Jean Calvin

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Jean Calvin

Jean Calvin , francoski teolog in reformator, * 10. julij 1509, Noyon, Francija, † 26. maj 1564, Ženeva, Švica.

Življenjepis[uredi | uredi kodo]

Bil je vodilna oseba pri oblikovanju sistema krščanske teologije, ki je bila pozneje poimenovan po njem: kalvinizem. Prvotno je bil izučen kot humanistični odvetnik; okoli leta 1530 se je odcepil od Rimskokatoliške cerkve. Zaradi nasilnih vstaj proti protestantom v Franciji je Calvin pobegnil v Basel (Švica), kjer je leta 1536 izdal Inštituti krščanske religije.

Isto leto ga je najel William Farel, da reformira cerkev v Ženevi. Temu se je uprl mestni svet, zaradi česar sta bila oba izgnana iz mesta. Na povabilo Martina Bucerja se je odpravil v Strasbourg, kjer je postal duhovnik v cerkvi francoskih beguncev. Nadaljeval pa je s prizadevanji za reformo ženevske cerkve, kar mu je na koncu uspelo; povabili so ga, da vodi cerkveno skupnost.

Po prihodu je vpeljal nov sistem vodenja cerkve in liturgije, kljub nasprotovanju številnih močnih mestnih družin, ki so hotele omejiti njegovo moč. V tem času je Calvin ovadil Michaela Servetusa, ki je bil usmrčen. Zaradi prihoda Clavinovih podpornikov in novih volitev v mestni svet je Calvin počasi prevzel kontrolo nad svetom. V zadnjih letih svojega življenja se je ukvarjal s promocijo reformacije v Ženevi in Evropi.