Uporabnik:Jazzthing112

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Pavel Skaza[uredi | uredi kodo]

Pavel Skaza
Rojstvo4. december 1961({{padleft:1961|4|0}}-{{padleft:12|2|0}}-{{padleft:4|2|0}}) (62 let)
Celje
BivališčeVitanje
Spletna stran
skaza-violine.com

Pavel Skaza, slovenski glasbenik in izdelovalec godal, * 4. december 1961, Celje.

Pavel Skaza je rojen leta 1961 v Zrečah, kjer je preživel otroška leta, kasneje pa se je zaposlil kot električar v podjetju Comet. Leta 1984 se je odločil za samostojno glasbeno pot in igral v več skupinah, ki so izvajale različne glasbene zvrsti po celi Evropi. Med profesionalno kariero se je preselil iz Zreč v Vitanje, natančneje v Spodnji Dolič, kjer ima danes delavnico in goslarski atelje.

Po štirinajstletni profesionalni glasbeni poti se je vrnil domov in zaposlil v mizarski delavnici, kjer je pridobil potrebno znanje o lesu. Pomembno vlogo v njegovem življenju je violina dobila, ko se je zaposlil v Glasbeni šoli v Slovenskih Konjicah. V njen svet ga je popeljal profesor violine, kasneje pa se je v sodelovanju z že priznanim izdelovalcem violin sam lotil izdelave. Njegov prvi mentor je bil mojster Vladimir Proskurnjak iz Varaždina, pod čigar vodstvom je izdelal prvi dve violini.

Kasneje ga je pot peljala v Zagreb k Ivanu Zanjku, ki mu je dal mnogo novih navodil in nasvetov.

Po naključju je od že pokojnega Cirila Škerjanca izvedel za Jožeta Kantušerja, znanega goslarskega mojstra iz Mittenwalda v Nemčiji, pri katerem se je nato še dodatno izobraževal. Pomembno vlogo v njegovem goslarskem razvoju so imeli krajši (5–7 dnevni) obiski goslarskih delavnic v Švici (Luzern, Brienz), Nemčiji (Mittenwald, Markneukirchen, Erlangen) ter zadnja leta v Italiji (Cremona, Ferrara), kjer se je izobraževal in pridobival dodatne informacije o izdelavi godal.

Sodeloval je na mednarodnem tekmovanju goslarjev v Mittenwaldu v Nemčiji (VI Internationale Geigenbauwettbewerb) leta 2010, leta 2011 na mednarodnem tekmovanju Wieniawski v Poznanu na Poljskem (XII Międzynarodowy Konkurs Lutniczy im. Henryka Wieniawskiego), ter leta 2012 na tekmovanju v Cremoni (XIII Concorso Triennale Internazionale degli Strumenti ad Arco Antonio Stradivari).

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

Medijske vsebine povezane s Pavlom Skazo


Kategorija:Slovenski glasbenik Kategorija:Slovenski izdelovalci glasbil