Wikipedija:Predlogi za brisanje/Partizansko-komunistični zločin v Dolžu

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Partizansko-komunistični zločin v Dolžu[uredi | uredi kodo]

Partizansko-komunistični zločin v Dolžu (uredi | pogovor | zgodovina | zaščiti | izbriši | povezave | opazuj | dnevniki | ogledi)

Brez dejansko primernih virov (glej: Pogovor:Partizansko-komunistični_zločin_v_Dolžu) --Jay Hodec (pogovor) 07:18, 7. november 2021 (CET)[odgovori]

@Jay Hodec: Bom tvojo utemeljitev prenesel sem, saj se bo v primeru izbrisa izbrisala tudi pogovorna stran članka. A09090091|(pogovor) 10:00, 7. november 2021 (CET)[odgovori]
Pogovor:Partizansko-komunistični zločin v Dolžu

Obrazložitev predloga za izbris

Zdravo.

Ob preverjanju virov sem opazil, da (že tako ali tako neprimerna) sklica (Nova slovenska zaveza) v poglavju /* Dogodek */ sploh ne omenjata dogodkov, opisanih v poglavju. Ob nadaljnjem preverjanju sem ugotovil, da očitno prav vse navedbe v prispevku slonijo izključno na prispevku Nova24TV, ta pa kot vir informacij navaja anonimnega uporabnika Twitter-ja:

   [...] Velikokrat pa je mogoče opaziti tudi komentarje na njegovo knjigo na družabnih omrežjih. “Čestitke Jožetu Možini za izjemno delo ki razkriva dejansko dogajanje pred in med 2. svetovno vojno. Bilo bi lepo če bi kateri od zgodovinarjev predstavil tudi razmere na Dolenjskem, kjer je bilo revolucionarno nasilje nad Slovenci še bistveno večje kot v ostali Sloveniji,” pa je avtorja knjige pozval eden izmed njegovih bralcev na Twitterju.
   Slednji je v nadaljevanju čestitke predstavil stanje, kot so ga na Dolenjskem poznali sami in priložil slike iz tistih časov. “Tako so Titovi socialisti v Dolžu dne 5. decembra 1942 požgali šolo in cerkev, izropali in požgali Turkovo trgovino ter med in po vojni pobili 47 civilistov.” Kot je v nadaljevanju pojasnil, je bila vas Dolž v bližini Novega mesta ves čas pod partizansko kontrolo, razen ob prihodu Italijanov, ko so komunisti postavili mlaj s Hitlerjevo svastiko.
   “Da so jih razgnali, so oddali nekaj opozorilnih strelov, nato pa se lotili podiranja mlajev. Da, mlaji! Celo v kasnejšem partizanskem Gabrju jih je bilo postavljenih šest,” pa takratno stanje na Dolenjskem še opisuje bralec in se pri tem nanaša na zapis iz Revolucionarne preteklosti. [...]
   “Kapela je spadala pod Stopiče, saj so kmetje z Zajčjega Vrha in Dolža imeli tam okrog svoje pašnike in gozdove. Turkovi z Zajčjega Vrha – očeta so leta 1942 umorili partizani hkrati z županom Brulcem – so imeli v bližini “fabrike” nasad mladih smrečic in so vsako leto tam želi,” še v nadaljevanju pojasnjuje.
   Poleg požgane kapele pa so med drugim požgali tudi tovarno in kapelico pod vodstvom Franca Pirkoviča – Čorta. “Ko so v začetku aprila 1942 prišli v Gorjance partizani pod vodstvom Franca Pirkoviča – Čorta, jedro kasnejšega Gorjanskega bataljona, so pregnali še zadnje delavce iz gozda in od “fabrike”. V začetku oktobra istega leta pa so tovarno požgali in tudi kapelico sv. Tilna,” je še dejal bralec. Sogovornik pri tem še pristavi, da je bil velik delež tamkajšnjih prebivalcev na račun požgane tovarne tudi ob “kruh”.

Razvidno je tudi, da je avtor wiki prispevka v delih preprosto kopiral in prilepil besedilo iz prispevka Nova24TV, kar bi se lahko smatralo kot plagiat.

Tudi slike, uporabljene v prispevku, so identične tistim v prispevku Nova24TV, ki pa kot vir slik prav tako navaja uporabnika Twitter-ja.

Prav tako pa je avtor wiki prispevka očitno tudi šlampasto povzemal prispevek Nova24TV: tako npr. Nova24TV navaja, da je bilo vseh žrtev skupaj 47 ("med in po vojni pobili 47 civilistov"), od tega 42 po vojni ("Titoisti so leta 1942 v Dolžu požgali šolo in cerkev ter po vojni pobili 42 civilistov"), v wiki prispevku pa jih je skupno 42 med vojno + 47 po vojni. Glede na to, da naj bi med vojno ubili 5 ljudi, lahko gre za dejanski dogodek, ko so partizani pač izvedli atentate na (dejanske ali domnevne) pripadnike oz. podpornike domobrancev oz. drugih nasprotnikov, pa požgali šolo, kjer se je npr. učilo v nemščini. Navedba o 42 po vojni pobitih "civilistih" pa bi se lahko nanašala na umrle v povojnih pobojih. V vsakem primeru tudi v primeru ustreznih virov pomembnost tega dogodka ni zadosti visoka, da bi si zaslužila samostojen prispevek na wiki, saj lahko takšne prispevke potemtakem napišemo za vsak malo večji kraj v SLO.

Avtor izjav je mimogrede zgleda uporabnik @kobealojz ([1]), sicer lokalni politik stranke GAS.

@kobealojz je nekatere navedbe očitno prekopiral od NSZ, natančneje navedbo o podiranju mlajev. NSZ nato kot vir navaja "Iz revolucionarne preteklosti., str. 78". Ampak če pogledamo celotno navedbo v NSZ, postane razvidno, da gre za popolnoma nepovezan dogodek (glej datum):

   Aprila 1941 je prišla stopiška fara pod Italijo, toda kot marsikje drugod je med ljudmi nastalo gibanje, da bi prišli pod nemško zasedbo. Do Hitlerjevega napada na Sovjetsko zvezo so bili za Nemce še posebno navdušeni komunisti. Vaščani Hrušice so lahko to zelo neposredno spremljali, kajti na čelu gibanja je od vsega začetka bil njihov sovaščan Jože Rukše, kmet in sodar. V prvi svetovni vojni je bil ujet na ruski fronti in potem več let preživel v ujetništvu. Navdušil se je za komunistične ideje in jih sprejel za svoje. Po povratku domov tega ni skrival. Aprila 1941 je agitiral po vasi, naj izobesijo zastave s kljukastim križem, in skušal doseči, da bi šli v povorki k Nemcem prosit za zasedbo podgorjanskih vasi. Večina vaščanov je Rukšetove predloge zavrnila, čeprav Italijanov niso marali. O »brezumju pronemške histerije« v podgorjanskih vaseh piše tudi Štampohar. Med drugim pove, da so 5. maja prišli Italijani v Podgrad, kjer je bil postavljen eden najvišjih mlajev, in ukazali, da nemško zastavo na mlaju zamenjajo z italijansko. »Na Dolžu, kamor je 12. maja prišel vojaški oddelek iz Novega mesta in od vaščanov zahteval, da odstranijo nemške zastave in mlaje, bi skoraj prišlo do spopada. Ženske, oborožene s kmečkim orodjem, so se postavile nasproti vojakom, ki so se branili z nasajenimi bajoneti. Da so jih razgnali, so oddali nekaj opozorilnih strelov, nato pa se lotili podiranja mlajev. Da, mlaji! Celo v kasnejšem partizanskem Gabrju jih je bilo postavljenih šest.« (Iz revolucionarne preteklosti., str. 78)[2]

Iz zgornjega odlomka tudi postane jasno, od kje zbrka glede mlajev. Mlaje z svastikami so torej postavili neki pro-nemški vaščani Dolža, umik pa so dejansko zahtevali italijanski vojaki. Tudi streljali v zrak so oni. Te navedbe tudi medvojne poboje postavijo v drugačno luč, saj so bili med krajani očitno tudi podporniki nemške okupacije.

Avtor wiki prispevka sicer v uvodnem odstavku poleg Nova24TV kot vir navaja tudi "Število slovenskih žrtev v letih od 1941 do 1946 na ozemlju Slovenije po povzročiteljih". Slovenski razkol: Okupacija, revolucija in začetki protirevolucionarnega upora. Jože Možine. str. 528.", ampak glede na to, da je uvod dobesedno prekopiran iz Nova24TV, dvomim v pristnost dodatnega sklica, v primeru pristnosti pa glede na vse zgoraj navedeno dvomim v metodološko verodostojnost Možine. Sumim, da Možina kvečemu navaja št. mrtvih iz Dolž v povojnih pobojih ali vsega skupaj.

Za konec naj omenim, da mi je skoraj žal, da je prispevek potrebno izbrisati, saj bi bil izvrsten spomenik zgodovinskemu revizionizmu na wiki in svarilo, kako ne pisati wiki prispevkov.

Pingam še @Zm05gamer:, da mu dam priložnost za zagovor.

Dobro jutro in lep preostanek vikenda želim, -J Jay Hodec (pogovor) 07:06, 7. november 2021 (CET)[odgovori]

Dobro jutro, če meniš, da ga je potrebno izbrisati, pol naj bo tako. Zm05gamer (pogovor) 08:14, 7. november 2021 (CET)[odgovori]