če bi dobili dovoljenje za objavo. --Janezdrilc (pogovor) 13:00, 11. oktober 2014 (CEST)
Za primer si lahko pogledaš še Koran na Hrvaškem in Bosanskem Wikiviru. --Janezdrilc (pogovor) 00:10, 16. oktober 2014 (CEST)
Za prenos na Wikiwir se je treba obrniti najmanj na gp. in gpo Almady (prevajalca), pa Beletrino etc. Lahko storim, tema tukaj pa je bolj omejena, namreč gre samo za citate, ki so v članku prisotni. Zvrtal sem zadevo tako daleč, da je v mojem peskovniku sedaj, vse kar sta mi prevajalca ljubeznivo dala na voljo, spravljeno tukaj Koran Citati. Strani sem dal strukturo <poglavje sura><podpoglavje aja>, v upanju da se angl. klic Quran(sura,aja) lahko preslika v <stran>#sura#aja - ali nekaj podobnega, moje mediawiki znanje je tu bolj švoh, vsebina, ki naj bi se kazala, pa štima. NA POMOč;) SmozBleda (pogovor) 11:18, 16. oktober 2014 (CEST)
PS: opogumljen od pozitivnega odziva se bom obrnil na prevajalca in ju potipal, kar se porabe pod prosto licenco tiče. Stand by for further news SmozBleda (pogovor) 11:23, 16. oktober 2014 (CEST)

Za posamezne vrstice (aje) ni treba delati podpoglavij, pač pa tik pred vrstico samo vržeš sidro, ki aktivira točko povezave. Za primer si lahko na Wikiviru pogledaš Evangelij po Petru, kjer sem reševal podoben problem. --Janezdrilc (pogovor) 13:46, 16. oktober 2014 (CEST)

Glavobol[uredi | uredi kodo]

Glavobol
Predlagatelj članka: Archangel
Utemeljitev: Skoraj vsi smo ga že kdaj doživeli, vsi ga sovražimo. Je eden od 1.000 nujnih. Napisan je popolnoma na novo, zavedam pa se, da so kakšni deli lahko težje razumljivi, vendar se vsebine bolj kot to ne da destilirat. PMM ustreza pogojem.
Avtor članka: Archangel
Trajanje glasovanja (v dneh): 700127000000000000027 dni (končano)
Rezultat glasovanja: 4 glasovi za - izbran. — Yerpo Ha? 13:51, 19. oktober 2014 (CEST)
 • Symbol support vote.svg Za struc Članek je potrebno še dodelati, opazil sem da manjkaju sprožilci za nastanek glavobola, npr. svetloba , hrup , vibracije , glasba hrupna , razne neprijetne vonjave , strupi , mamila, itd. Veliko je že znanega , še več pa neznanega o nastanku glavobola. Lep pozdrav Struc struc (pogovor) 21:30, 24. september 2014 (CEST)
 • Symbol comment vote.svg Komentar: Sprožilci oz. vzroki so zelo jasno omenjeni in razdeljeni v poglavjih Dejavniki pri nastanku primarnih glavobolov ter Sekundarni glavoboli.--Archangel 22:37, 24. september 2014 (CEST)
 • Symbol support vote.svg Za--✉•Zaplotnik•✎ 20:06, 11. oktober 2014 (CEST)
 • Symbol support vote.svg Za --xJaM (pogovor) 08:33, 13. oktober 2014 (CEST)
 • Symbol support vote.svg Za, edino stavek ali dva sta dvoumna, domnevam da zaradi tipkarske napake, recimo "Draženje očes in bližnjih struktur ter obnosnih votlin povzroča bolečina na zgornjem delu obraza in čelu". Ali tu bolečina sekundarno sproži draženje ali bi morala biti beseda "bolečina" napisana v tožilniku? To bi bilo dobro popraviti vsaj preden bo članek na glavni strani. — Yerpo Ha? 11:11, 14. oktober 2014 (CEST)
 • Symbol comment vote.svg Komentar: Je bil kar škrat na delu, pravilno je namreč "povzroči bolečino", se pravi bolečina je posledica draženja.--Archangel 20:58, 14. oktober 2014 (CEST)
Ja, se mi je zdelo, ampak vseeno sem raje vprašal. (šeenprimerjebilpasegazdajnespomnim press)Yerpo Ha? 21:01, 14. oktober 2014 (CEST)