Jean Calvin

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Jean Calvin
John Calvin.jpg  *
Jean Calvin
Rojstvo 10. julij 1509
Noyon
Smrt 27. maj 1564 (54 let)
Ženeva
Državljanstvo Strasbourg
Bannière de France style 1500.svg Francija
Poklic teolog in protestantski duhovnik
Podpis John Calvin signature.png

Jean Calvin , francoski teolog in reformator, * 10. julij 1509, Noyon, Francija, † 26. maj 1564, Ženeva, Švica.

Življenjepis[uredi | uredi kodo]

Bil je vodilna oseba pri oblikovanju sistema krščanske teologije, ki je bila pozneje poimenovan po njem: kalvinizem. Prvotno je bil izučen kot humanistični odvetnik; okoli leta 1530 se je odcepil od Rimskokatoliške cerkve. Zaradi nasilnih vstaj proti protestantom v Franciji je Calvin pobegnil v Basel (Švica), kjer je leta 1536 izdal Inštituti krščanske religije.

Isto leto ga je najel William Farel, da reformira cerkev v Ženevi. Temu se je uprl mestni svet, zaradi česar sta bila oba izgnana iz mesta. Na povabilo Martina Bucerja se je odpravil v Strasbourg, kjer je postal duhovnik v cerkvi francoskih beguncev. Nadaljeval pa je s prizadevanji za reformo ženevske cerkve, kar mu je na koncu uspelo; povabili so ga, da vodi cerkveno skupnost.

Po prihodu je vpeljal nov sistem vodenja cerkve in liturgije, kljub nasprotovanju številnih močnih mestnih družin, ki so hotele omejiti njegovo moč. V tem času je Calvin ovadil Michaela Servetusa, ki je bil usmrčen. Zaradi prihoda Clavinovih podpornikov in novih volitev v mestni svet je Calvin počasi prevzel kontrolo nad svetom. V zadnjih letih svojega življenja se je ukvarjal s promocijo reformacije v Ženevi in Evropi.