Totila

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Totila
Portret
Rojstvo516
Treviso
Smrt1. julij 552
Gualdo Tadino[d]
DržavljanstvoItalsko kraljestvo (ostrogotsko)
Poklicرب اسرة

Totila ali Baduila (--;umrl julija leta 552 v Gualdu Tadinu) je bil ostrogotski kralj in kralj Italije od leta 541 do 552. Umrl je v bitki pri Tagini (današnji Gualdo Tadino).

Po hudih porazih, ki jih je prestal v boju z bizantinskim generalom Belizarijem, so Ostrogoti kljub temu s težavo uspeli vladati državi severno od reke Pad. Totila je bil poglavar gotskih čet v Trbižu. Bil je imenovan za kralja v polovici leta 541. Njegov cilj je bil preprečiti vladi cesarja Justinjana, da bi prišla na oblast v Italiji. Totila je imel na začetku veliko uspehov. Dvakrat mu je uspelo osvojiti Rim. Mesto je bilo oropano in njegovi zidovi so bili porušeni, medtem ko so njegove prebivalce pregnali ali ubili. Spomladi leta 547 je Belizarij uspel rešiti mesto Rim, a je Totila jeseni leta 549 ponovno zavzel mesto, s pomočjo izdaje stražarjev, ki so odprli vrata njegovim vojakom. V mestu je preživelo malo ljudi in senat se je preselil v Bizanc. Med letoma 535 in 540 je prišlo do druge gotske vojne, ki je bila dosti bolj krvava od prve. Po drugem zavzetju Rima, je Totila odprl volilni boj, v katerem je primerjal način življenja Ostrogotov v obdobju Teodorika, z leti trpljenja, vojne in z davčno politiko Justinjana. Ni pa imel veliko uspeha z zunanjo politiko, saj ni uspel skleniti zveze s Franki. Leta 551 je Justinjan poslal starega dvorskega evnuha Narseta, da bi zavzel Italijo. Ta je prišel v Italijo preko Balkana. Totila pa je medtem zapustil Rim s 300 mladimi talci izbranih izmed najbolj pomembnih meščanskih družin. 30. junija ali 1. julija leta 552 je bila gotska vojska poražena v bližini mesteca Sassoferrato (starodavni Sentinum), kjer je bila takrat Umbrija (danes pa je to v Markah)in strelci bizantinske vojske so s puščicami ranili Totilo. Totila je z maloštevilnimi zvestimi pristaši zbežal proti mestecu Caprae (Gualdo Tadino), kjer je umrl zaradi hudih ran v bitki.

Ostrogoti so se nato zbrali pod oblastjo zadnjega kralja Teja: ta je ubil 300 talcev, ki jih je imel Totila. Enako se je zgodilo z ujetniki in s senatorjevimi družinami. Kljub izgubi večine konjenice, so se sanje Ostrogotov, o pripadnosti Italiji, končale. Totila pa je nadaljeval življenje kot junaški lik.

Grob Totile je bil odkrit v XVIII. stoletju v Mateliki (Marke).