Pacifizem

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Mirovni simbol pogosto povezujejo s pacifizmom

Pacifizem (latinsko pax - mir + facere - storiti) je ideološko in politično gibanje, ki izhaja iz etične obsodbe uporabe vsake sile in zahteva brezpogojno vzdrževanje mira. Nasprotuje vojni ne glede na njene vzroke, cilje in druge okoliščine.

Pacifizem je v svoji zgodovini doživel veliko sprememb, modifikacij, tako da vanj sodijo tudi povsem diametralno nasprotujoče si težnje. Tako je v zgodovini mogoče pod tem nazivom zaslediti tudi imperialistične in osvajalske težnje. V sodobnem času se z njim običajno ideološko identificirajo nevladne organizacije ter politična ali družbena gibanja, ki nasprotujejo vojni in oboroženim konfliktom.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Že v spisih mističnih spiritualistov 16. stoletja in v številnih verskih sektah (kvekerji, menoniti) so zahtevali popolno ukinitev vojaške dolžnosti in prepoved vseh vrst orožja. Toda prve pacifistične organizacije, ki so predhodnice sodobnih gibanj, so se pojavile v 19. stoletju. V Združenem kraljestvu 1816. leta, v Franciji 1846. leta, v ZDA 1828. leta.

Mnoge so izhajale iz katoliških in protestantskih organizacij, ki pa so zagovarjale iz stališča, da se ima narod pravico oboroženo braniti.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]