Ženske v črnem

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Ženske v črnem protestirajo v New Yorku

Ženske v črnem (hebrejsko נשים בשחור, Nashim BeShahor) je protivojno gibanje žensk, ki ga sestavlja okoli 10.000 aktivistk po vsem svetu. Prvo skupino so ustanovile izraelske ženske v Jeruzalemu leta 1988, po izbruhu prve intifade.[1]

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Ženske v črnem protestirajo na pariškem trgu v Jeruzalemu z značilnimi črnimi stop znaki

Kot odgovor na hude kršitve človekovih pravic s strani izraelskih vojakov na okupiranih ozemljih so v črno oblečene ženske začele vsak petek z bedenjem v središču Jeruzalema žalovati za žrtvami. Skupina sprva ni imela imena, vendar so jo hitro začeli imenovati po oblačilih, ki so prav tako pripomogla k nastanku značilnejših demonstracij, ki jih je bilo težko prezreti.[2]

Pobuda se je kmalu razširila na številne druge kraje v Izraelu, kjer so ženske tedensko stale na glavnih mestnih trgih in križiščih medmestnih cest. Kot je bilo odločeno že na začetku, gibanje ni sprejelo nobenega formalnega programa razen nasprotovanja okupaciji in vojni. Lokalne skupine so bile samostojne pri odločanju o tem, ali naj omogočijo sodelovanje tudi moškim. Med njimi je bilo tudi veliko političnih razlik.

Na vrhuncu intifade je bilo na različnih lokacijah po celotni državi trideset vigilij. Ta številka se je po sporazumu iz Osla leta 1993 znatno zmanjšala, ko se je zdelo, da je mir s Palestinci dosežen, vendar je znova narasla, ko so nasilni dogodki pokazali, da je bilo upanje prezgodnje.

Prve vigilije v drugih državah so se začele v solidarnosti z izraelsko skupino, nakar se je njihovo delovanje razširilo na druge družbene in politične probleme. Posebej opazne so bile skupine na ozemlju nekdanje Jugoslavije, ki so se v devetdesetih letih soočile z močnim nacionalizmom, sovraštvom in prelivanjem krvi.

Ženske v črnem v Indiji demonstrirajo proti hindujskemu fundamentalizmu in nasilju nad ženskami. Ženske v črnem v Italiji protestirajo proti vojni in organiziranemu kriminalu. V Avstraliji se zavzemajo proti nasilju v družini.[3]

Čeprav je vsaka skupina avtonomna pri uresničevanju lastnih ciljev in dejavnosti, ženske vzdržujejo redne stike prek elektronske pošte in interneta ter imajo letne mednarodne konference. Najpogostejša taktika je protestiranje na različnih javnih mestih, ponavadi v popolni tišini.

Srečanje Žensk v črnem leta 2015 je potekalo v indijskem Bangaloru v sodelovanju z več feminističnimi organizacijami.[4]

Politično stališče[uredi | uredi kodo]

V Izraelu so ženske v črnem ena izmed številnih organizacij, ki pripadajo skrajni levici.[5]

Nagrade[uredi | uredi kodo]

Leta 2001 je bilo gibanje nagrajeno z Milenijsko nagrado za ženske, ki jo je podelil Razvojni sklad Združenih narodov za ženske. Istega leta sta bili izraelska in srbska skupina nominirani za Nobelovo nagrado za mir.[6]

Poglej tudi[uredi | uredi kodo]

Viri[uredi | uredi kodo]

  1. Melanie S. Rich, Kalpana Misra (2003). Jewish feminism in Israel : some contemporary perspectives. Hanover, NH: Brandeis University Press, Published by University Press of New England. str. 114–5. ISBN 9781584653257.
  2. Dale Spender, Cheris Kramarae (2004). Routledge International Encyclopedia of Women: Global Women's Issues and Knowledge. Routledge. str. 1517. ISBN 9781135963156. Pridobljeno 7. septembra 2015.
  3. Waller, Marguerite; Rycenga, Jennifer (23. november 2004). Frontline Feminisms: Women, War, and Resistance (v angleščini). Routledge. ISBN 9781135954543.
  4. »RAWA member attends 'Women in Black' conference in India « RAWA«. www.rawa.org. Pridobljeno 11. decembra 2017.
  5. Svirsky, Marcelo (2013). Arab-Jewish Activism in Israel-Palestine. Ashgate Publishing. str. 5. Pridobljeno 3. septembra 2015.
  6. Encyclopedia of women in today's world. Mary Zeiss Stange, Carol K. Oyster, Jane E. Sloan. Thousand Oaks, Calif.: Sage Reference. 2011. str. 1562–3. ISBN 9781412976855.{{navedi knjigo}}: Vzdrževanje CS1: drugo (povezava)

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]