Pogovor:I

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Mislil sem na to, da bi iskalni niz "j" vrnil kar članek "i", ker gre za eno in isto stvar (gl. zadnji stavek),ampak bo verjetno boljše pod j narediti kratek članek, ki razloži to zamenjavo in ponudi povezavo do i. Še prej pa razčistimo, ali bo naslov ostal i ali pa se mora preimenovati v imaginarno enoto. Trenutno pa je bolj važno, kako se tiste potence spravi vsako v svojo vrsto, pa tiste vrinjene formule, ki so precej večje od običajnega teksta, ter kako se sploh označuje te konstante (krepko, nagnjeno...?) --Heretik 11:33, 22 apr 2004 (CEST)

I je rezervirana za članek o latinski črki 'i'. Tu napišeš kaj vse pomeni ta črka - v matematiki, kriptozoopsevdoksenologiji, modi, ipd., in v vsaki posebej pač potem to opišeš. Imaginarna enota i bo potem nosila to kar je trenutno zapisanega. Za 'i' in za 'j' gre za isto stvar v nekih okvirih (matematika, elektrotehnika, ...), slikar pa bo recimo malo bolj zmeden. Naslov tako ostaja, samo vsebina se malo preuredi. 'i' je kot matem. konstanta, mislim da, označena ležeče. Podobno je z e, s π, π (črka) ali z א... --XJam 12:30, 22 apr 2004 (CEST)

Za \begin{array} glej še TeXov zapis (še ni v slovenščini). Menda si lahko pomagaš z \begin{matrix} ali kaj podobnega. --XJam 21:05, 25 apr 2004 (CEST)

Prestavljeno iz I[uredi kodo]

i v matematiki označuje imaginarno enoto, kvadratni koren od -1.

Ker v prostoru realnih števil ni mogoče koreniti negativnih števil, i ni realno število. Ime je dobilo, ker naj bi si ga bilo težko predstavljati.

Uporablja se ga pri kompleksnih številih.

Celoštevilsko potenciranje imaginarne enote:

kjer je n celo število.

Njegova absolutna vrednost je enaka 1.

V polarnem zapisu se ga zapiše kot:

.

Kompleksna števila se precej uporabljajo tudi v elektrotehniki in na primer pri valovnih enačbah v kvantni mehaniki (npr. Schrödingerjeva enačba). Ker je v elektrotehniki oznaka i že rezervirana za tok, se imaginarno enoto označi s črko j, ki v abecedi sledi i.

af:I bs:I ca:I da:I de:I el:I en:I eo:I es:I fi:I fr:I gl:I ia:I it:I ja:I la:I nl:I pl:I pt:I ro:I sv:I vi:I yo:I zh:I