World Series of Snooker

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Snooker
turnirji
Jakostni turnirji
Svetovno prvenstvo
UK Championship
Grand Prix
Welsh Open
China Open
Šanghaj Masters
Ostali turnirji
The Masters
Masters Qualifiers
Premier League
Vuši Classic
World Series of Snooker
Ukinjeni turnirji
Glej: Seznam snooker turnirjev
Uradni logotip

Sportingbet.com World Series of Snooker je serija poklicnih snooker turnirjev, ki so jo zagnali kot protiutež elitni snooker karavani, ki jo vodi svetovna snooker zveza WPBSA. [1] Prva sezona WSS-ja je bila sezona 2008/09, v kateri so izpeljali štiri dvodnevne turnirje (na vseh turnirjih je bil razpored sledeč: četrtfinala v soboto, polfinali in finale v nadeljo): v St. Helierju, v Berlinu, Moskvi in Varšavi. Vrhunec premierne sezone pa je bil veliki finale, tridnevni turnir, ki je potekal v Portimãu.

Na turnirjih je igralo deset vodilnih igralcev po svetovni jakostni lestvici, na vsakem turnirju po štirje, ki so se nato pomerili s štirimi domačimi igralci, ki so igrali s povabilom organizatorja (wildcard vstopnico). Zmagovalec turnirja je prejel pet točk, poraženec v finalu tri, oba preostala polfinalista pa po eno. Te točke so na koncu odločale o zasevkih igralcev na velikem finalu v Portimãu.

Premierno sezono je z zmago na sklepnem dejanju, velikem finalu, dobil Anglež Shaun Murphy, ki je finalu premagal Škota Johna Higginsa, ki je sicer osvojil dva od štirih rednih turnirjev sezone.

Organizacija in namen[uredi | uredi kodo]

Serijo turnirjev je zagnal FTSC Sports Management, ki je tedaj zagotavljal menedžerske storitve za vodilne igralce sveta, med drugim za Johna Higginsa in Graema Dotta. Poleg zgoraj omenjene menedžerske družbe je serijo podprla tudi televizijska hiša Eurosport, ki je prenašala vse dogodke in jim dajala enako pozornost kot ostalim jakostnim turnirjem, ki jih je tudi prenašala. Od posameznikov sta pri organizaciji serije najbolj izstopala Higgins[2] in vodilna svetovna snooker sodnica Michaela Tabb.

Higgins je začutil, da šport prejema premalo medijske pozornosti in da je premalo izkoriščen potencial prizorišč zunaj tradicionalnih lokacij na otoku (in v zadnjih sezonah tudi na Daljnem vzhodu). Higgins je v svoji argumentaciji podpore tekmovanju navedel ta dva razloga, prav tako pa je poudaril tudi, da je želel nekaj vrniti športu, ki mu je prinesel toliko dobrega v življenju. [3] Po opravljenih raziskovalnih turnejah in odigranem turnirju Warsaw Snooker Tour 2007 v Varšavi so določili prizorišča za prvo sezono. Organizatorji nameravajo v prihodnosti izvesti tudi do deset turnirjev v sezoni, večidel v času tradicionalnega posezonskega premora od maja do avgusta. [4]

2008/09[uredi | uredi kodo]

Datum Prizorišče Zmagovalec Poraženec v finalu Izid
21. - 22. junij 2008 Jersey Fort Regent, St. Helier Škotska John Higgins Anglija Mark Selby 6-3
12. - 13. julij 2008 Nemčija Tempodrom, Berlin Škotska Graeme Dott Anglija Shaun Murphy 6-1
25. - 26. oktober 2008 Poljska EXPO XXI, Varšava Ljudska republika Kitajska Ding Junhui Irska Ken Doherty 6-4
22. - 23. november 2008 Rusija Športna dvorana Krila Sovjetov, Moskva Škotska John Higgins Ljudska republika Kitajska Ding Junhui 5-0
8. - 10. maj 2009 Portugalska Pavilhão Arena, Portimão Anglija Shaun Murphy Škotska John Higgins 6-2

2009/10[uredi | uredi kodo]

Datum Prizorišče Zmagovalec Poraženec v finalu Izid
16. - 17. maj 2009 Irska INEC, Killarney Anglija Shaun Murphy Anglija Jimmy White 5-1
17. - 18. oktober 2009 Češka Aréna Sparta Podvinný Mlýn, Praga Anglija Jimmy White Škotska Graeme Dott 5-3
19. - 20. december 2009 Saudova Arabija Jeddah

Viri[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]