Pacifizem

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Mirovni simbol pogosto povezujejo s pacifizmom

Pacifízem (latinsko pax, pacis »mir« + făcĕre »storiti«) ali mirôvništvo je ideološko in politično gibanje, ki izhaja iz etične obsodbe uporabe vsake sile in zahteva brezpogojno vzdrževanje mira. Nasprotuje vojni ne glede na njene vzroke, cilje in druge okoliščine.

Pacifizem je v svoji zgodovini doživel veliko sprememb, modifikacij, tako da vanj sodijo tudi povsem diametralno nasprotujoče si težnje. Tako je v zgodovini mogoče pod tem nazivom zaslediti tudi imperialistične in osvajalske težnje. V sodobnem času se z njim običajno ideološko identificirajo nevladne organizacije ter politična ali družbena gibanja, ki nasprotujejo vojni in oboroženim konfliktom.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Že v spisih mističnih spiritualistov 16. stoletja in v številnih verskih sektah (kvekerji, menoniti) so zahtevali popolno ukinitev vojaške dolžnosti in prepoved vseh vrst orožja. Toda prve pacifistične organizacije, ki so predhodnice sodobnih gibanj, so se pojavile v 19. stoletju. V Združenem kraljestvu 1816. leta, v Franciji 1846. leta, v ZDA 1828. leta.

Mnoge so izhajale iz katoliških in protestantskih organizacij, ki pa so zagovarjale iz stališča, da se ima narod pravico oboroženo braniti.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]