Darja Bavdaž Kuret

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Darja Bavdaž Kuret
Portret
Rojstvo1956
NarodnostSlovenija Slovenka
Državljanstvo Slovenija
 SFRJ
Alma materFakulteta za družbene vede
Poklicdiplomatka
Darja Bavdaž Kuret izroča poverilno pismo Shri Pranabu Mukherjeeu za veleposlanico v Indiji (2013)

Darja Bavdaž Kuret, slovenska diplomatka in zagovornica pravic žensk, * 1956.

Kariera[uredi | uredi kodo]

Diplomirala je iz politologije na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani.

V okviru slovenske diplomacije[uredi | uredi kodo]

Leta 1995 je bila imenovana za izredno in pooblaščeno veleposlanico Republike Slovenije v Državi Izrael (mandat je končala leta 1999). Leta 2002 je bila imenovana za izredno in pooblaščeno veleposlanico Republike Slovenije v Kraljevini Švedski. Hkrati je bila imenovana tudi za nerezidenčno izredno in pooblaščeno veleposlanico Republike Slovenije v Republiki Finski, Republiki Estoniji in Republiki Latviji (mandat končala leta 2006). Med leti 2009 in 2013 je bila izredna in pooblaščena veleposlanice Republike Slovenije na Madžarskem in hkrati nerezidenčno pokrivala Republiko Bolgarijo. Leta 2013 je bila imenovana za izredno in pooblaščeno veleposlanico Republike Slovenije v Republiki Indiji. Imenovana je bila tudi za nerezidenčno izredno in pooblaščeno veleposlanico v Demokratični socialistični republiki Šrilanki, Zvezni demokratični republiki Nepal in Ljudski republiki Bangladeš. Mandat je končala predčasno in prevzela funkcijo državne sekretarke. Po tem, ko je v letih 2015 in 2016 opravljala funkcijo državne sekretarke na Ministrstvu za zunanje zadeve, je bila leta 2017 imenovana za stalno predstavnico v rangu izredne in pooblaščene veleposlanice pri Združenih narodnih v New Yorku. V času njenega mandata je Slovenija izvedla uspešno diplomatsko akcijo in dosegla razglasitev Svetovnega dneva čebel.

V okviru mednarodnih organizacij[uredi | uredi kodo]

Po izteku mandata jo je leta 2021 novoizvoljeni predsednik 76. zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov Abdulla Shahid imenoval za posebno svetovalko, s čimer je po Danilu Türku, ki je opravljal funkcijo pomočnika Generalnega sekretarja, prevzela za Slovenijo eno najpomembnejših funkcij v okviru sistema Združenih narodov.

Odlikovanja[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »Veleposlanica Darja Bavdaž Kuret prejela odlikovanje Madžarske«. Ministrstvo za zunanje zadeve. 1. julij 2013. Pridobljeno 22. junija 2021.
  2. »Veleposlanica Darja Bavdaž Kuret prejela visoko odlikovanje Bolgarije«. Ministrstvo za zunanje zadeve. 11. julij 2013. Pridobljeno 22. junija 2021.