Baskovske dežele

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Območje Baskovskih dežel
Zemljevid sedmih tradicionalnih pokrajin Baskovskih dežel

Izraz Baskovske dežele (baskovsko: Euskal Herria) se uporablja kot skupno ime za sedem različnih tradicionalnih dežel (pokrajin) na območju zahodnih Pirenejev in Biskajskega zaliva. Območje, ki predstavlja kulturno in zgodovinsko celoto, je razdeljeno med Francijo in Španijo.

Baskovski izraz Euskal Herria pomeni dobesedno »dežela, kjer se govori baskovski jezik«. Gre za starodavni ljudski izraz, s katerim so Baski skozi stoletja imenovali svojo domovino. Konec 19. stoletja je Sabino Arana, utemeljitelj baskovskega nacionalizma, skoval besedo »Baskija« (Euzkadi), s katero je hotel nadomestiti staro poimenovanje, ki je imelo le kultruni, jezikovni in etnološki predznak, ne pa tudi političnega. Danes se izraz Baskija (Euskadi) nanaša le na Baskovsko avtonomno skupnost, medtem ko se za celotno območje (tudi v političnem in ne le v kulturnem) pomenu uporablja izraz Baskovske dežele (Euskal Herria). Španski govorci, po drugi strani, za obe območji uporabljajo izraz País Vasco («Baskovska dežela«), kar je vir mnogih dvoumnosti in nesporazumov. Da bi se izognili nesporazumom vse več španskih govorcev (zlasti iz baskovskih območij) tudi v svojem jeziku uporablja izraz Euskal Herria kot oznako za celotno ozemlje Baskovskih dežel.

V skladu s tradicionalno predstavo so Baskovske dežele sestavljene iz sedmih delov. Konec 19. stoletja se je za štiri pokrajine v Španiji uveljavil izraz Hegoalde oziroma »južno območje«, za tri pokrajine v Franciji pa Iparralde oziroma »severno območje«. Severno območje, ki ga tvorijo tradicionalne pokrajine Spodnja Navara (bask. Behe Nafarroa, fran. Basse Navarre), Labourd ( bask. Lapurdi) in Soule (bask. Zuberoa), je sestavni del departmaja Pyrenées Atlantiques. Južno območje, ki je sestavni del španskega kraljestva, pa je razdeljeno med dve avtonomni skupnosti: Navaro in Baskijo, ki obsega tradicionalne pokrajine Biskajo, Gipuzkoo (špa. Guipúzcoa) in Arabo (špa. Álava).

Tako Baskija kot Navara uživata široko stopnjo avtonomije.

Baskovski nacionalisti, ki so razdeljeni v številne politične skupine, se zavzemajo za politično združitev Baskovskih dežel. Baskovski nacionalisti so prevladujoča politična večina v Baskiji, predstavljajo močno manjšino v Navari in imajo zelo omejeno prisotnost v francoskem delu Baskovskih dežel.