William Philips Biddle

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
William Philips Biddle
Rojstvo15. december 1853({{padleft:1853|4|0}}-{{padleft:12|2|0}}-{{padleft:15|2|0}})[1]
Filadelfija
Smrt25. februar 1923({{padleft:1923|4|0}}-{{padleft:2|2|0}}-{{padleft:25|2|0}})[1][2] (69 let)
Nica
Pripadnost ZDA
Rod/službaKorpus mornariške pehote ZDA
Aktivna leta1875 - 1914
ČinGeneralmajor
PoveljstvaKorpus mornariške pehote ZDA
Oboroženi konfliktiŠpansko-ameriška vojna
Tuji vojaški atašeji veličasten s svojimi nemškimi voditelji na cesarskih manevrih[3]

William Philips Biddle, ameriški general marincev, * 15. december 1853, Filadelfija, Pensilvanija, ZDA, † 25. februar 1923, Nica, Francija.

Življenjepis[uredi | uredi kodo]

Osnovno šolanje je opravil v različnih zasebnih šolah v bližini rojstnega mesta. Diplomiral je na Univerzi Pensilvanije.

22. junija 1875 je bil sprejet v Korpus mornariške pehote Združenih držav Amerike kot poročnik.

Sprva je krajši čas opravljal različne dolžnosti v Washingtonu, New Yorku in Filadelfije, nakar je bil poslan na ladijske krove; tri leta je preživel na USS Hartford in USS Powhatan. Potem je bil poslan v Filadelfijo in New York, dokler ga niso marca 1882 spet premestili na ladjo, tokrat na USS Swarta. Februarja 1891 se je vrnil v Filadelfijo. Junija 1895 je bil dodeljen USS Baltimore, čeprav je bil kmalu premeščen na USS Olympia, na krovu katere se je udeležil špansko-ameriške vojne in sodeloval v bitki za Manilski zaliv.

Kmalu po koncu vojne se je vrnil v Filadelfijo, a je bil kmalu imenovan za poveljnika 4. bataljona marincev, ki je bil leta 1900 poslan v Peking. Ko se zatrli boksarsko vstajo, je bil njegov bataljon dodeljen 1. marinske brigade, ki je bil nastanjen na Filipinih; tam je ostal dobri dve leti, nakar se je vrnil na poveljstvo korpusa. Decembra 1903 je bil postavljen za poveljnika bataljona, ki je bil poslan v Panamo; tam je prisostvoval razglasitvi neodvisnosti nove države. Potem se je spet vrnil v Filadelfijo in na poveljstvo korpusa.

1906 se je vrnil na Filipine, kjer je prevzel poveljstvo 1. marinske brigade za dve leti. Maja 1908 se je vrnil na poveljstvo, bil poslan v Filadelfijo in nato v Panamo, kjer je varoval izgradnjo Panamskega kanala in bil pripravljen na morebitni poseg v sosednjo Nikaragvo. Aprila 1910 se je vrnil na poveljstvo. V zadnjih mesecih poveljstva generalmajorja Elliotta je opravljal večino nalog komandanta.

3. februarja 1911 je postal generalmajor-komandant Korpusa mornariške pehote Združenih držav Amerike. V času svojega mandata se je okvarjal predvsem z obrobnimi nalogami ter prvo intervencijo v Nikaragvi ter ustanovitvijo Predhodne bazne sile (december 1913), predhodnice današnje FMF.

Po skoraj treh letih poveljevanja korpusu je zaprosil za upokojitev (kot razlog je navedel več kot 30-letno služenje) in bil 24. februarja 1914 upokojen. Po vstopu ZDA v prvo svetovno vojno je bil reaktiviran in je služil večinoma na vojaških sodiščih v San Diegu (Kalifornija).

25. februarja 1923 je umrl v francoski Nici in bil pokopan mesec pozneje na pokopališču Arlington z vsemi vojaškimi častmi.

Odlikovanja[uredi | uredi kodo]

neznano

Napredovanja[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. 1,0 1,1 SNAC — 2010.
  2. Find a Grave — 1996.
  3. Uradniki opazili nenavadno veličasten: (1) Polkovnik Nazif Bey, ataše Militaire de Turquie, (2) Le Marquis de Laquniche, poveljnik de l'artillerie attaché de L'Ambassade militaire de France v Berlinu (3), Oberst J. francoski -Načelnik d'Artillerie à Gibraltar, (4) Oberstleutnant Frhr. proti Salza-KGL. Sächsischer Militärbevollmächtigter (5), WP-Biddle Kapetan Americain Mitair-ataše, (6) Oberstleutnant proti Dorrer-KGL. Württ. Militärbevollmächtigter (7), Oberstleutnant Kikutaro Oi. K. - Japanischer Militärattaché (8), SE Smiley-kapetan ameriške vojske (9), polkovnik proti Schebeko-Aide-de-Camp de l'Empereur SM de Russie, zastopnik Militaire (10), Gleichen , polkovnik britanske Militairy ataše, (11) Le Compte del Peñón de la Vega, polkovnik ataše militaire à l'Ambassade de l'Espagne (12), Oberleutnant proti Müller b. Garde-Regiment zu Fuss Berlin, (13) Frhr. proti Loen, Rittmeister im 18. Dragoner-polka, Parchim (14), Le Comte de Gastadello, Militaire-Attache d'Italie, (15) Major Quentin Agnew, Militaire-ataše d'Angleterre (16), Alois Klepsch Kloth proti Roden, K . u. K. OESTERR. Ung. Militair-ataše, (17) Le kapetan Lie, Militairattaché de Suede & Norge
Vojaški položaji
Predhodnik:
George Frank Elliot
Komandant Korpusa mornariške pehote ZDA
3. februar 1911 - 24. februar 1914
Naslednik:
George Frank Elliot