Wikipedija:Predlogi za izbrane slike

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Izbrane vsebine

Izbrane slike v Wikipediji
Izbrane slike je občestvo slovenske Wikipedije prepoznalo kot najboljše fotografije, informativne sheme, zemljevide in ilustracije, uporabljene v člankih na slovenski Wikipediji. Trenutno imamo 358 izbranih slik [osveži].

Večina izbranih slik je predstavljenih na Glavni strani v rubriki Slika tedna, ki jo lahko vključite na svojo uporabniško stran s predlogo {{Slika tedna v okvirju}}. Če želite na Glavni strani predstaviti še ne prepoznano slikovno gradivo podobne kakovosti, ga z ustrezno prosto licenco naložite na Zbirko (Commons), dodajte v ustrezen članek na slovenski Wikipediji in ga predlagajte v glasovanje.

Bližnjice:
WP:IS
Orodja za izbrane slike
Izbrane vsebine
Navodila
Trenutni kandidati

Za Izbrane slike lahko predlagajte dobre slike in fotografije, ki zadostujejo vsem kriterijem. Za stara glasovana glejte dnevnik. Če nobena slika ni izglasovana lahko uporabite eno izmed izbranih slik v Wikimedijini Zbirki.

Navodila

Dodajanje novih slik

Če želite dodati nov predlog, skopirajte ime datoteke s sliko v spodnje okence in sledite navodilom na vrhu podstrani za predlog, ki se odpre. Preden dodate nov predlog se prepričajte, da slika ne krši avtorskih pravic.


Nato ročno dodajte pravkar ustvarjeno stran v poglavje Predlogi.

Glasovanje

Za glasovanje je potrebno biti registriran, v nasprotnem primeru se glas ne šteje. Obvezna je tudi vsaj 2-mesečna prisotnost ter 50 urejanj v tem obdobju na tem ali katerem izmed sorodnih projektov.

 1. Če se s predlogom strinjate, na konec razdelka dodajte:
  * {{za}} --~~~~
 2. Če se s predlogom ne strinjate, na konec razdelka dodajte:
  * {{proti}} --~~~~
 3. Če pa se s predlogom strinjate le delno, na konec razdelka dodajte:
  * {{vzdržan}} --~~~~
 4. Če bi radi dodali komentar, na konec razdelka dodajte:
  * {{komentar}} --~~~~
 5. Če bi radi dodali informacijo o sliki, na konec razdelka dodajte:
  * {{info}} --~~~~

Če se vaš glas še ni pojavil, poskusite osvežiti predpomnjenje strani.

Navodila za ustvarjanje predloge

 • Predlogo za naslednji teden v letu 2015 se ustvari tako:
 • Urednik to stori najmanj dan pred menjavo (začetek novega tedna je ponedeljek)
 • Glej tudi podrobna pravila.

Predlogi

Slika:The longhorn beetle (Morimus funereus).jpg

Slika:The longhorn beetle (Morimus funereus).jpg

Slika:Taschentuchtag - Laibach - Mehrsprachiges Plakat 1917.jpg

Slika:Taschentuchtag - Laibach - Mehrsprachiges Plakat 1917.jpg

Slika:Postcard of Vrhnika, Ivan Cankar statue.jpg

Slika:Postcard of Vrhnika, Ivan Cankar statue.jpg

Slika:Marija zavetnica s plaščem.jpg

Slika:Marija zavetnica s plaščem.jpg

 • Glavni oltar cerkve na Uršlji gori
  Symbol comment vote.svg Komentar: Skoraj zagotovo bi rekel, da je Cerkev svete Uršule, Jazbina (na Uršlji gori). Eden zelo redkih primerov, ko je zvonik nižji od glavne cerkvene ladje (to sem opazil samo še v Šentrupertu nad Laškim). Sicer pa na zgornji sliki potemtakem ni upodobljena Marija Zavetnica s plaščem, ampak sveta Uršula, kot zelo svobodna kopija motiva iz glavnega oltarja. --Janezdrilc (pogovor) 11:45, 13. januar 2015 (CET)
 • Symbol comment vote.svg Komentar: Stran z opisom so na dlib medtem zbrisali, ostaja pa na [1] zavihek Galerija, napis pod sliko je: »Marija zavetnica s plaščem, 18??, www.dlib.si - gradivo hrani Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika Ravne na Koroškem, posebna zbirka Artoteka, Študijska knjižnica AT-1...«--Sporti (pogovor) 12:12, 13. januar 2015 (CET)
 • Symbol comment vote.svg Komentar: Poslal sem mejl knjižnici v Ravnah in mi je gospa potrdila, da gre za cerkev na Uršlji gori in sveto Uršulo. Pravi, da je slika "reprodukcija slike na steklo", sicer pa, da bodo v kratkem uredili tudi opis na njihovi strani. --Janezdrilc (pogovor) 23:42, 13. januar 2015 (CET)
 • Symbol comment vote.svg Komentar: Hvala, Janez! Predlagam, da počakamo, da bo sprememba imena uradna, in sliko šele potem objavimo. Glasovanje pa lahko zaključimo že prej, če bo dosti glasov, saj samo ime ne spremeni videza slike. --romanm (pogovor) 17:58, 28. januar 2015 (CET)
 • Symbol comment vote.svg Komentar: Malenkost. Na strani knjižnice je (še vedno) staro ime slike, na Cobissu (COBISS) pa sta ime in opis očitno popravljena (ne vem, kako je prej pisalo). Po moje je v redu, če sliko kar preimnujemo in jo izberemo (ob zadostni podpori, seveda). --Janezdrilc (pogovor) 19:00, 28. januar 2015 (CET)

Slika:Slovenia (12248224706).jpg

Slika:Slovenia (12248224706).jpg

Slika:Kolona rezervistov v prvih dneh mobilizacije v Ljubljani julija 1914.jpg

Slika:Kolona rezervistov v prvih dneh mobilizacije v Ljubljani julija 1914.jpg

 • Information icon.svg Info: Ljubljana na začetku prve svetovne vojne julija 1914 – Kolona rezervistov v prvih dneh mobilizacije v avstro-ogrsko vojsko, vir: Ljubljanskigrad.si
 • Symbol support vote.svg Za --✉•Zaplotnik•✎ 15:47, 29. november 2014 (CET)
 • Symbol support vote.svg Za --Archangel 22:20, 29. november 2014 (CET)
 • Symbol oppose vote.svg Proti čisto vsake stare razlglednice, ki se jo predlaga in je dobro poskenirana pa tudi ni treba izglasovati za izbrano... se bo čisto razvrednotil projekt: kje je članek ki bi govoril o mobilizaciji v času prve svetovne vojne na Slovenskem; iz fotografskega stališča slika ni nekaj posebnega (tisti komandir/nadzornik na desni je recimo preveč v senci) - v čem je recimo ta slika boljša od denimo (naključno izbrane) te? --Miha 14:10, 26. december 2014 (CET)
Symbol comment vote.svg Komentar: Da pojasnim. Od tvojega naključno izbranega primera se razlikuje v tem, da je iz 1. sv. vojne. Menim, da bi tudi SL:WP lahko vsaj s kakšno sliko zaznamovala stoletnico tega zgodovinskega dogodka. Zato se trudim, da bi vsaj ena slika iz 1. sv. vojne postala slika tedna; to mi za zdaj še ni uspelo; začel sem s tem predlogom in očitno bom moral še vztrajati. Če pobrskaš po zbirki, boš videl, da razen par razglednic s fronte ni veliko s Slovenijo povezanega materiala iz tega obdobja; so pa veliko več gradiva s Soške fronte uspeli zbrati Italijani. Da povzamem: (1) iz 1. sv. vojne nimamo še nobene izbrane slike (popravi me, če se motim); (2) ni mi jasno, kako bi ena izbrana slika iz tega obdobja lahko "razvednotila projekt"; (3) obe sliki (ta in spodnja) sta umeščeni vsaka v svoj članek na vsebinsjko primerno mesto in zato ustrezata kriterijem za kandidaturo. Ne razumem, od kod ti ideja, da rabimo članek o mobilizaciji v času prve svetovne vojne na Slovenskem? ✉•Zaplotnik•✎ 16:52, 26. december 2014 (CET)
 • Razumem, vendar je bila marsikatera boljša slika 1. svetovne vojne žal izbrisana. Me pa kot slika bolj prepriča tvoj originalni predlog ali pa ta slika, kljub temu da ne izpolnjuje vseh formalnih kriterijev (velikost). --Miha 02:27, 27. december 2014 (CET)
 • Symbol support vote.svg Za Miha je verjetno mislil, da bi slika najbolj odgovarjala vsebini o mobilizaciji (sploh slovenskih moških) v času 1. sv. Ne vem, če je o tej temi že sploh kaj napisanega. Članki o Ljubljani, 1. sv in avstro-ogrski (vojski) so verjetno za to fotografijo presplošni. --xJaM (pogovor) 09:41, 9. januar 2015 (CET)

Slika:Italijanski vojni ujetniki na Grajskem griču.jpg

Slika:Italijanski vojni ujetniki na Grajskem griču.jpg